Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (ΚΑΕΓΤ) θεωρεί ότι “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στρέφεται κατά των αξιακών αρχών της κρατικής κυριαρχίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της αλληλοσυνεργασίας. Οι αρχές αυτές συνιστούν θεμέλιο του ιδρυτικού σκοπού της Ακαδημίας για καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών σε διεθνές επίπεδο μέσω της προαγωγής της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου μεταξύ επιστημόνων, λογοτεχνών και καλλιτεχνών”, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της.

Επίσης , στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα ακόλουθα:

“Η Κυπριακή Ακαδημία ενώνει τη φωνή της με άλλες Ακαδημίες και ενώσεις Ακαδημιών, καταδικάζει την εισβολή απερίφραστα, και εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Ουκρανική Ακαδημία Επιστημών και στον Ουκρανικό λαό στο σύνολό του. Η Ακαδημία τονίζει ότι, μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία, σε καθεστώς ισότητας και ελευθερίας, μπορούν να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν την επιβίωση της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεταδοτικές ασθένειες και τα πυρηνικά όπλα.

 

Μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αντιστρατεύονται και απειλούν να καταστρέψουν όσα η διεθνής συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο ελεύθερος επιστημονικός και πολιτιστικός διάλογος έχουν επιτύχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που βιώνει για δεκαετίες τις συνέπειες παρόμοιας στρατιωτικής εισβολής, γνωρίζει ότι ο πόλεμος επιτείνει και παρατείνει τα προβλήματα, πράγμα άλλωστε που η ίδια η Ευρώπη έχει επανειλημμένα μάθει από την ιστορία της”.

Share this post