Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλυση ενέκρινε με άνετη πλειοηφία της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλυση ενέκρινε με άνετη πλειοηφία της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευτση  ενέκρινε σήμερα   την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης, με 287 θετικές ψήφους και 55 αρνητικές.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια, το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο ηγέτης του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρείχε την υποστήριξή του στη Βουλή. Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τη συνεδρίαση, το Κόμμα Ευτυχίας και το Καλό Κόμμα (İΥİ) καταψήφισαν.

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στο Χ εξέφρασε την ικανοποίησή του. Όσο για τις ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Χ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, έγραψε: «Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Σπουδαία κίνηση για τη Σουηδία, την Τουρκία και όλο το ΝΑΤΟ».

Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.

FOTO: Yeni Safak

Share this post