Η κυβέρνηση θυμήθηκε τους ΛΟΑΤ, αλλά ξέχασε τον Τύπο!

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τους ΛΟΑΤ, αλλά ξέχασε τον Τύπο!

Στις 3 Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις και διάφοροι οργανισμοί εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις. “Φωτεινή” εξαίρεση η κυπριακή κυβέρνηση , η οποία αγνόησε παντελώς την ημέρα εκείνη. Δείγμα άραγε του σεβασμού της προς την Ελευθερία του Τύπου και προς τους λειτουργούς του;  Αντιθέτως , σήμερα που είναι η Διεθνής  Μέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας, η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου,  επιβεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξάλειψης όλων των μορφών διακρίσεων, προωθώντας ταυτόχρονα την κοινωνική ενσωμάτωση τόσο των ΛΟΑΤΙ όσο και όλων των ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων.

Συμφωνούμε απόλυτα! Αυτό πρέπει να ισχύει σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα. Όμως , δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε έντονα την παράλειψη  έκδοσης ανακοίνωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Δικαιολογία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Και μην προσπαθήσουν να καλυφθούν με τον ισχυρισμό ότι ξέχασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διότι αυτή εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος   -ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος  όφειλε να γνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Άλλωστε , από την προηγούμενη είχε εκδοθεί Διακήρυξη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ ). Τόσο πνιγμένος ήταν και δεν μπόρεσε να την δει, ώστε να εκδοθεί κυβερνητική ανακοίνωση; Σημειώνω ότι υπάρχει και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.Και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, αγαπητός συνάδελφος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και αυτός το ξέχασε; ( Κάνω μια παρένθεση εδώ για να θυμίσω ότι όσο ο κ. Αναστασιάδης ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέθετε δείπνο προς τιμή των δημοσιογράφων, τους οποίους ψυχαγωγούσε με την εξαιρετική φωνή του ερμηνεύοντας διάφορα άσματα). Υποθέτω ότι για την σημερινή δήλωση θα ενήργησε ο σύμβουλος του προέδρου για τα θέματα των ΛΟΑΤ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι κατάγγειλε στον Γενικό Εισαγγελέα τον μητροπολίτη Μόρφου, αλλά τελικά , μετά την έρευνα, ουδέν αδίκημα διαπιστώθηκε. 

Μόνον ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης , θυμήθηκε – και είναι προς τιμή του,γιατί ο φόρτος εργασίας ειδικά γι΄αυτόν εκείνες τις μέρες ήταν πολύ βαρύς και τα ωράρια εξαντλητικά- την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και έκανε ανάρτηση στο tw:

Στο # WPFD2020 επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην προστασία και την προώθηση της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. FM
@Christodulides
υπέγραψε το Global Pledge στο #MediaFreedom στις 30/4, καθιστώντας το #Cyprus μέλος του Media Freedom Coalition.
12:24 μ.μ. · 3 Μαΐου 2020

 

Αυτούσια η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι η ακόλουθη:

“Φέτος, η χώρα μας σημείωσε άνοδο στην ετήσια κατάταξη «Rainbow Europe» του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού οργανισμού ILGA-Europe στις Βρυξέλλες, η οποία καταγράφει μείωση των διακρίσεων εναντίων των ΛΟΑΤΙ στις χώρες τους, μέσω νομοθετημάτων. Το γεγονός υποδεικνύει ότι η ενίσχυση νόμων και διαδικασιών που προστατεύουν τους ΛΟΑΤΙ της χώρας μας, συνεχίζεται σταθερά. Συγκεκριμένα, η Κύπρος ανέβηκε στην 19η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 23η που είχε πέρσι, ενώ στις αρχές της παρούσας διακυβέρνησης, τον Μάιο του 2013, ήταν τελευταία στην κατάταξη.
Έχοντας πλήρη επίγνωση πως μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι η διαφορετικότητα να καταστεί πλήρως αποδεχτή στη χώρα μας, στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου προστασίας των ΛΟΑΤΙ, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Προώθηση της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, η ψήφιση του επικείμενου νομοσχεδίου για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, καθώς και η τροποποίηση του νομικού πλαισίου ενάντια στην ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους”. 

Πιο κάτω παραθέτω  για θυμηθεί για του χρόνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την  Διακήρυξη της ΕΣΚ:

“Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του Τύπου καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστικό, ακόμα πιο νευραλγικό και κυρίαρχο, σε συνθήκες πανδημίας. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου τιμάται και αποτιμάται μέσα από ακόμα μια πρόσθετη διάσταση, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού και των δεινών που επισωρεύει επί όλης της ανθρωπότητας, επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως επί του δικαιώματος της υγείας.
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου ανήκει, και ανήμερα της 3ης Μαΐου Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, διατρανώνει τη βούλησή της, μαζί με τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου, να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού των απόψεων.
Η πανδημία του κορονοϊού καθιστά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτελείται η δημοσιογραφική αποστολή ακόμα πιο δυσχερείς. Η σφαιρική, αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης γίνεται ακόμη πιο δύσβατη. Ο έλεγχος των κέντρων λήψεως αποφάσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολος. Οι δημοσιογράφοι εκθέτουν πλέον τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, για τα δικαιώματά τους, αλλά και για την εργασιακή τους κατοχύρωση.
Η ελευθερία του Τύπου δεν έπαψε ποτέ να δοκιμάζεται. Και τώρα σε συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού δοκιμάζεται ακόμα παραπάνω. Διάφορες εξουσίες ανά την Ευρώπη αλλά και ανά την υφήλιο, επιχειρούν χειραγώγηση της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων διάφορες κυβερνήσεις επιχειρούν με διώξεις να εκφοβίσουν δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των ΜΜΕ.
Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου σεμνυνόμαστε ότι στην πατρίδα μας δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δεν διώκονται. Δεν διώκονται μεν, δοκιμάζονται δε σκληρά υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες. Και δοκιμάζονται πολυεπίπεδα και ποικιλότροπα.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ διαβεβαιώνει όλους τους δημοσιογράφους του τόπου πως όσο δυσχερείς κι αν καταστούν οι συνθήκες, όσο δυσοίωνο κι αν γίνει το εργασιακό περιβάλλον, θα συνεχίσει τον καλό, συλλογικό αγώνα για την ελευθερία του Τύπου, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και για την ευημερία όλων των συναδέλφων.
Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωσης Συντακτών Κύπρου”

Έκαστος, ας βγάλει τα συμπεράσματα του για την σημερινή συνέπεια της κυβέρνησης και την “αμνησία” της σε σχέση με την “Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου”

Share this post