Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί συζήτηση για τον αδερφό του Ταμασσού, που υπηρετεί στην ΚΥΠ

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί συζήτηση για τον αδερφό του Ταμασσού, που υπηρετεί στην ΚΥΠ

Ο κυβερντικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απέφυγε σήμερα (19.4.2024) να απαντήσει σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας ageliaforos.com για  τον κατά σάρκα αδερφό του Μητροπολίτη Ταμασσού ( υπάλληλο ή συνεργάτη της ΚΥΠ), Σάββα Γεωργάκη (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ ), ο οποίος είχε ανάμιξη στα όσα έγιναν στις 5 Μαρτίου 2024 στην Μητρόπολη Ταμασσού αναφορικά με την υπόθεση των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών Νεκταρίου (Ηγουμένου) και αρχιμ. Πορφυρίου(Ηγουμενοσυμβούλου) και των άλλων μελών της Μονής Αββακούμ.

Ο κ. Λετυμπιώτης συμφώνησε καταρχάς στην παρατήρηση του ageliaforos.com ότι η ΚΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως , όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για την ανάμιξη του κ. Γεωργάκη στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ και κατά πόσον ο Διοικητής της ΚΥΠ τον έχει μεταθέσει ή τον έθεσε  σε διαθεσιμότητα, απάντησε : «Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, σε ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή διερευνώνται, η Κυβέρνηση δεν θα τοποθετηθεί. Ρωτάτε ζητήματα τα οποία αφορούν την ΚΥΠ, κατά πόσον ένα στέλεχος, το όποιο στέλεχος, έχει μετακινηθεί ή όχι, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αφορά εσωτερικά ζητήματα της ΚΥΠ».

ΕΞΑΛΛΟΥ , ο κ. Σ. Γεωργάκης, ο οποίος είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης Ταμασσού , είχε συνοδέψει, σύμφωνα με πληροφορίες μας,   τον Μητροπολίτη  Ησαΐα στην έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου (8.3. 2024) και βοήθησε στην επιλεκτική παρουσίαση εικόνων-κάποιες λέγεται ότι είχαν και ήχο -από τις κάμερες CCTV & Security της Μονής. Ωστόσο, το υλικό, που παρουσιάστηκε στην Σύνοδο για να στηρίξει τις καταγγελίες του ο κ. Ησαΐας , δεν έγινε -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – από video του καταγραφικού του συστήματος, αλλά από video κλιπ.

Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς ,  δημιουργεί ένα σοβαρό ερώτημα , δηλαδή κατά πόσον οι μοναχοί ή άλλο πρόσωπο της Μονής έδωσαν στον Μητροπολίτη  τον κωδικό του καταγραφικού και με τον τρόπο αυτό γινόταν από μακριά ενεργοποίηση ήχου και παρακολούθηση. Το ερώτημα αναμένεται ότι θα απαντηθεί από την έκθεση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, στης οποίας το ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες,δεν είχε απαντήσει μέχρι πριν μερικές μέρες ο κ.Ησαΐας. Αναφορικά με το καταγραφικό  από τις κάμερες CCTV & Security της Μονής πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό διαγράφηκε με οδηγίες του Ηγουμενοσυμβουλίου δύο φορές , στις 5 Ιανουαρίου και στις 4 Μαρτίου 2024.

Σημειώνεται ότι ο έτερος κατά σάρκα αδερφός του κ. Ησαΐα, Χάρης,  εργάζεται στην CYTA, ενώ η σύζυγός του είναι η προσωπάρχης της Μητρόπολης Ταμασού. 

Ο κ. Ησαΐας παρουσίασε ως μάρτυρα τον αρχιμ. Βαρνάβα Χρυσάνθου, τον οποίο στην συνέχεια εξέθεσε στην Σύνοδο, λέγοντας ότι τον είχε θέσει σε αργία έξι μηνών για “ηθικά παραπτώματα”. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι αυτό είναι αντικανονικό , γιατί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κύπρου (ΚΧΕΚ) προβλέπει ότι ο οικείος Επίσκοπος επιβάλει σε κληρικό του αργία όχι πέραν των τριών μηνών και στη συνέχεια, αν το παράπτωμα του είναι σοβαρό, τον παραπέμπει στην Ιερά Σύνοδο.

Ο κ. Βαρνάβας (ΚΑΤΩ), μέλος της αδελφότητας της Μονής, εἰχε αναχωρήσει από αυτή αρχές Ιανουαρίου.  Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα  πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θεάθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας να πίνει καφέ και να συζητά με δύο κληρικούς της Μονής Κύκκου.

Μετά  το κλείσιμο της Μονής διορίστηκε από τον Μητροπολίτη διαχειριστής της ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης αρχιμ. Διονύσιος Κοπτίδης (ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ)

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο μάρκας scoda , που χρησιμοποιεί ο Μητροπολίτης Ησαΐας , αγοράστηκε από την Μονή , πράγμα , που  “αποδεικνύεται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της”.

Επίσης, ο κ. Ησαΐας , κατά ισχυρισμούς,   ζητούσε χρήματα από την Μονή, “γιατί ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος του είχε κόψει ή μειώσει σημαντικά την ετήσια χορηγία , ύψους 600 χιλιάδων ευρώ “. 

 Ο κ. Ησαΐας, αν και κλήθηκε τηλεφωνικώς και έλαβε  μήνυμα sms από την ιστοσελίδα μας, απέφυγε να ανταποκριθεί. 

Α. Βικέτος

 

 

 

 

 

 

Share this post