Η Mόσχα χρησιμοποιεί την Εκκλησία για την άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία

Η Mόσχα χρησιμοποιεί την Εκκλησία για την άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία

Καταγγελία από τονεπικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.

 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (SZR) επεσήμανε την απειλή από τις αναδυόμενες παραστρατιωτικές ομάδες στο πλαίσιο θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας Βαλέριος Κοντρατιούκ κατονόμασε τις κύριες απειλές για το Ουκρανικό κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Μία από τις μορφές πίεσης του Κρεμλίνου στο κράτος μας είναι η προώθηση της ιδέας της “Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” και η παρεμπόδιση της συγκρότησης και αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». 

«Οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, με επιρροή στη θρησκευτική σφαίρα, χρησιμοποιούν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόσο ως «σκληρή» (υποκίνηση ταραχών που μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν σε εμφανείς συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ή με προβοκάτορες) όσο και ως «ήπια» δύναμη πυρός (επηρεάζοντας τις συνειδήσεις των πιστών). Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιδράσει στη διαδικασία σχηματισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, χειραγωγώντας τα συναισθήματα των Ουκρανών πιστών και προσπαθώντας να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτούς», αναφέρει ο Βαλέριος Κοντρατιούκ σε άρθρο του στην ουκρανική ιστοσελίδα ZN

Ο αντιστράτηγος Βαλέριος Κοντρατιούκ (αριστερά) με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά), κατά την παρουσίαση του πρώτου ως νέου επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (SZR), στις 5 Ιουνίου 2020

Ο Κοντρατιούκ σημειώνει επίσης ότι ένα ακόμη ειδικό σχέδιο του Κρεμλίνου είναι οι προσπάθειες δημιουργίας και νομιμοποίησης παραστρατιωτικών σχηματισμών σε περιοχές της Ουκρανίας, εντός θρησκευτικών κοινοτήτων, με το προκάλυμμα της περιφρούρησης της τάξης. Πρόκειται για ένα ζήτημα εντατικοποίησης της δραστηριότητας των φιλο-ρωσικών οργανώσεων «Κοζάκων» που προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις λειτουργίες της αστυνομίας για την προστασία της δημόσιας τάξης σε τοπικό επίπεδο. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν ιδίως στις περιοχές του Κιέβου, της Βίνιτσας και της Ζαπορίζιας. 

«Το ρωσικό πολιτικό καθεστώς, χρησιμοποιώντας την πολυδιαστασιμότητα υβριδικών μορφών και μεθόδων, προσπαθεί να επιτύχει πλεονεκτήματα σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο καθώς και στη σφαίρα της πληροφόρησης και της κυβερνοασφάλειας, και υποδαυλίζει κοινωνικές συγκρούσεις με βάση τη γλώσσα και τη θρησκεία», αναφέρει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας. 

Το κύριο στοιχείο που υπονομεύει εκ των έσω την ουκρανική κοινωνία, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, είναι η χειραγώγηση των συναισθημάτων διαμαρτυρίας, που βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε πατριωτικά συναισθήματα. Για να επιτύχουν αυτό, οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιούν ενεργά τη γλώσσα και τα θρησκευτικά ζητήματα, το ζήτημα του «εξωτερικού ελέγχου της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης από το ΔΝΤ και άλλους θεσμούς και κυβερνήσεις της Δύσης. «Το Κρεμλίνο δεν φείδεται πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρωπίνων».

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας

Share this post