Η Μάσα «επίτιμος δημότης Παρισίων» μετά θάνατον

Η Μάσα «επίτιμος δημότης Παρισίων» μετά θάνατον

Ο θάνατος της Ιρανής Μάσα Αμινί από τη θρησκευτική αστυνομία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το Παρίσι την τιμά και η Δήμαρχος κόβει μια τούφα από τα δικά της μαλλιά.

Με μια εκδήλωση στο προαύλιο του Δημαρχείου των Παρισίων  η Δήμαρχος Αν Ινταλγκό αποκάλυψε το πορτρέτο της νεαρής Μάσα Αμινί που άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου, στα χέρια της Ιρανικής Αστυνομίας Ηθικής και αυτό για μια τούφα μαλλιών που ξεπρόβαλλαν από την μαντίλα της, το «Χιτζάμπ».

Ο θάνατος της Μάσα προκάλεσε την οργή και τον ξεσηκωμό των γυναικών στο Ιράν, πολλές από τις οποίες, συμβολικά έκαψαν τις μαντίλες τους και πετσόκοψαν τα μαλλιά τους. Έτσι, έξω από το δημαρχείο, η εκδήλωση ήταν γενικότερα αφιερωμένη στον αγώνα αυτών των γυναικών που με κίνδυνο της ζωής τους μάχονται για δικαιώματα και ελευθερίες.

Συμβολικά και ως δείγμα συμπαράστασης, η Δήμαρχος Αν Ινταλγκό έκοψε και αυτή μια τούφα από τα μαλλιά της. Παράλληλα, ανακύρηξε μετά θάνατον την Μάσα Αμινί «επίτιμο δημότη Παρισίων». «Το Παρίσι θα είναι πάντα στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για την ελευθερία», υπογράμμισε η Δήμαρχος.

Και για να μην ξεχαστεί από κανέναν, ένας παρισινός δρόμος θα πάρει το όνομα της Μάσα. Το θέμα θα προτείνει η Δήμαρχος την ερχόμενη Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο.

Μια γυναίκα-σύμβολο

Η Μάσα Αμινί ήταν 22 ετών με καταγωγή από το ιρανικό Κουρδιστάν. Στις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ ήταν με τον αδελφό της, στη διάρκεια ταξιδιού προς συγγενικά τους πρόσωπα, άνδρες της θρησκευτικής αστυνομίας, την άρπαξαν ξαφνικά από τα μαλλιά και την έσυραν προς ένα μικρό λεωφορείο της εν λόγω αστυνομίας

Ο αδελφός της παρά τις διαμαρτυρίες του δεν κατόρθωσε να την βοηθήσει. Τρεις μέρες μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μάσα κατέρρευσε μέσα στο κτίριο της αστυνομίας και πέθανε κατά την μετακόμισή της στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή.

Η οργή των γυναικών και ο ξεσηκωμός για τον άδικο αυτό θάνατο ξεκίνησε από την πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν. Μαζί με τις γυναίκες ενώσαν τις δυνάμεις τους και πολλοί άνδρες- πατέρες που δεν αποδέχονται να χάνουν τα κορίτσια τους για λόγους «ενδυματολογικής ηθικής».

Σήμερα ο ξεσηκωμός στο Ιράν έχει φθάσει μέχρι της πρωτεύουσα, με συνθήματα κατά του Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Για να ηρεμήσουν την κατάσταση, οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διαλευκάνουν τα αίτια του θανάτου της Μάσα, ενώ παράλληλα με μια πρωτοφανή κίνηση, εκπρόσωπος των αρχών επισκέφθηκε την οικογένεια της Μάσα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Για την ώρα οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Πηγή: dw, Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Share this post