Η νέα πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κύπρος- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει το έργο της Επιτροπής, που εξετάζει καταγγελίες για διαφθορά βουλευτών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα πρόεδρος της ΚΣΣΕ Στ. Κυριακίδου
22/10/2017 12:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Στις 10 Οκτωβρίου η Στέλλα Κυριακίδου, μέλος της κυπριακής Βουλής, εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην οποία μετέχουν 648 βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου.
Η κ. Κυριακίδου, κλινική ψυχολόγος, υπερίσχυσε στην τρίτη ψηφοφορία με 132 ψήφους του ανθυποψηφίου της από τη Λιθουανία, Εμανουέλις Ζινγκέρις -επίσης από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)- ο οποίος έλαβε 84 ψήφους.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κυριακίδου τονίζει ότι «η εκλογή της είναι πρώτιστα επιτυχία για την κυπριακή Βουλή, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των έως σήμερα προέδρων της ΚΣΣΕ προέρχονταν από τις μεγάλες χώρες- μέλη της Συνέλευσης».
Η θητεία της κ. Κυριακίδου θα είναι ολιγόμηνη, γιατί τον Ιανουάριο η προεδρία θα περάσει σε άλλη πολιτική ομάδα της ΚΣΣΕ.
«Η Συνέλευση, με την τιμητική προς εμένα ψήφο της, έδωσε το μήνυμα πως πραγματικά ήθελε να γυρίσει σελίδα, να επουλώσει τις πληγές των τελευταίων μηνών τόσο με τα περί διαφθοράς μελών της, όσο και με την πολύμηνη διαδικασία αποπομπής του τέως πρόεδρου της, πως ήθελε πραγματικά να ξαναβρεί το κύρος, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της, που είχαν πληγεί πολύ το τελευταίο διάστημα, και να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των ανθρώπων, της έννομης τάξης και της δημοκρατίας, το οποίο είναι ταγμένη να επιτελεί εδώ και δεκαετίες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κυριακίδου.

Η ίδια επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι βασική προτεραιότητά της είναι να επανέλθει η ηρεμία, η συναίνεση, η αξιοπιστία και η διαφάνεια στους κόλπους της ΚΣΣΕ και γι΄ αυτό «έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει το σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής της Συνέλευσης, που ήδη εξετάζει τις καταγγελίες περί διαφθοράς μελών της».
Χαρακτηρίζει «αγκάθια» θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία, ενώ υπογραμμίζει ότι η ΚΣΣΕ δεν είναι αδρανής στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.
Γεννημένη το 1956 η κ. Κυριακίδου νίκησε τρεις φορές νίκησε τον καρκίνο και με την συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνει στους καρκινοπαθείς μήνυμα ελπίδας, τονίζοντας ότι «ουδείς πρέπει να είναι μόνος και γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της προέδρου της ΚΣΣΕ Στέλλας Κυριακίδου στον Αριστείδη Βικέτο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΡ: Στην ιστορία της ΚΣΣΕ είστε η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Σώματος. Αναμένατε την εκλογή; Από ποιους προτάθηκε η υποψηφιότητα σας;
ΑΠ: Αν κάποιος μου έλεγε, λίγες μέρες πριν από την εκλογή μου, πως ο επόμενος πρόεδρος της Συνέλευσης θα προερχόταν από την Κύπρο, θα τον κοίταζα με χαμόγελο, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των έως σήμερα προέδρων της ΚΣΣΕ προέρχονταν από τις μεγάλες χώρες- μέλη του οργανισμού.
Η υποψηφιότητα μου προτάθηκε από τους Κύπριους και Έλληνες συναδέλφους μου και από συναδέλφους άλλων χωρών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Η μαγεία βρίσκεται στο εμείς και όχι στο εγώ, εξ ου και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία.
Η εκλογή μου είναι πρώτιστα επιτυχία για την Κύπρο και την Βουλή της και μετά προσωπική, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των έως σήμερα προέδρων προέρχονταν από τις μεγάλες χώρες -μέλη της Συνέλευσης. Θέλω να ελπίζω ότι κατά την θητεία μου θα βάλω ένα λιθαράκι στην πορεία αυτού του τόσο σημαντικού πανευρωπαϊκού οργανισμού.

