Η πανήγυρις του Αγίου Κασσιανού. Ο ιστορικός ναός κοντά στην “νεκρή ζώνη” της Λευκωσίας

Η πανήγυρις του Αγίου Κασσιανού. Ο ιστορικός ναός κοντά στην “νεκρή ζώνη” της Λευκωσίας

Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη και κήρυξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος  τιμήθηκε σήμερα (26.2 2023) η μνήμη του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου στον ομώνυμο ακριτικό ναό, ο οποίος  γειτνιάζει με την «νεκρή ζώνη»  στην περιοχή του Τακτακαλά της Λευκωσίας. Χθες στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Κανονικά η μνήμη του Αγίου Κασσιανού τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου τα μη δίσεκτα χρόνια, στις 28 του ιδίου μηνός.Φέτος , επειδή η 28η Φεβρουαρίου είναι μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η πανήγυρις έγινε προεορτίως .

Ο ναός του Αγίου Κασσιανού, ο μοναδικός στην Κύπρο, κτίστηκε το 19ο αιώνα και είναι δίκλιτος. Πολύτιμο κειμήλιο του ναού   είναι ο «σκούφος» του Αγίου Κασσιανού, ο οποίος θεωρείται θαυματουργός.

Ο Άγιος Κασσιανός  γεννήθηκε περίπου το 360 με 365 μ.Χ., από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Σπούδασε φιλοσοφία και αστρονομία και επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στη μελέτη της Αγίας Γραφής. Ασκήτεψε στα μοναστικά κέντρα της Αιγύπτου και μαθήτευσε κοντά στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Αργότερα μετέβη στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου έκτισε μοναστήρι, στο οποίο έγινε ηγούμενος. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 435 μ.Χ.


 Έγραψε πολλά ασκητικά έργα, από τα οποία ξεχωρίζουν ο λόγος «Περί των οκτώ της κακίας λογισμών» και ο λόγος «Περί διακρίσεως». Στον λόγο «Περί των οκτώ της κακίας λογισμών» διδάσκει πως να αποφεύγουμε τους οκτώ λογισμούς της κακίας που είναι η γαστριμαργία, η πορνεία, η φιλαργυρία, η οργή, η λύπη, η ακηδία, η κενοδοξία και η υπερηφάνεια. 

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει: «Ο Άγιος μετέβη σε πολλούς τόπους, συνανεστράφη με αγίους ανθρώπους και συγκέντρωσε στον εαυτό του τόσες αρετές, ώστε έγινε παράδειγμα και τύπος παντός είδους αρετής».

Στο Κοινωνικό της σημερινής Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Άγιο , στην σημασία της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στον μακαριστό Μητοπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Γερμανό (1981-2022), ο οποίος εκοιμήθη στις 21 Φεβρουαρίου και κηδεύτηκε στις 23 του μηνός. Ο κ. Γρηγόριος επέσημανε ότι ο  μακαριστός ιεράρχης αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι το 1974 συμπαραστάθηκε στον προκάτοχο του κυρό Αθανάσιο και στον Πύργο Ηλείας  φιλοξενήθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο  415 προσφυγόπουλα. 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων και μεταξύ αυτών του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Γερμανού. 

Μετά έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Κασσιανού πέριξ του ναού. 

* Για την ιστορία του ιστορικού ναού της Λευκωσίας διαβάστε το πιο κάτω κείμενο του φιλόλογου  Στέλιου Παπαντωνίου

Άγιος Κασσιανός Λευκωσίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ο Στέλιος Παπαντωνίου στα αριστερά του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Δεξιά ο εκ των επιτρόπων του ναού Νῖκος Κουτσοπέταλος

Share this post