Η μεγάλη εικόνα της τριμερούς
Του Παύλου Ξανθούλη*
Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης απεκάλυψε στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου (ΦΩΤΟ:ΓΤΠ) ότι δέχθηκε «βολιδοσκόπηση» από τον ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, υπό τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες. Η αποκάλυψη Χριστοδουλίδη έγινε τη νύχτα του Σαββάτου 3 Αυγούστου, ενώ λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Κυριακής, 4 Αυγούστου, η έντυπη έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» φιλοξενούσε στο κύριό της θέμα δήλωση του Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έλεγε ότι δεν έλαβε πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι απέρριπτε τη συμμετοχή του σε τριμερή συνάντηση, όσο δεν διασφαλίζονται οι τουρκικοί όροι για κυριαρχική ισότητα.
Το πρώτο που θα πρέπει να λεχθεί είναι ότι όσοι γνωρίζουν πώς και πότε τυπώνονται οι εφημερίδες, είναι σε θέση αντιληφθούν ότι η δήλωση απόρριψης της Τριμερούς από τον κ. Τατάρ, προς την εφημερίδα Κίπρις που κυκλοφόρησε στην έντυπη μορφή της, το πρωί της Κυριακής, είχε γίνει πριν από την αποκάλυψη Χριστοδουλίδη τη νύχτα του Σαββάτου. Διαφορετικά η δήλωση του κ. Τατάρ δεν θα μπορούσε να είχε τυπωθεί στο κυριακάτικο φύλλο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας, καθώς χρονικά δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα.
Επιπροσθέτως και επί της ουσίας, είναι τουλάχιστον αφελές να εκτιμά κάποιος ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ή ο όποιος, εκάστοτε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί με μια τέτοια δήλωση, να καθορίσει την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποδίδεται στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι με την αποκάλυψή του συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην απόφαση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει αρνητικά στη βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση, στις 13 Αυγούστου. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να λεχθεί ότι είναι και εκ των πραγμάτων άδικο να επιχειρείται εξίσωση της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή σε τριμερή συνάντηση υπό τον γ.γ. ΟΗΕ, με την αποκάλυψη Χριστοδουλίδη περί της βολιδοσκόπησης που δέχθηκε. Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά στην εν λόγω βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ.
Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άμοιρος ευθυνών. Ευθύνη υφίσταται, όχι όμως επί της ουσίας αλλά για τον διπλωματικά άγαρμπο, αν μη τι άλλο, τρόπο που επέλεξε ο κ. Χριστοδουλίδης να δημοσιοποιήσει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Υποκαθιστώντας τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΗΕ, απεκάλυψε μια πρωτοβουλία, την οποία δεν είχε κανένα λόγο να δημοσιοποιήσει, ενόσω μάλιστα βρισκόταν στο στάδιο της βολιδοσκόπησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών και κατά συνέπεια θα όφειλε να γνωρίζει την έννοια των διπλωματικών θεσμίων, από την οποία δυστυχώς τηρεί τέτοιες αποστάσεις που εκθέτουν τόσο τον ίδιο προσωπικά, όσο και κυρίως τον θεσμό που εκπροσωπεί.
Αυτό πάντως που δεν είναι γνωστό είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε την περί Τριμερούς βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ. Αν κάποιος διαβάσει την ομιλία του, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, πιθανότατα να οδηγηθεί στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε τη βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ, επιδιώκοντας να δώσει μια θετική προοπτική, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για μια τόσο άγαρμπη κίνηση, του προέδρου ενός κράτους που καίγεται για την επανένωση του τόπου του. Είναι όμως η μόνη λογική εξήγηση. Άλλωστε, οποιοσδήποτε ενδεχομένως διανοηθεί, περιλαμβανομένου του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι μια τέτοιου είδους αποκάλυψη θα μπορούσε να καθορίσει την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό, πολύ φοβάμαι ότι θα βρισκόταν στα όρια ενός πολιτικού παραλογισμού. Η Τουρκία έχει σταθερή πολιτική και στόχευση και όπως έλεγε στην «Κ» κοινοτική πηγή, «εάν η Άγκυρα αισθανθεί, ανά πάσα στιγμή, ότι της παρέχονται επαρκείς διεθνείς εγγυήσεις για διασφάλιση των όρων που θέτει, τότε ο κ. Ερσίν Τατάρ και θα μπει στο αεροπλάνο και θα βρεθεί και στη Νέα Υόρκη και όπου αλλού του υποδειχθεί». Κατά συνέπεια, η απόρριψη Τατάρ της βολιδοσκόπησης για τριμερή συνάντηση, δεν συμβάλει στη σύνθεση της μεγάλης εικόνας. Η μεγάλη εικόνα σχηματίζεται αποκλειστικά από τους όρους που θέτει η Άγκυρα και συνοψίζονται σε απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με τη διεθνή κοινότητα και προς εξυπηρέτηση του απώτερου στόχου για κυριαρχική ισότητα. Ανεξαρτήτως των «αποκαλύψεων» του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άγαρμπων διπλωματικών του χειρισμών.
Σχετικά διαβάστε και στον σύνδεσμο
Εν μέσω τακτικισμών και διεθνών συγκυριών, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Πηγή: kathimerini.com.cy