Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, λέει το ΥΠΟΙΚ
Μόνο το Υπουργείο Οικονομικών κατέχει , σύμφωνα με ανακοίνωση του, την “πραγματική εικόνα” σχετικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Το ΥΠΟΙΚ , απαντώντας σε σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, του βουλευτή και πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, του επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρη Πολυκάρπου, και δημοσιεύματα στον Τύπο με αφορμή τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το ΑΕΠ, σε ανακοίνωση του υποστηρίζει:
“Η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εισέρχονται σε ύφεση, η Κύπρος κατά το 1ο εξάμηνο καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος κατέγραψε αισθητή μείωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 2,4%, ο οποίος είναι συγκεκριμένα ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και είναι από τις λίγες χώρες που διατηρεί δημοσιονομικό πλεόνασμα. Σύμφωνα και με την Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου «Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να καταγράφει σημαντική ανθεκτικότητα σε πείσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, με την ανάπτυξη να αναμένεται πως θα διατηρηθεί κοντά στο 2,5%».
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ήταν προβλέψιμη, η οποία ξεκίνησε από το 1ο τρίμηνο του 2022. Αυτή οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τις υψηλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά, αλλά και λόγω των επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών της κυπριακής οικονομίας από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά οντοτήτων της Ρωσίας. Η δε επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023 έχει προβλεφθεί και αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπου εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί λίγο πιο κάτω από τον προβλεπόμενο 2,8%.
Υπό το φως των πιο πάνω, το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, όπως έχει καταρτιστεί και εγκριθεί, λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και δη την προβλεπόμενη επιβράδυνσή της. Τα δε αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, συγκρίνονται ευνοϊκά σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2022, εφόσον δεν παρατηρείται επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης του κράτους. Αντίθετα, για όλους τους μήνες ανεξαιρέτως, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2023 είναι καλύτερες από αυτές του 2022.
Η δυναμικότητα της Κυπριακής οικονομίας, όπως παρουσιάζεται πιο πάνω, και το υγιές δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, αποτελούν γερά θεμέλια για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος διακυβέρνησης. Η ανάδειξη του εν λόγω προγράμματος και η προγραμματισμένη υλοποίησή του θα αποδειχθούν σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της διακυβέρνησης.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και βρίσκεται σε εγρήγορση για αντιμετώπιση των όποιων αρνητικών εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν και που να οδηγούν σε απόκλιση από τις προβλέψεις μας”.
Αιχμές από πλευράς Αβέρωφ
Ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτηση στο δικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης β’ τριμήνου παρουσίαζει συρρίκνωση σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο.
«Επιπλέον», όπως αναφέρει, «το δημοσιονομικό ισοζύγιο β’ τριμήνου είναι πλέον αρνητικό».
«Η οικονομία χρειάζεται σοβαρότητα και όχι εικόνα. Θέλει μέτρα και όχι λαϊκισμούς», προσθέτει ο κ. Νεοφύτου, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Νεοφύτου σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε σε «αποσπασματική» σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η οποία «δεν συνιστά σοβαρή οικονομική προσέγγιση», παραπέμποντας όπως και ο Κ. Πετρίδης, στους δείκτες μακροοικονομικής ανισορροπίας, για να υποδείξει ότι το ισοζύγιο πληρωμών παρουσιάζει ελλείμματα πέραν του 9%.
«Όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου μιας χώρας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ -και διατηρείται πάνω από αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα- στις Βρυξέλλες κτυπά σήμα κινδύνου και στις διαδικασίες ελέγχου μακροοικονομικών ανισορροπιών ανάβει κόκκινο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχει ήδη ανάψει για τη χώρα μας».
Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι «εάν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν αντιμετωπίσει τα της οικονομίας με σοβαρότητα και με την αίσθηση του επείγοντος, έρχονται από το 2025 η ύφεση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε ετήσια βάση».
