Η λίστα της ντροπής και ο Συλλούρης που έπρεπε να πάει σπίτι του

Η λίστα της ντροπής και ο Συλλούρης που έπρεπε να πάει σπίτι του

Του Γώργου Καλλινίκου*

«Δεν με αφορά πλέον η λίστα Γιωρκάτζη και δεν θα ξανασχοληθώ , ούτε και θα ξαναμιλήσω». Τάδε έφη Δημήτρης Συλλούρης. Το φιλοθεάμον κοινό οφείλει να υποκλιθεί. Η κωμωδία με τίτλο «Η αποκάλυψη της λίστας Γιωρκάτζη», η οποία παίζεται εδώ και πέντε χρόνια στο θέατρο της πολιτικής σκηνής, κλείνει με τραγικό τρόπο. Με μια απαράμιλλη σόλο εμφάνιση του Προέδρου της Βουλής. Του ανθρώπου που έλαχε να βρεθεί στο δεύτερο ύπατο αξίωμα αυτού του τόπου. Που έτυχε να ηγείται του σώματος εκείνου, το οποίο αυτοαποκαλείται «ναός της δημοκρατίας». Εκεί όπου, ο λαός αποστέλλει τους εκλεκτούς του «άριστους των αρίστων» για να αποτελέσουν τη φωνή του. Ο Πρόεδρος, λοιπόν, του «ναού της φωνής του λαού», αποφάσισε χθες, να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον λαό και την απαίτησή του. Αποφάσισε ότι θα κλείσει τα αφτιά στην χρονίζουσα λαϊκή απαίτηση και θα σφραγίσει μιαν υπόθεση σκάνδαλο.

Ναι, είναι θλιβερό. Ναι, είναι οδυνηρό για την κοινωνία να έχει έναν τέτοιο Πρόεδρο Βουλής, που περιφρονεί τόσο προκλητικά την απαίτησή του. Προκαλεί και απέχθεια η συμπεριφορά Συλλούρη. Ποιος τολμά, όμως, να ψελλίσει ότι δεν το ανέμενε; Προειδοποιήσαμε αμέτρητες φορές για αυτή την εξέλιξη στο παρελθόν. Από το 2015 όταν ο Περδίκης ενέγραψε στη Βουλή το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). Όταν η τότε διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλα Γιωρκάτζη, πρότασσε το τραπεζικό απόρρητο. Μέχρι την τελευταία μέρα πριν αποχωρήσει, όταν ως δια μαγείας, ξεπεράστηκαν τα δήθεν τραπεζικά κωλύματα.

Όταν στις 18 – 4 – 2019, ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πήγε στη Βουλή για εθιμοτυπική συνάντηση και ο Συλλούρης σε ένα ανυπέρβλητο ρεσιτάλ υποκριτικού ταλέντου, άστραψε και βρόντηξε. Και του επέστρεψε τον φάκελο των ΜΕΔ. Όταν στις 4 – 7 – 2019 ο διοικητής της Κ.Τ. ζήτησε να δει τον Συλλούρη για να τον ενημερώσει αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όταν έναν ολόκληρο χρόνο μετά από την αγωνιώδη προσπάθεια του Κεντρικού Τραπεζίτη να τον ενημερώσει, αποφάσισε να διορίσει ad hoc επιτροπή για να εξετάσει τη λίστα. Έβαλε, δηλαδή, βουλευτές να ερευνήσουν λίστα που αφορά τους ίδιους.

Μέχρι εκείνη την συνεδρία παρωδία στις 16 Ιουλίου 2020, όταν ο ασύγκριτος πρωταγωνιστής του σίριαλ, που εύκολα θα μπορούσε να ονομαστεί «La Casa de la Comedia» και να ανταγωνιστεί την περίφημη σειρά του Netflix, ξέχασε ότι είναι Πρόεδρος του Σώματος και σε ένα απαράμιλλο κρεσέντο εκκωφαντικών ουρλιαχτών σοβαροφάνειας αποχώρησε. Έχοντας συγκλονίσει το φιλοθεάμον κοινό με τα διαδοχικά απείρου κάλλους ρεσιτάλ, χθες, αποφάσισε να κλείσει την κωμωδία με μιαν κορυφαία εμφάνιση.

 Μπορούμε να σαρκάζουμε, αγαπητοί φίλοι, όμως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά. Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό, όπως είναι η αποκάλυψη μιας λίστας στο περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνεται ένας από τους σοβαρότερους λόγους της κατάρρευσης της οικονομίας. Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά καυτό διότι είναι δεδομένο ότι εμπεριέχει τρανταχτά ονόματα, τα οποία συνέβαλαν στην πτώχευση πολλών συνανθρώπων μας. Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά προκλητικό, που εδώ και πέντε χρόνια, δοκιμάζει την αντοχή και την ανοχή της κοινωνίας, λόγω του εμπαιγμού του οποίου τυγχάνει από ένα σωρό ατάλαντους πρωταγωνιστές.

Για ένα τέτοιο θέμα, λοιπόν, έρχεται ο Πρόεδρος της Βουλής, με τόση προκλητική αναίδεια, και κλωτσάει την μπάλα έξω από το γήπεδο. Σφυρίζοντας ταυτόχρονα και την λήξη του αγώνα. Αδιαφορώντας ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αδιαφορώντας για τις χιλιάδες των θεατών, που απεγνωσμένα πασχίζουν εδώ και πέντε χρόνια να μάθουν το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, κύριε Συλλούρη, έπρεπε προ πολλού, αν διαθέτατε στοιχειώδη ευθιξία (είδος εξαφανισθέν από τον βασανισμένο αυτό τόπο) να είχατε πάει σπίτι σας. Και επειδή μόνος σας αποκλείεται να αναζητήσετε την θύρα εξόδου, μάθετε ότι σε άλλη χώρα, θα είχε φροντίσει ο λαός να σας εκπαραθυρώσει! Εδώ, δυστυχώς, η απάθεια και η ανοχή του σας επιβραβεύουν…

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

*Τα ενυπόγραγα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post