ΕΡ: Στην πρώτη σας δήλωση τονίσατε ότι θα εργαστείτε ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς. Πώς μπορεί πρακτικά να γίνει αυτό; Ποιες άλλες προτεραιότητες έχετε;
ΑΠ: Πιστεύω ότι η Συνέλευση, με την τιμητική προς εμένα ψήφο της, έδωσε το μήνυμα πως πραγματικά ήθελε να γυρίσει σελίδα, να επουλώσει τις πληγές των τελευταίων μηνών τόσο με τα περί διαφθοράς μελών της, όσο και με την πολύμηνη διαδικασία αποπομπής του τέως πρόεδρου της, πως ήθελε πραγματικά να ξαναβρεί το κύρος, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της, που είχαν πληγεί πολύ το τελευταίο διάστημα, και να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των ανθρώπων, της έννομης τάξης και της δημοκρατίας, το οποίο είναι ταγμένη να επιτελεί εδώ και δεκαετίες.
Οι προκλήσεις που έχω ενώπιον μου είναι πολλές. Βασικός στόχος και προτεραιότητα μου είναι να επανέλθει η ηρεμία, η συναίνεση, η αξιοπιστία και η διαφάνεια στους κόλπους της ΚΣΣΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια.
Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει το σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής της Συνέλευσης, που ήδη εξετάζει τις καταγγελίες περί διαφθοράς μελών της. Ήδη συναντήθηκα με τα μέλη της Επιτροπής, προς τα οποία κατέστησα σαφές πως έχουν την απεριόριστη στήριξη μου στο έργο τους.

ΕΡ: Ποια είναι τα θέματα «αγκάθια» που έχει ενώπιον της η ΚΣΣΕ;
ΑΠ: Υπάρχουν πολιτικά θέματα «αγκάθια», όπως τα χαρακτηρίσατε, τα οποία αφορούν τις σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία. Είναι θέματα, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε, αλλά, πιστεύω, ότι αυτά θα χρειαστεί χρόνος για να επιλυθούν. Γι’ αυτό εγώ θα προσπαθήσω να δώσω το δικό μου στίγμα στα θέματα, που προανέφερα.

ΕΡ: Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ΚΣΣΕ αντιμετωπίζει με απάθεια την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα. Ποιο είναι το σχόλιο σας και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αλλάξει στάση η Άγκυρα;
ΑΠ: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση δεν είναι αδρανής στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Η χώρα τέθηκε εκ νέου υπό καθεστώς παρακολούθησης αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στη βάση διερεύνησης συγκεκριμένων καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για πιθανά ελλείμματα στους δημοκρατικούς θεσμούς. Έχουν διοριστεί εισηγητές για σύνταξη ειδικής έκθεσης . Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι η έκθεση για την Τουρκία θα είναι έτοιμη εντός του 2018.

ΕΡ: Γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για την μη συμμόρφωση της σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την Κύπρο;
ΑΠ: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υποστηρίζει όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα για την Κύπρο. Το θέμα της εφαρμογής και της λήψης μέτρων είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ΕΔΑΔ έχει πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως για την τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόθεση Λοϊζίδου και άλλες ατομικές προσφυγές.

