Η πανήγυρις της Παναγίας Κουμαριώτισσας και το Θερινό φεστιβάλ στο Νεοχώρι του Βοσπόρου

Η πανήγυρις της Παναγίας Κουμαριώτισσας και το Θερινό φεστιβάλ στο Νεοχώρι του Βοσπόρου

ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2021  (22 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου)- Μουσική παράσταση για τον μεγάλο Ρωμιό συνθέτη του 18ου αιώνα Ζαχαρία Χανεντέ
Όλα είναι έτοιμα για να εορταστεί  και φέτος με λαμπρότητα η Κοίμηση της Θεοτόκου στον  Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία θα είναι παρόντες  Ρωμιοί της Κοινότητας  και άλλοι ,που έχουν πάει αυτή την περίοδο από την Αθήνα , την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. 
Στο όμορφο Νεχώρι (YENIKOY),που  είναι στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντσταντινούπολης και  βρέχεται από τα νερά του Βοσόρου,  έζησε ένα διάστημα κατά την εφηβεία του ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, γι΄αυτό και τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε στον κήπο του Ναού η προτομή του.
 
Για την ανέγερση του Ναού της Παναγίας , οποίος ως κτίσμα ξεπερνά τα 180 χρόνια, εξασφάλισε την άδεια από  την Υψηλή Πύλη ο Στέφανος Καραθεοδωρή από το  Μποσνοχώρι της Αδριανούπολης, σημερινή Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, ο οποίος διετέλεσε προσωπικός ιατρός των Σουλτάνων Μαχμούτ και Μεδζήτ. Στον κοντινό Ναό του Αγίου Νικολάου  βρίσκαται ο τάφος του.  
ΕΞΑΛΛΟΥ , η  Εφοροεπιτροπή του Ι.Ν. Παναγίας Κουμαριώτισσας και η συντονιστική επιτροπή “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2021” διοργανώνουν για τέταρτη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ι.Ναού, τις καθιερωμένες πλέον θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένα φεστιβάλ προσανατολισμένο στην ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της σύγχρονης παρουσίας της ιστορικής Κοινότητάς  στην Κωνσταντινούπολη. 
Ο πρόεδρος της Κοινότητας και Άρχων του Ο.Π., Λάκης Βίγκας,  εκ μέρους  της Εφοροεπιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2021” δήλωσε:
Όλες κι όλοι μας, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, δοκιμαζόμαστε από την πανδημία του κορονοϊού. Τα μόνα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι η επιστήμη και η αλληλεγγύη. Κι αν για την επιστήμη αφηνόμαστε στα χέρια των ειδικών, στην αλληλεγγύη πρέπει εμείς οι ίδιοι να δραστηριοποιηθούμε και να επιβεβαιώσουμε την αξία της κοινότητας των ανθρώπων.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύουμε στον πολιτισμό, που διαχρονικά αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας κι επαφής με τον συνάνθρωπο.
Δίνουμε και φέτος το παρών μέσα από ένα πρόγραμμα τριών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στον ολάνθιστο αυλόγυρο της Παναγίας Κουμαριώτισσας και θα ακολουθούν όλες τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για την προστασία από τη μετάδοση του COVID-19 (αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας και απολύμανση των χεριών).
Σας περιμένουμε όλες και όλους στον πολιτιστικό θεσμό της Κοινότητάς μας”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή, 22 Αυγούστου, Μουσική Παράσταση, ώρα 19:00
“Ένας Ρωμιός συνθέτης – Ζαχαρίας ο Χανεντές”
Münip Utandı: σολίστ, Ασινέθ Φωτεινή Κοκκάλα: κανονάκι, Tuğçe Albayrak: νέι,
Fahrettin Yarkın: κρουστά, Χρήστος Ψωμιάδης: πολίτικη λύρα, Νίκος Παπαγεωργίου: τανμπούρ
—————————————–
Σάββατο, 28 Αυγούστου, Μουσική Παράσταση, ώρα 18:30
“Hasretin İki Yakası – Η Νοσταλγία των Δύο Ακτών”
Χορωδία Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λωζάννης
Διεύθυνση: Garip Mansuroğlu
—————————————–
Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, Συζήτηση, ώρα 18:30
“Οι προκλήσεις, οι μετασχηματισμοί και οι νέες προοπτικές των εκδόσεων στον 21ο αι: Το παράδειγμα του Ιστού, του Aras και του Gözlem”
Συντονιστής
Αν. Καθηγητής Δρ Erkan Saka
Ομιλητές
Φώτης Μπενλίσοϊ, Ιστός
Lora Sarı, Aras
Gila Erbeş, Gözlem

*Για τον Ζαχαρία Χανεντέ διαβάστε περισσότερα στην πτυχιακή εργασία του Αχιλλέα- Απόστολου Τίγκα

Ο Ρωμιός Κωνσταντινοπολίτης συνθέτης Ζαχαρίας ο “Χανεντές” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post