«Η πολιτιστική κληρονομιά των ιδρυμάτων στο Πέρα»
Φωτογραφική έκθεση πολιτιστικών έργων των μειονοτήτων
Στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού Παναγίας Σταυροδρομίου, στο Πέραν της Πόλης, παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά των ιδρυμάτων στο Πέρα» (Cemaat Vakıflarımızın Beyoğlu’ndaki Kültürel Mirası), η οποία οργανώθηκε από τους εκπροσώπους των κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ιδρυμάτων», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Περιλαμβάνει 40 φωτογραφίες, που απεικονίζουν ιστορικά κτίρια που δημιούργησαν Ρωμιοί, Αρμένιοι, Εβραίοι Ασσύριοι κ.α.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμίρτζαν. Παραβρέθηκαν, επίσης, o Δήμαρχος Πέρα (Beyoğlu) κ. Χαϊντάρ Αλί Γιλντίζ, o εκπρόσωπος των κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων κ. Τζαν Ουστάμπασι, ο Έπαρχος της περιοχής Beyoğlu κ. Μουσταφά Ντεμίρελλι, καθώς και παράγοντες από μη μουσουλμανικές μειονότητες, όπως των Χριστιανικών και Εβραϊκών Κοινοτήτων, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κελντανί, κ.ά.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη —ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό— εκπροσώπησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος της περιοχής Σταυροδρομίου Μητρ. Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, Οφικιάλιοι του Θρόνου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Γιώργος Παπαλιάρης
Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Πρόεδρος της Κοινότητος Σταυροδρομίου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Γιώργος Παπαλιάρης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τα κτίρια που βρίσκονται στο Πέρα, ενώ ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη συμπαράσταση του αρμόδιου Υπουργείου προς τα ιδρύματα: «Ο κ. Ντεμιρτζάν, ως Δήμαρχος Πέρα, βοήθησε στην έκδοση της άδειας επιδιόρθωσης του χώρου μετά από την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά. Αν και μέχρι σήμερα —λόγω οικονομικών δυσχερειών— η επισκευή δεν πραγματοποιήθηκε, όταν το κατορθώσουμε θα είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς θα έχουμε ανακαινίσει ένα ακόμη πολιτιστικό έργο», είπε ο κ. Παπαλιάρης, ο οποίος ανέφερε ότι στο παρελθόν οι ρωμαίικες κοινότητες του Πέρα ήταν πολυπληθείς, αλλά ο σημερινός πληθυσμός σε ολόκληρη την Πόλη υπολογίζεται σε μόλις 2.500 άτομα, εκ των οποίων ελάχιστοι ζουν πλέον στο Πέρα.
Ο κ. Παπαλιάρης πρότεινε, καταλήγοντας, να διερευνηθεί η δυνατότητα συνένωσης των Βακουφικών διοικήσεων σε μία, «ώστε να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση και διοίκηση», σημειώνοντας ότι στο θέμα αυτό πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με την Πολιτεία.
Φωτογραφίες του Ζωγραφείου Λυκείου, που παρουσιάζονται στην έκθεση
Ο εκπρόσωπος των κοινοτικών ιδρυμάτων, Τζαν Ουστάμπασι, υπογράμμισε πως «το Πέρα —από τις πλέον ιστορικές περιοχές της πόλης— φιλοξενεί κτίρια ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν θησαυροί βγαλμένοι από τα χέρια των αρχιτεκτόνων της κοινωνίας μας. Η ιστορική δομή του Μπέγιογλου», συνέχισε, «που αποτελεί σταθμό εγχώριων και ξένων τουριστών στη Σταμπούλ, εμπλουτίζεται με τα έργα των 167 κοινοτικών μας ιδρυμάτων. Σήμερα παρουσιάζουμε 40 από αυτά τα έργα στις πιο σύγχρονες φωτογραφίες τους».
Ο Τζαν Ουστάμπασι
Ο κ. Ουστάμπασι τόνισε πως υπάρχουν ιδρύματα που, εξαιτίας της έλλειψης πηγών εσόδων, δεν μπορούν να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Όπως είπε, «τους προηγούμενους μήνες συνεργάστηκαν τα κοινοτικά μας ιδρύματα και συνέταξαν μια έκθεση με τις ανάγκες τους. Η έκθεση έχει προωθηθεί στις κρατικές αρχές και έχει βασικό ζήτημα την προστασία των ιστορικών μνημείων. Αναμένουμε από το κράτος τις σχετικές ρυθμίσεις».
Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη διατήρησης των ιστορικών μνημείων.
Ο Αχμέτ Μισμπάχ Ντεμίρτζαν
Ο κ. Ντεμίρτζαν είπε ότι «η ισχύς του Υπουργείου πηγάζει από τα Βακούφια» και τόνισε πως δεν γίνονται διακρίσεις, «αλλά προστατεύονται όλα, μια και ζούμε όλοι μαζί». Η Πόλη, είπε αμέσως μετά, «γεννά πολιτισμούς, χωρίς θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές» για να κλείσει με αναφορά στο Σταυροδρόμι και τα πολιτιστικά του στοιχεία που, «εάν δεν υπήρχαν μέσα ‘στην αγκαλιά’ της Σταμπούλ, δεν θα υπήρχε Σταμπούλ».
ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ : Η Δίοδος Συρίας (Suriye Pasajı) στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (İstiklal caddesi), κτίριο του αρχιτέκτονα Δημητρίου Βασιλειάδη, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» από ιδρύσεώς της μέχρι το 2013.