Σημείωσε παράλληλα, ότι, αν δεν υπήρχε το σημαντικό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου τα ταμεία του κράτους θα είχαν ήδη αδειάσει, καθώς οι δαπάνες το 2ο τρίμηνο ήταν κατά €283 εκατ. περισσότερες από τις εισπράξεις, χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση της ΑΤΑ, προσθέτοντας ότι «ο ρυθμός αύξησης των ελλειμμάτων από μήνα σε μήνα είναι, δυστυχώς, εκρηκτικός».
Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι έπεται σίγουρα ακριβότερος εξωτερικός δανεισμός.
Ο Πετρίδης
Με βάση τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επισημαίνει πέντε διαπιστώσεις, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών».
Υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, στο δημόσιο χρέος και στις αξιολογήσεις του κράτους.
Ταυτόχρονα, καλεί σε προβληματισμό την κυβέρνηση, καθώς επίσης την «υπεύθυνη και μη αντιπολίτευση», όπως αναφέρει.
Οι παρατηρήσεις του κ. Πετρίδη, σε σχέση με τα στοιχεία για το ΑΕΠ, έχουν ως εξής:
«1. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο είναι ανησυχητική. Αρνητικό ΑΕΠ, πέραν της περιόδου της πανδημίας είχαμε να δούμε από το 2014 οπότε επανήλθε η κανονικότατα μετά το κούρεμα. Αρνητικό ΑΕΠ, ή σημαντική επιβράδυνση, παρουσιάζεται συνήθως πριν από κάθε κρίση όπως έγινε το 2003 (κρίση χρηματιστηρίου που επέφερε σημαντική μετατόπιση πλούτου) και το 2009.
2. Το αρνητικό ΑΕΠ θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους με μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, στο δημόσιο χρέος, στις αξιολογήσεις του κράτους κλπ.
3. Ήδη, το 2ο τρίμηνο οι δημοσιονομικές επιδόσεις καταδεικνύουν μια πολύ ανησυχητική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. Το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα ήταν 438 εκατ. Ο Απρίλης είχε έλλειμμα -3,1 εκατ., ο Μάιος -52.4 εκατ. και ο Ιούνιος -227.6 εκατ. Επομένως, το συσσωρευμένο πλεόνασμα προκύπτει από το ισχυρό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου.
4. Τα πιο πάνω πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως «επιτυχία».
5. Για πρώτη φορά κινούμαστε στην βάση των προβλέψεων, (γίνονται με συντηρητικό τρόπο). Τα προηγούμενα χρόνια τις διαψευδαμε πανηγυρικά (προς τα πάνω)».
ΑΚΕΛ: Στον αυτόματο πιλότο η οικονομία
Ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας στη StockWatch τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι και αποτέλεσμα της κορύφωσης της διαφθοράς από το διαβόητο πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων και της απώλειας της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
«Η οικονομία», σημείωσε, «δεν μπορεί να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην οικονομία, είτε θα συνεχίσει να φορτώνεται τα λάθη που κληρονόμησε από την προηγούμενη 10ετία».
Ο κ. Πολυκάρπου υποστήριξε ότι η αναβλητικότητα στον οικονομικό σχεδιασμό φορτώνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους με επιπλέον κόστος αφού αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, όπως είπε, «ήταν και η κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, ιδιαίτερα εν μέσω καλοκαιριού όπου οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι αυξημένες».
Η Στατιστική Υπηρεσία.
Επιβράδυνση παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Σε ανακοίνωση της η Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει:
“Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,3%.
Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, Μεταφορές και Αποθήκευση, Ενημέρωση και Επικοινωνίες, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία και Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών.
Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ καταγράφει αρνητική μεταβολή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώνεται στο -0,4%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση και στο 1,1% σε τριμηνιαία βάση.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 6,6% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση.
Στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται να παραμείνει σταθερός με βάση τις προκαταρτικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας.
Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και μετά τις διορθώσεις, ο ρυθμός του ΑΕΠ στη ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% και στην ΕΕ κατά 0,5%.
H Eurostat υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο 2023 θα ανέλθει σε 2,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα πέσει στο 2,3% από 5,6% το 2022.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κύπρο θα φτάσει στο 2,7%”.