Η Ουάσιγκτον μελετά ως ενδεχόμενο τον διορισμό Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό
Η Αμερικανίδα Πρέσβης σε ανοικτή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε η Αμερικανίδα Πρέσβης την Κύπρο,Julie D. Fisher, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κα Fisher επικεντρώθηκε στην περιφερειακή ασφάλεια, στις αμερικανο-κυπριακές σχέσεις και στη δημιουργία της νέας γενιάς ηγετών/τιδών.
Όπως λέχθηκε από την κα Fisher «στον κόσμο μας σήμερα, η εκπαίδευση δεν είναι απλώς ένα σκαλοπάτι για την ατομική επιτυχία, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας σταθερότητας. Ακριβώς όπως οι μελλοντικοί/ές Κύπριοι/ες ηγέτες/τιδες, οι διαπραγματευτές/ριες, οι διπλωμάτες, οι επιστήμονες και οι φορείς αλλαγής της Κύπρου διαμορφώνονται σε αυτά τα αμφιθέατρα, έτσι και τα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διαμορφώνουν την πορεία των εθνών. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρωτοστατούν στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια της ανεκτικότητας και την προώθηση της πολιτισμικής αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των φοιτητών/ριών. Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση μας επιτρέπει να γεφυρώνουμε τα επικίνδυνα χάσματα της παρεξήγησης και της δυσπιστίας. Εάν η περιφερειακή ασφάλεια στον κόσμο μας σήμερα έχει γίνει ένα περίπλοκο παζλ, η εκπαίδευση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει νέες, συνεργατικές και καινοτόμες λύσεις. Είναι το ισχυρό αντίδοτο στην αυξανόμενη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διορισμού Προεδρικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, η κα Julie D. Fisher ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση το μελετά ως ενδεχόμενο. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναμένεται να προχωρήσει η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη προσεγγίσει τα δύο μέρη και τις εγγυήτριες δυνάμεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί αυτός είναι και ο στόχος στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Σε ότι αφορά την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες, ώστε να υποβοηθήσει τα ταξίδια Κυπρίων πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου για τον κόσμο, αυτό που απαιτείται είναι μια ισχυρή δέσμευση στην ειρήνη και στη συμφιλίωση μέσω ειλικρινούς διαλόγου. Οι νεότερες γενιές, πρόσθεσε, έχουν το δικαίωμα να ζουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από μίσος, προκαταλήψεις, βία και πόλεμο. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται νέες μορφές ηγεσίας και η εμφάνιση ατόμων που διαθέτουν τις ιδιότητες για να εμπνεύσουν και να πείσουν ότι η ανθρωπότητα είναι εγγενώς καλή. «Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ακαδημαϊκή διπλωματία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων με τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο. Έχοντας την ευκαιρία να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε με διπλωμάτες από όλο τον κόσμο, συμμετέχουμε όχι μόνο σε μια συζήτηση για την αξία και το ρόλο της εκπαίδευσης και της έρευνας μέσω της συνεργασίας, αλλά σε μια πολύ πιο ουσιαστική συνέργεια που ενισχύει τους δεσμούς των χωρών προς όφελος των ανθρώπων».
Μετά το πέρας της ομιλίας της Πρέσβη, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο κ. Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πηγή: Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου