Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ «ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ»

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ «ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ»

“Ο πόλεμος αλλάζει πολλά πράγματα, κυρίως το μυαλό των ανθρώπων, αλλά και τη συνηθισμένη ροή του χρόνου. Αυτό που διαρκεί χρόνια ή και δεκαετίες σε καιρό ειρήνης διαρκεί μερικούς μήνες, ή μερικές φορές ακόμη και μέρες, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

“Στις 27 Μαΐου, το Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Κιέβου ), το ανώτατο διοικητικό όργανο της εκκλησίας, μετά από πολλές συζητήσεις, εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποστήριξη του Πατριάρχη Κύριλλου στον πόλεμο στην Ουκρανία και ενέκρινε τροποποιήσεις στο Καταστατικό της Ουκρανίας. Μαρτυρώντας την πλήρη αυτάρκεια και ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». (Σημ: Η ΟCU είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας , η οποία  το 2019 έλαβε στο Φανάρι από το  Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο Αυτοκεφαλίας. Κανονικός  Προκαθήμενος της είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος). 

Είναι πέρα από το πεδίο αυτής της έκθεσης να αναλύσει λεπτομερώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου UOC — δεν έχουν δημοσιευθεί όλα τα έγγραφα, ούτε έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις από την ιεραρχία. Στόχος μου είναι να εξηγήσω τη λογική των ενεργειών του Μητροπολίτη Onufry (Ονούφριος), γιατί ελπίζω ότι αυτό θα μου επιτρέψει να βάλω τις αποφάσεις του Συμβουλίου της UOC στο κατάλληλο πλαίσιο”. Τα πιο πάνω  γράφει σε άρθρο του ο Sergei Chapnin ( Σεργκέι Τσάπνιν) , που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα publicorthodoxy.org

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια

(Σημ:  Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας ( ΟCU)  το 2019 έλαβε στο Φανάρι από το  Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο Αυτοκεφαλίας. Κανονικός  Προκαθήμενος της είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος). 

 

Ο Σεργκέι Τσάπνιν είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «The Gifts» (Дары), ενός περιοδικού σύγχρονου χριστιανικού πολιτισμού και επιμελητής εκθέσεων για τη σύγχρονη χριστιανική τέχνη.

Προηγουμένως ήταν αρχισυντάκτης της Εφημερίδας του Πατριαρχείου Μόσχας και αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Εκδοτικού Οίκου του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στο άρθρο σημειώνει:” μια μέρα μετά το Συμβούλιο της UOC, το Πατριαρχείο Μόσχας απάντησε στον Μητροπολίτη Onufry (Ονούφριο) και σε ολόκληρη την Ουκρανική Εκκλησία με κακώς καλυμμένες απειλές. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι ο Μητροπολίτης Ονούφιος  δεν τους φοβάται. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο δύσκολος και επίπονος θα είναι ο δρόμος προς την αυτοκεφαλία του UOC. Ωστόσο, τώρα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανίας να αποκτήσει νέο καθεστώς. Η αλληλεγγύη των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών με την UOC θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε αυτό. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια οι εκκλησίες είναι μάλλον αδύναμες στο να δείχνουν αλληλεγγύη. Μήπως ήρθε η ώρα που αξίζει να το δείξουμε;”.

*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά

The Orthodox Church in Ukraine: War and “Another Autocephaly” – Public Orthodoxy

ΣΗΜ: Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραγέων τους. /Στην φωτογραφία πάνω ο εν Κιέβω Μητροπολίτης Ονούφριος (α) και ο Πατριάρχης Μόσχας (δ)

Share this post