Η κυβέρνηση απέκρυψε την αποστολή Κούρου στο Βερολίνο
Η κυβέρνηση απέκρυψε ότι είχε στείλει στο Βερολίνο , το Σαββατοκύριακο (11-12 Ιουλίου), τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη, Κυριάκο Κούρο, ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Το διήμερο εκείνο έγινε στο Βερολίνο τριμερής συνάντηση, την οποία αποκάλυψε δύο μέρες μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβούτ Τσαβούσογλου , μεταξύ της υπεύθυνης ευρωπαϊκών θεμάτων του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και του Γιαν Χέκερ.
Την αποστολή Κούρου φέρνει στο φως η Κατερίνα Ηλιάδη, με σημερινό της ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Πολίτης”. Σημειώνεται ότι, ακόμη και μετά το ρεπορτάζ , η κυβέρνηση τηρεί “σιγή ιχθύος”. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Κούρος έκανε ακόμη ένα ταξίδι στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε και πάλι με τον Γιαν Χέκερ.
*Το ρεπορτάζ της Κ. Ηλιάδη είναι το ακόλουθο:
“Στις 6 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία συνάντηση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπορέλ είπε, μεταξύ άλλων, «Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων».
Και ο Κούρος στο Βερολίνο
Το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο (11-12 Ιουλίου) στο Βερολίνο εξελίχθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο που οδήγησε στη μυστική (που έγινε φανερή με δήλωση Τσαβούσογλου στις 14 Ιουλίου) τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μόλις η Γερμανία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το 2ο εξάμηνο του 2020 και λίγο πριν μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Στην εν λόγω Τριμερή έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Στην Τριμερή του περασμένου Ιουλίου, είχε εξελιχθεί κι ένα άλλο παρασκήνιο, το οποίο δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Στο Βερολίνο, παρούσα, ήταν και η ε/κ πλευρά ως Κυπριακή Δημοκρατία, και γίνονταν διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η Τριμερής σε μια άτυπη Τετραμερή (με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας) ή σε άτυπη Πενταμερή, δηλαδή με τη συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όπως επέμενε η Τουρκία. Παρών εκείνο το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο ήταν ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, Κυριάκος Κούρος, -είναι και προϊστάμενος της ΚΥΠ- ο οποίος διερεύνησε τις προθέσεις των Γερμανών αναφορικά με τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία ήθελε να συζητήσει θέματα θαλάσσιων ζωνών, φυσικού αερίου και παράλληλα να συμφωνήσουν την (επαν)έναρξη μιας διαδικασίας με σύντομη κατάληξη (λύση ή άλλη διευθέτηση συμφωνημένη από την αρχή) στο Κυπριακό. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις ως προς την εκπροσώπηση – η Τουρκία έθεσε θέμα εκπροσώπησης των δύο κοινοτήτων σε επίπεδο Σουρανή/Καλίν και πρότεινε τον Κουντρέτ Όζερσαϊ («ΥΠΕΞ» ψευδοκράτους), εισήγηση που απορρίφθηκε αμέσως από την ε/κ πλευρά, η οποία δεν ήθελε έτσι κι αλλιώς να πάει σε μια τέτοια συζήτηση που να αφορούσε θαλάσσιες ζώνες, διαμοιρασμό εσόδων από το φυσικό αέριο κ.λπ. και όχι την ουσία του Κυπριακού.
Η πρόταση Μισέλ
Η μετεξέλιξη της προσπάθειας του Βερολίνου είναι η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την οποία μετέφερε στη Λευκωσία την περασμένη Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Διαφωνεί η Λευκωσία
Η ε/κ πλευρά βλέπει με καχυποψία αυτήν τη συζήτηση για δύο λόγους – ο πρώτος αφορά το διαδικαστικό μέρος και ο δεύτερος την ατζέντα. Η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί τη θέση της Τουρκίας να εκπροσωπηθούν σε μια περιφερειακή διάσκεψη οι δύο κοινότητες της Κύπρου [είτε σε επίπεδο ηγετών είτε υπουργών (υπουργού και «υπουργού») Εξωτερικών] και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, η ε/κ πλευρά δεν θέλει να ξανανοίξει θέμα θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή να τεθούν υπό συζήτηση και αμφισβήτηση συμφωνίες που έχει κάνει για ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ισραήλ κ.λπ. (και ενδεχομένως να μπει από το παράθυρο στο τραπέζι θέμα διαμοιρασμού εσόδων από το φυσικό αέριο, από τη στιγμή που υπάρχει η σχετική σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ). Σημειώνεται με ενδιαφέρον ότι το βράδυ της επίσκεψης Σαρλ Μισέλ στην Κύπρο, ήρθε καπάκι και η δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «μόλις πραγματοποιηθούν (οι εκλογές στα κατεχόμενα), είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους -τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες- και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες (25/11/2019)».
Λύση ή να κλείσει
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στον «Π» υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να έχει καταλήξει, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του Κυπριακού, στο ότι το status quo στην Κύπρο παράγει πολύ μεγαλύτερες -του προβλήματος- κρίσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ, και πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα, το συντομότερο δυνατόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. «Η ενασχόληση με το Κυπριακό της ΕΕ, της Γερμανίας, η ξαφνική επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, το Σάββατο (12/9/2020), η δήλωση Γκουτέρες, θα μπορούσαν όλα αυτά να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το άλυτο Κυπριακό περιέπλεξε τα πράγματα – μπλόκαραν οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και οι ελλαδοτουρκικές, η Ρωσία διεισδύει στην Ανατολική Μεσόγειο με όλους τους τρόπους, το μεταναστευτικό/ προσφυγικό παραμένει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα -που ελπίζουμε να μην αναβληθούν- θα δούμε να εκδηλώνεται μια τεράστια προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε ΔΔΟ και όχι σε άλλες λύσεις» ανέφερε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι τη νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό αναμένεται να τη δούμε τον Νοέμβριο και θα έχει στόχο μια συμφωνία επί των σημείων του πλαισίου Γκουτέρες πριν από την ανανέωση της θητείας της Unficyp τον Ιανουάριο. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, θα θεωρηθεί αδύνατη η εξεύρεση λύσης στη βάση της ΔΔΟ και θα αναζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το ότι αυτή τη χρονική στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι στο Κραν Μοντανά, το 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού ζήτησε να συναντηθούν… και όλα όσα άλλα είπε» επεσήμανε. Σημειώνεται ότι, την Παρασκευή, ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου ανέφερε για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα εξής: «Μου είπε ότι δεν ωφελεί πλέον να συζητάμε για ομοσπονδία κι ότι πρέπει να βρούμε μία λύση δύο κρατών, αλλά μόνον αν το κάνουμε μετά τις εκλογές τους (σ.σ. προεδρικές 2018) θα έχουμε αποτέλεσμα». Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «μετά όταν συναντηθήκαμε ανεπισήμως στη Νέα Υόρκη, ο Αναστασιάδης δεν βρήκε στήριξη για μια λύση δύο κρατών, επομένως είπε ότι η συνομοσπονδία είναι πιο υγιής και μοιράστηκε την άποψή του μαζί μας». Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου”.