Ι.Ν. Φανερωμένης Λευκωσία: Μυσταγωγία με Κωνσταντινουπολίτικες ψαλμωδίες

Ι.Ν. Φανερωμένης Λευκωσία: Μυσταγωγία με Κωνσταντινουπολίτικες ψαλμωδίες

Του Α. Βικέτου

Την διαχρονική παρακαταθήκη της Κωνσταντινούπολης, που συνίσταται, κατά τον Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Γεώργιο Τσέτση, στο «ορθώς και σεμνώς ψάλλειν», βίωσε σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου το εκκλησίασμα στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας , και χθες, Σάββατο, στην συναυλία της χορωδίας του «εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως».

Κατά την Θ. Λειτουργία  στα αναλόγια διηύθυναν τους χορούς οι Καλλίστρατος Κοφόπουλος , αναπληρωτής χοράρχης του «εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταμάτιος-Νικόλαος Κίσσας, Άρxων Πρωτομαΐστωρ  Μ.τ.Χ.Ε. Στον χορό του αριστερού αναλογίου ήταν και ο Πρωτοψάλτης της Φανερωμένης Λευκωσίας, Κυριάκος Σωφρονίου.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος, ο οποίος προέστη και της Θείας Λειτουργίας.

Στην συναυλία η χορωδία έψαλε διάφορους ύμνους του Πεντηκοσταρίου , τρία «τραγώδια» από την Πολίτικη Ρωμαίΐκη εξωτερική μουσική και τους Πολυχρονισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.  Την χορωδία  διηύθυνε ο αναπληρωτής χοράρχης, γιατί τελικά δεν κατέστη δυνατό , παρά την επιθυμία του, να ταξιδέψει ο  93χρονος χοράρχης Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Άρχων  Μουσικοδιδάσκαλος και τέως Β΄ Δομέστικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜτΧΕ).

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με χαιρετισμό του ο κ. Νίκος Λακούφης,  πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, η οποία προσκάλεσε τον Σύλλογο στο πλαίσιο των 150 χρόνων από την ανέγερση του Ναού στην σημερινή του μορφή.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση με διαφάνειες (PowerPoint) από τον Μουσικολόγο Δρ. Αντώνιο Χατζόπουλο, Άρχοντα Ιερομνήμωνα της Μ.τ.Χ.Ε., Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρωτοψάλτη στην Ιερά Μητρόπολη  Δέρκων (Κωνσταντινούπολη), με θέμα «Ιστορική Συμπόρευση Ελληνικής και Οθωμανικής Μουσικής». Ο δρ. Χατζόπουλος μετέφερε και της θερμές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην Συναυλία τους ύμνους προλόγισε   ο κ. Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας.
Μαζί με τον «εν Αθήναις Σύλλογο  Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» ήρθαν στην Λευκωσία ο πρόεδρος της ΟΙ.ΟΜ. ΚΩ κ. Ν. Ουζούνογλου και ο Α’ αντιπρόεδρος της κ. Μ. Μαυρόπουλος.

 

Share this post