Η παρέμβαση Χριστοδουλίδη για αναβολή του αγώνα Απόλλωνα – ΑΕΛ.

Η παρέμβαση Χριστοδουλίδη για αναβολή του αγώνα Απόλλωνα – ΑΕΛ.

Μετά από παρέμβαση του ΠτΔ και του υπουργού Δικαιοσύνης αποφασίστηκε η αναβολή του παιχνιδιού Απόλλων – ΑΕΛ.

Όπως πληροφορήθηκε η «Κ» από το Προεδρικό, αφού σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ακολούθως ο κ. Μάριος Χαρτσιώτης μίλησε τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο αστυνομικό του αγώνα, υποβάλλοντας ευθέως το ερώτημα, εάν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης, μετά από τα όσα προηγήθηκαν δέκα περίπου λεπτά πριν την έναρξη. Σύμφωνα με το Προεδρικό, ο αστυνομικός απάντησε «όχι» και ο υπουργός του έδωσε οδηγίες να επικοινωνήσει με τον διαιτητή για να του το αναφέρει. Εκείνος με τη σειρά του αποφάσισε την αναβολή της αναμέτρησης.

Σε δηλώσεις του και κληθείς να αναφερθεί στα σημερινά επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα στη Λεμεσό, παρά τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πριν δέκα λεπτά μίλησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. (Έγινε) συγκεκριμένη σύσταση προς τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, συγκεκριμένη οδηγία προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όλα αυτά που έβλεπα πριν να έρθω εδώ είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν».

 

Πώς έγινε η εισβολή των οπαδών στο γήπεδο

Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο «Άλφαμεγα» στη Λεμεσό, το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου, μεταξύ οπαδών του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στα πλαίσια του κυπέλλου για την φάση των «16».

Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οπαδοί της ΑΕΛ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ρίχνοντας μάλιστα και φωτοβολίδες προς τις κερκίδες, όπου ήταν οι οπαδοί του Απόλλωνα.

 

Ακολούθως οι οπαδοί του Απόλλωνα αντέδρασαν εισβάλλοντας και στο γήπεδο, με αποτέλεσμα τα αίματα να ανάψουν για τα καλά.

Εν συνεχεία, μέλη της αστυνομικής δύναμης εισήλθαν στο στάδιο, αναγκάζοντας τους οπαδούς και των δύο ομάδων να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη διεξαγωγή του.

 

Πέτρες και φωτοβολίδες έξω από το στάδιο

Επεισόδια έλαβαν χώρα και έξω από το στάδιο «Άλφαμεγα», ανάμεσα σε οπαδούς του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, πριν από την έναρξη του αγώνα.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας 24News, έριχναν εκατέρωθεν πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες και αλλά επικίνδυνα αντικείμενα.

Στο σημείο βρέθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έξω από το στάδιο επιστρατεύτηκε και ο «Αίαντας».

 

Μόλις την Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα με σκοπό, όπως τονίστηκε, την πάταξη της οπαδικής βίας:

– Ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης των αγώνων και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων όλων των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους από την Αστυνομία. Προς τούτο η Αστυνομία θα έχει την δυνατότητα σε συγκεκριμένους αγώνες να καθορίζει τον χρόνο προσέλευσης των φιλάθλων.

– Εξέταση της λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων παγκύπρια και έκδοση διαταγμάτων κλεισίματος εκεί και όπου απαιτείται.

– Στις περιπτώσεις όπου προκύπτει θέμα ασφαλούς διεξαγωγής ή συνέχισης του αγώνα, η Αστυνομία θα εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και θα εισηγείται την μη διεξαγωγή ή την διακοπή του.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα καταγράφηκαν εικόνες ντροπής: πέτρες και φωτοβολίδες έξω από το στάδιο, εισβολή οπαδών εντός αγωνιστικού χώρου, κροτίδες και φωτοβολίδες στις κερκίδες, που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 

 

Δήλωση Χριστοδουλίδη

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού του ΚΟΑ, και κληθείς να σχολιάσει τα σημερινά επεισόδια κατά τη διάρκεια αγώνα στη Λεμεσό, παρά τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι « μίλησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. (Έγινε) συγκεκριμένη σύσταση προς τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, συγκεκριμένη οδηγία προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όλα αυτά που έβλεπα πριν να έρθω εδώ είναι απαράδεκτα και δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Share this post