Η Παλαιστίνη στην μετά Αμπάς εποχή

Η Παλαιστίνη στην μετά Αμπάς εποχή

Στο θέμα της διαδοχής του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, και στα προβλήματα που θα προκύψουν , όταν έρθει η ώρα για την επιλογή του νέου προέδρου, αναφέρεται ο  Ghaith al-Omari*, ανώτερος συνεργάτης  του Ινστιτούτου Ουάσιγκτον για τη Στρατηγική Σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ομάδας Εργασίας για την Παλαιστίνη.

Στο άρθρο , που δημοσιεύται στο foreignaffairs.gr , ο Ghaith al-Omari, εκτιμά ότι “ είναι απίθανο να γίνει ομαλή μετάβαση˙ ο Αμπάς διατήρησε την εξουσία εξασφαλίζοντας ότι δεν έχει προφανή διάδοχο και αρνούμενος να δημιουργήσει μια διαδικασία για την επιλογή του. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση θανάτου του ή αιφνίδιας απόφασής του να παραιτηθεί, είναι πιθανό να προκύψει ένας παρατεταμένος και βίαιος αγώνας. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να κρίνει όχι μόνο ποιος θα διοικήσει την ΠΑ(Παλαιστινιακή Αρχή)  και αν θα επιβιώσει ως κυβερνητικό όργανο, αλλά και το μέλλον του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος”.

Η Χαμάς, προσθέτει, “η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβληθεί πολιτικά στην Δυτική Όχθη, ίσως να αποφασίσει να δράσει σε περιοχές όπου έχει λαϊκή υποστήριξη, στηρίζοντας τοπικούς ηγέτες που είναι ευνοϊκά διακείμενοι στους στόχους της”.

Ο Ghaith al-Omari

Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο:

Η παλαιστινιακή κρίση διαδοχής | Foreign Affairs – Hellenic Edition

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Μαχμούντ Αμπάς και ο πρώην πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης/ Palestinian Embassy in Cyprus

Share this post