Η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν.- Αυστηρή προειδοποίηση αντιπολίτευσης προς δημόσιους λειτουργούς

Η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν.- Αυστηρή προειδοποίηση αντιπολίτευσης προς δημόσιους λειτουργούς

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας εκτιμά  ότι πλέον «είναι μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν στην εξουσία και δεν αποκλείεται καθόλου η αναίμακτη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση»

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

·        Αφορμή σε σχόλια πολλά και ποικίλα έδωσε στην Τουρκία το προ ημερών  πρωτοσέλιδα και μάλιστα με πηχυαίους τίτλους δημοσίευμα της εφημερίδος “Εστία” των Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο σε μυστικό δείπνο που πραγματώθηκε πρόσφατα στην ελληνική πρωτεύουσα, τρεις πρέσβεις της Αγγλίας που υπηρετούν σε καίριες χώρες της περιοχής – Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία – συνήλθαν με τη συμμετοχή μελών της ελληνικής Κυβέρνησης,  παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολιτικών αναλυτών και έθεσαν επί τάπητος το παρόν και το μέλλον της Κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και το ενδεχόμενο να προκαλέσει ακόμη και μια ένοπλο σύρραξη με την Ελλάδα ή τη Συρία  προκειμένου με κάθε θυσία να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

·        Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, πάντοτε κατά την ‘Εστία” ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Άγκυρα, παρόντος και υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Άμυνας της Αγγλίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πλέον «είναι μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν στην εξουσία και δεν αποκλείεται καθόλου η αναίμακτη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση». Προς τούτο έγινε επίσης διεξοδική συζήτηση στις φήμες για την υγεία του, που οργιάζουν στην χώρα και έχουν γίνει λαϊκός θρύλος, οι οποίες όμως αυτή την φορά σύμφωνα με τις διαθέσιμες  πληροφορίες είναι ακριβείς.

·         Οι πληροφορίες για την υγεία του ενδέχεται να είναι ακριβείς, οι γνωρίζοντες όμως την ιδιοσυγκρασία, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του  θεωρούν απίθανο ο Ερντογάν που έχουν γνωρίσει και έχει διακυβερνήσει τη χώρα επί 19 έτη,  να συμβιβαστεί ποτέ ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία ως ηττημένος, απωθώντας παράλληλα το χρόνων όνειρο του να εορτάσει το έτος 2023 τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας όχι απλά και μόνον ως διάδοχος του Ατατούρκ αλλά ως ο πολιτικός ηγέτης που επανίδρυσε την Τουρκία πάνω σε νέες βάσεις και αποκατέστησε πάντα τα κατ΄αυτόν κακώς κείμενα!! .  .
Καλώς ή κακώς όμως και ασφαλώς καλώς, ίσως και  κάλλιστα για τον τουρκικό λαό και προφανώς  για την οικουμένη “Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε Θεός κελεύει” που με βάση το παραπάνω γνωστό και ευρύτατο διαδεδομένο ρητό “Άλλα τα σχέδια των ανθρώπων,  και στην περίπτωση μας,  άλλα τα σχέδια του Έρντογάν και άλλες οι προσταγές του Θεού” αν ταυτόχρονα πάρουμε υπόψη ότι τη ραγδαία πολιτική φθορά του  επισφραγίζουν  όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της έγκυρης Εταιρείας Δημοσκοπήσεων  “Avrasya” που για πρώτη φορά εμφανίζει το Λαίκο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να απέχει από το Κόμμα του Ερντογάν μόλις κατά 0,7%, ήτοι 24,1 με 23,4 %. Σε άλλη δε ερώτηση όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- η απάντηση των ερωτηθέντων αποτέλεσε πρόσθετο ράπισμα κατά της ερντογανικής μοναρχίας- όταν  περίπου τρεις στους τέσσερις- 72,3 με 16,2 % δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο κοντά στον υποψήφιο που τυχόν θα αναδείξουν τα Κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ για πρώτη πάλι φορά οι 55 στους 100  δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Ερντογάν έναντι μόνον 34 που θα τον ήθελαν πάλι Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποσοστό όμως απατηλό, δεδομένου ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που ψηφίζουν υπέρ του για λόγους ασφαλείας !! μη τυχόν και χάσουν τη θέση τους..
            Συμπερασματικά και από όλα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι  το πολιτικό κλίμα φορτίζεται στην Τουρκία καθημερινά και περισσότερο. Ίσως και ενθαρρυμένοι από τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και από τις συνθήκες που επικρατούν γενικά στο εσωτερικό της χώρας,  οι αντιπολιτευόμενοι αρχηγοί με πρώτο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλοι αρωγούς δε την Ακσενέρ, τους Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν δημιουργούν για τον Ερντογάν ένα ασφυκτικό κλίμα προειδοποιώντας ταυτόχρονα όλους τους δικαστικούς καθώς και τους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπεύθυνες θέσεις ότι με την επερχόμενη αλλαγή θα λογοδοτήσουν για κάθε παρανομία τους και δεν θα αποτελέσει άλλοθι γι΄αυτούς το επιχείρημα ότι ενήργησαν κατόπιν εντολής άνωθεν. Είσθε, υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Κιλιτσντάρογλου υπάλληλοι του Κράτους και όχι του Ερντογάν και των μελών της οικογένειας του.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους

Share this post