Η NASA επιστρέφει στο φεγγάρι

Η NASA επιστρέφει στο φεγγάρι

Η NASA ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο φεγγάρι, πιθανότατα στις 29 Αυγούστου 2022

Και το όνομα αυτής Artemis 1. Πενήντα τρία χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα Artemis σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης. Η αποστολή  συνιστά μια κομβική χρονικά συγκυρία για τη NASA,  καθώς τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ιστορική αποστολή του Apollo 17, και την πρώτη προσσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι.

Στον 98 μέτρων πύραυλο έχει εγκατασταθεί η κάψουλα Orion της NASA, που έχει κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin Corp.

Σημειώνεται πως η νέα αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη, καθώς στόχος της NASA είναι να γίνει μια νέα δοκιμή του νέου πυραύλου της SLS και της κάψουλας Orion  στην κορυφή του.

Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.

ΦΩΤΟ: space.com/nasa-artemis-1

Στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1» η κάψουλα θα κάνει μια περιστροφή γύρω από τη Σελήνη, πριν επιστρέψει στη Γη για να προσθαλασσωθεί 42 ημέρες αργότερα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης, η NASA έχει ορίσει ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης τις 2 και 5 Σεπτεμβρίου.

Artemis 2 και 3

Η Artemis 2 θα είναι η επανδρωμένη αποστολή, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2024. Οι αστροναύτες ωστόσο δεν θα πατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης, και θα κάνουν απλώς μια περιστροφή γύρω της. Τα μέλη της Artemis 3 θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο σεληνιακό έδαφος, το νωρίτερο το 2025, με βάση τον προγραμματισμό της NASA.

*Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο, που μας έστειλε ο δημιουργός του  κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάγουλος. Σημειώνεται ότι το βίντεο, φτιάχτηκε τον περασμένο Μάϊο , κατά τον οποίο προγραμματιζόταν η αποστολή.  Τελικά αυτή πήρε παράταση και αναμένεται να γίνει  στις 29 Αυγούστου 2022.

Share this post