ΕΡ: Πόσο ισχυροί είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στην Ευρώπη για την κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου;
ΑΠ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και είχε συζητηθεί στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η οποία έγινε στην Λευκωσία με την λήξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το θέμα αφορά τη Συνέλευση, η οποία θέλει να διασφαλίζει ότι υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε την κατάσταση και στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΕΡ: Υπήρξατε εισηγήτρια της ΚΣΕΕ για παρεμβάσεις στον τομέα των δικαιωμάτων, προστασίας και ανάπτυξης του παιδιού και της προώθησης της συμμετοχής των παιδιών στα κοινωνικά πλαίσια που αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα. Ποια τα συμπεράσματα σας και τί πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Παρακολουθούμε συνεχώς και στις 47 χώρες- μέλη το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού. Πρόκειται για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού σε εμπόλεμες ζώνες ή αλλού για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού σε θέματα παιδείας, υγείας και άλλα. Η δουλειά μας φθάνει σε όλα τα εθνικά Κοινοβούλια. Για παράδειγμα η Κύπρος κύρωσε την Σύμβαση Λαζαρότι, που αφορά την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Επίσης, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά την άσκηση βίας σε κορίτσια και γυναίκες. Η ΚΣΣΕ της Ευρώπης δεν δίνει οδηγίες στις χώρες -μέλη, όπως συμβαίνει με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσωπικά, βλέπω ότι υπάρχουν αλλαγές προς το καλύτερο και στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης σε πολλές χώρες. Πιστεύω ότι η Συνέλευση είναι ένα βήμα το οποίο προσφέρεται για να επιτευχθούν σημαντικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας του και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΡ: Πώς βλέπετε την σχέση ΚΣΣΕ με το Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΑΣΕ;
ΑΠ: Η ΚΣΣΕ έχει άριστη σχέση με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και φόρα. Ανταλλάσσουμε σκέψεις και πληροφορίες για να υπάρχει πραγματικά σωστή συνεργασία με γνώμονα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΡ: Τι μπορείτε να μας πείτε για την μακροχρόνια διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ);
ΑΠ: Το ΕΔΑΔ είναι ένα από τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια η Συνέλευση ασχολήθηκε με το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του και με το ζήτημα του φόρτου εργασίας, που υπάρχει στο Δικαστήριο. Η αποτελεσματικότητα δεν αφορά μόνο το ΕΔΑΔ, αλλά και την Επιτροπή Υπουργών. Παρόλα τα προβλήματα, θεωρώ ότι το ΕΔΑΔ είναι από τα πιο σημαντικά όργανα τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και διεθνώς. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε το ΕΔΑΔ, αλλά και την Επιτροπή Υπουργών.

ΕΡ: Τον Μάιο στη Λευκωσία, κατά την σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης άνοιξε για υπογραφή η Σύμβαση για την για καταπολέμηση της εμπορίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών. Πόσες χώρες την έχουν υπογράψει μέχρι τώρα;
ΑΠ: Η Σύμβαση ήταν πρωτοβουλία της Κύπρου κατά την εξάμηνη προεδρία της και γι΄ αυτό ονομάστηκε Σύμβαση της Λευκωσίας. Με την Σύμβαση αυτή η διεθνής κοινότητα έκανε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, ειδικότερα στις προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου αρχαιοτήτων από το διακρατικό οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα τρομοκρατών. Πρόκειται για την πρώτη Διεθνή Συνθήκη, η οποία ποινικοποιεί έναν αριθμό αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης εκσκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά και άλλες παρόμοιες δράσεις αρχαιοτήτων και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού. Επίσης, η Σύμβαση προωθεί τη διεθνή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και, ουσιαστικά θα ενισχύσει αποτελεσματικά τα διεθνή νομικά πλαίσια κατά της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Στη Λευκωσία την Σύμβαση υπέγραψαν, εκτός από την Κύπρο, η Ελλάδα, η Αρμενία, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό -το οποίο μετέχει στο Σ.Ε. με το καθεστώς του παρατηρητή. Τον Ιούλιο υπέγραψαν τη Σύμβαση η Σλοβενία και η Ουκρανία.
Πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Λευκωσίας το συντομότερο δυνατό, διότι η ευθύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, που είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας, αποτελεί συλλογική ευθύνη.
Για να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση χρειάζεται αρχικά να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια πέντε κρατών.

ΕΡ: Σε προσωπικό επίπεδο παλέψατε τρεις φορές με τον καρκίνο και βγήκατε νικήτρια. Ποιο το μήνυμα σας προς τις γυναίκες , που πάσχουν από αυτή την νόσο και γενικότερα τους καρκινοπαθείς;
ΑΠ: Θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας. Κανένας άνθρωπος που περνά από αυτή την δύσκολη εμπειρία ζωής δεν πρέπει να είναι μόνος και γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα του και να τον στηρίζουμε.

© ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright are the sole property of the ANA-MPA and are allocated to the Agency’s subscribers for specific uses only.

 

 

 

Share this post