Η Ορθόδοξη «Διασπορά» και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ορθόδοξη «Διασπορά» και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μιά  μελέτη  για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την ίδρυση “εξαρχίας” στην Αφρική.

Στο δικαίωμα άσκησης κανονικής δικαιοδοσίας επί της Ορθοδόξου «Διασποράς» ενδιατρίβει ο δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων, π.  Αλέξανδρος Κούτσης* στην επίκαιρη  μελέτη του- το κείμενο είναι στα αγγλικά- με τίτλο: «The Jurisdiction over the Regions ἐν τοῖς βαρβαρικοῖς after the 2016 Holy and Great Council of the Orthodox Church; in Light of Chalcedon Canon 28».

Ο π. Αλέξανδρος εξηγεί πώς ο 24ος κανόνας της   Δ´ Οικουμενικής Συνόδου ( Χαλκηδόνα 451 μ. Χ.) , ο οποίος εκχωρεί την ποιμαντική φροντίδα των “ἐν τοῖς βαρβαρικοῖς” διαβιούντων Χριστιανών στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, εφαρμόζεται μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (Ιούνιος 2016), κατά την οποία  υιοθετήθηκαν τα κείμενα περί Διασποράς και Αυτονόμου.

 

Η μελέτη είναι  τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά και σε αυτή ο αναγνώστης βρίσκει  αναφορές,  που φωτίζουν την πρόσφατη αντικανονική απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει «Εξαρχία» στην Αφρική, σε «αντίποινα» για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ιδιαίτερα  σημαντική είναι η παραπομπή 114 στην μελέτη , στην οποία παρατίθεται σαφής  δήλωση του Μητροπολίτου Μπάτσκας  (Εκκλησία Σερβίας) Ειρηναίου Μπούλοβιτς, ο οποίος τώρα είναι υπέρμαχος των θέσεων της Μόσχας. Σημασία έχει και η κατηγορηματική τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ο οποίος τώρα τηρεί « επιτήδεια ουδετερότητα» . Συγκεκριμένα οι Μπάτσκας και Αλβανίας είχαν τονίσει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016: «This statement was made by Bishop Irinej of Bačka during the HGC’s second day of sessions: Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος – Πεντηκοστή 2016, “Εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσεν”, Ὀρθόδοξος Ἀκαδημία Κρήτης, 18-27 Ἰουνίου 2016: Πρακτικά-Κείμενα [The Holy and Great Council – Pentecost 2016, “He called all to unity,” Orthodox Academy of Crete, June 18-27, 2016: Acts-Documents], Pan-Orthodox Secretariat of the Holy and Great Council ed. (under publication), 117: “ὑπάρχει ἀρχαιόθεν κανονική δικαιοδοσία Ἐκκλησίας τινός, ἰδίως εἰς τήν Ἀφρικήν, ἀρχαίας καί παλαιφάτου ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας, οὐδείς δύναται νά εἰσπηδήσῃ … Πῶς θά ἦτο δυνατόν εἰς τόν χῶρον τῆς Ἀφρικῆς νά δημιουργηθοῦν τώρα ἐθνικαί Ἐκκλησίαι, Σερβική, Ρουμανική κ.ο.κ.;”. Earlier, Archbishop Anastasios of Albania, had emphatically observed, ibid., 105: “Ἡ Ἀφρική δέν ἀντιμετωπίζει τά θέματα τοῦ ἐθνοφυλετισμοῦ …, διότι ἐκεῖ ὑπάρχει πόνος, πεῖνα, ἀσθένεια, θά ἔλθουν ὅμως διάφοροι ἀργότερον” [“Africa does not face the issues of ethnophyletism, because there is pain, hunger, illness, but they will come various later”].»

Οι σελίδες 19-22 του κειμένου αφορούν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την επίσημη παραχώρηση της δικαιοδοσίας της Αφρικής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2001.

Στο τέλος της μελέτης παρατίθεται και το σχετικό κείμενο – ντοκουμέντο: η «Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις περί προσαρτήσεως της Αφρικής εις την δικαιοδοσίαν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» (23 Οκτωβρίου 2001).

Ο συγγραφέας της μελέτης π. Αλέξανδρος Κούτσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

*Παρατίθεται αυτούσια η μελέτη του π. Αλεξάνδρου Κούτση

Οικουμενικό Πατριαρχείο & Ορθόδοξη “Διασπορά” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Ο δευτερεύων των Πατριαρχικών διακόνων, Αλέξανδρος Κούτσης , είναι συνάμα και  Βιβλιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γεννήθηκε και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Ζάκυνθο και ανέπτυξε ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την σεβασμία αυτοκρατορική Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω και τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ (Συνετό), νυν Μητροπολίτη Δωδώνης.

Βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άριστη ακαδημαϊκή επίδοσή του  στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολή. Επίσης, σπούδασε στο Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.    

Στη συνέχεια πήγε  στο Λονδίνο, όπου σπούδασε την αγγλική και λατινική γλώσσα στο King’s College. Έκανε αίτηση σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και  τον δέχτηκαν και τα δυο. Ειδικεύεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια με εισηγήσεις και έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά.

 Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχτηκε στην Μοναστική Αδελφότητα της Χάλκης. Το 2018 εκάρη μοναχός από τον Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο. Διάκονος χειροτονήθηκε από τον Οικουμενικό  Πατριάρχη,  Βαρθολομαίο.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.   

Share this post