Η παρωδία της κυβερνητικής ενημέρωσης

Η παρωδία της κυβερνητικής ενημέρωσης

Λευκωσία, 8.5. 2020
Προς πρόεδρο
και μέλη Δ.Σ.
ΕΣΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχω την γνώμη ότι γίνεται κατάχρηση από την κυβέρνηση , με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, για να πλήττεται η πραγματική ενημέρωση και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να είναι παρόντες σε συνεντεύξεις τύπου και να υποβάλουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις τους.
Από την στιγμή, που η Δημόσια Υπηρεσία και μέρος του ιδιωτικού τομέα επανέλαβαν την λειτουργία τους και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα επανέλθουν από την Δευτέρα , 11 Μαΐου στα σχολεία , δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα οι δημοσιογράφοι.
Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε μια –κατά την γνώμη μου –παρωδία ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις , πριν από την συνέντευξη και χωρίς να έχουν ακούσει αυτόν , που την δίδει. Επίσης, όταν διαβάζονται οι ερωτήσεις δεν γίνεται αναφορά στο όνομα του δημοσιογράφου και στο μέσον που εκπροσωπεί. Έτι χειρότερο υπάρχουν περιπτώσεις, που ερωτήσεις έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των άχρηστων.
Χθες αργά το βράδυ ήρθε ειδοποίηση , η οποία αναφέρει ότι σήμερα στις 11: 00 ο υπουργός Παιδείας θα δώσει συνέντευξη τύπου στην μεγάλη αίθουσα του προεδρικού. Στην ειδοποίηση σημειώνεται ότι «όσα ΜΜΕ επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις μπορούν να το πράξουν μέσω μόνο ενός ή μίας εκπροσώπου τους. Μπορεί να υποβληθεί μία μόνο ερώτηση από κάθε ένα ή μία εκπρόσωπο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να δηλώσουν όνομα δημοσιογράφου και αριθμό τηλεφώνου (κινητό), ώστε να συμπεριληφθεί η ερώτηση στην ομάδα των ερωτήσεων. Δηλώσεις συμμετοχής μαζί με την ερώτηση με γραπτό μήνυμα SMS παράκληση να αποσταλούν στο τηλέφωνο 99412243 το αργότερο μέχρι η ώρα 11πμ, αύριο Παρασκευή. Δεν θα γίνονται δεκτές ερωτήσεις μετά την πιο πάνω ώρα. Είσοδος στον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης τύπου δεν θα επιτραπεί σε εκπροσώπους των ΜΜΕ».

Η αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη , είναι πολύ μεγάλη και αερίζεται. Συνεπώς , θα μπορούσε , τηρουμένων και των ανάλογων προστατευτικών μέτρων, να παραστούν σε αυτή ένας δημοσιογράφος από κάθε – κυπριακό ή ξένο- μέσο και να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής , όχι εκ των προτέρων, ερωτήσεων και αν υπάρχει ζήτημα ο δημοσιογράφος να μπορεί να επανέλθει με ακόμη μια ερώτηση.
Αυτά που συμβαίνουν δεν συμβάλλουν ποσώς στην σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης και επιπρόσθετα θέτουν σε δεύτερη μοίρα τους δημοσιογράφους του έντυπου τύπου, αφού οι υπουργοί και άλλοι εμφανίζονται καθημερινά σε τηλεοπτικούς – ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Θα μπορούσαν οι ιθύνοντες να είχαν υιοθετήσει άλλο τρόπο. Δηλαδή την υποβολή ερωτήσεων , μέσω Skype ή Zoom: Video Conferencing, σε πραγματικό χρόνο.
Μετά τα πιο πάνω εισηγούμαι να επιληφθεί άμεσα του θέματος το Δ.Σ. της Ένωσης και ως πρώτο βήμα να καλέσει τους συναδέλφους, μέλη της , από σήμερα και στο εξής να απέχουν από τέτοιας μορφής συνεντεύξεις τύπου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Αριστείδης Βικέτος

Share this post