Η κρίση στην ΕΔΕΚ

Η κρίση στην ΕΔΕΚ

*Είναι μια σύγκρουση Σιζόπουλου – Παπαδάκη;

*Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα έλλειμμα δημοκρατίας, υποβάθμιση των οργάνων και αυξημένη επιρροή εξωθεσμικών παραγόντων 

 

Του Γιαννή Πιερίδη*

Τις  τελευταίες εβδομάδες η ΕΔΕΚ είχε την τιμητική της. Αν δεν προέκυπταν τα ποδοσφαιρικά και ο κορωνοϊός θα μονοπωλούσε την επικαιρότητα. Η υπόθεση διανθίζεται με καταγγελίες στα καθοδηγητικά όργανα του κινήματος, διαγραφές, παραιτήσεις, καταγγελίες στην αστυνομία και σύγκρουση μικρών ομάδων μέσα από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), την οποία παρακολουθούν έκπληκτοι οι πολίτες.
Είναι, αυτή, μια σύγκρουση Σιζόπουλου – Παπαδάκη; Κατά την άποψη μου, όχι. Υπήρξα για πολλά χρόνια εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) του Κινήματος. Ξέρω το κόμμα πολύ καλά. Το ζω από πολύ κοντά για περισσότερα από 40 χρόνια. Πολλές φορές αντιμετώπισε κρίσεις που το έσπρωξαν προς πισωγυρίσματα και υποχωρήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων του. Σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό.
Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα στην ΕΔΕΚ; Γιατί αντί να απογειωθεί μετά από ένα τόσο καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πέφτει σε μια άβυσσο εσωστρέφειας; Είναι πασιφανές σε όλους που ασχολούνται με το κόμμα, ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα έλλειμμα δημοκρατίας, υποβάθμιση των οργάνων και αυξημένη επιρροή εξωθεσμικών παραγόντων τόσο στην λήψη αποφάσεων όσο και στην διοίκηση του ως οργανισμού. Πολλά στελέχη το έχουμε εντοπίσει από καιρό. Όμως, όπως συνήθως γίνεται σε όλα τα κόμματα, αγκυλωμένοι σε ένα κακώς νοούμενο κομματικό πατριωτισμό κρατούσαμε το θέμα στις κλειστές παρέες ή στους διαδρόμους του κόμματος. Από τον Φεβράρη του ‘17 αποφασίσαμε με κάποιους φίλους πως η κατάσταση είναι ανησυχητική και πως έπρεπε να μιλήσουμε στον πρόεδρο και να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την πορεία του κινήματος. Τον συναντήσαμε με τον συναγωνιστή Ντίνο Μιχαήλ, πρώην Γραμματέα της ΚΕ, και του εκφράσαμε τις ανησυχίες μας. Η προσπάθεια μας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Τον Σεπτέμβρη κάναμε μια ακόμα προσπάθεια. Υποδείξαμε στον πρόεδρο ότι γύρω του είχε σχηματιστεί μια ομάδα ανθρώπων που με πράξεις και συμπεριφορές τους τον απομόνωναν από μια μεγάλη σειρά από αξιόλογα ανώτερα και μεσαία στελέχη. Η υπόσκαψη, ανώτατων στελεχών με διάφορες συκοφαντίες ήταν καθημερινή πράξη και πήγαζε από τον περίγυρο του προέδρου. Από τότε γινόταν διακίνηση μαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων που χρησιμοποιήθηκαν στην λειτουργία των ισορροπιών μέσα στο κόμμα.
Η κατάσταση όλο και χειροτέρευε. Οι συνεδριάσεις του ΠΓ και της Γραμματείας αραίωσαν, η διάρκεια τους μειώθηκε, για πολύ σημαντικά θέματα παίρναμε αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Από τότε άρχισε να διαμορφώνεται μια τάση αμφισβήτησης της συμπεριφοράς του προέδρου προς στο ΠΓ και την ΚΕ. Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, όταν τον Δεκέμβρη του ‘17, με προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΠΓ με μοναδικό θέμα τους προϋπολογισμούς του κράτους, ο πρόεδρος αποφάσισε να μην παραστεί, αλλά να πάει σε συγκέντρωση σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Παρά την προσβλητική συμπεριφορά του προέδρου προς το ΠΓ, αλλά και τα μέλη του, το ΠΓ προχώρησε σε συνεδρίαση όπου μετά από εκτενή συζήτηση καταγράφτηκαν, ως απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, τα πιο κάτω:
‘’Διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη η ομιλία του πΠροέδρου στην ολομέλεια της Βουλής. Οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες και οι δύο παρόντες βουλευτές παρουσίασαν τις προτεινόμενες τροπολογίες για δεσμεύσεις, καταργήσεις, και αναφορές. Έγινε εκτενής συζήτηση και αποφασίστηκε ομόφωνα η θετική στάση του Π.Γ. για ψήφιση των προϋπολογισμών στα πλαίσια μιας πιθανής κοινής στάσης όλων τον δυνάμεων που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, εν όψη και της κοινή συνάντησης των αρχηγών που θα γίνει την Τρίτη 12/12’’
Την άλλη μέρα ο πρόεδρος παρουσιάστηκε στην βουλή και χωρίς να ενημερώσει κανένα καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Εκεί ο πρόεδρος ξεπέρασε την “κόκκινη γραμμή”. Αγνόησε την ομόφωνη απόφαση του Θεσμικού οργάνου χωρίς να νοιώσει την ανάγκη έστω και εκ των υστέρων να εξηγήσει στο Πολιτικό Γραφείο την απόφαση του.

Όσοι είναι μέλη της ΚΕ και του ΠΓ γνωρίζουν ότι σε πολλές συνεδριάσεις και στην παρουσία του προέδρου είχα θέσει θέμα σωστής λειτουργία και σεβασμού των αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων και πως δεν ήμουν διατεθειμένος να παίζω τον ρόλο της γλάστρας. Πολλοί ξέρουν ότι τον Απρίλη του 2018 υπέβαλα στον πρόεδρο μακροσκελές έγγραφο, με τον οποίο εξέφρασα έντιμα τις απόψεις μου για την κατάσταση. Του τόνισα ιδιαίτερα την ανησυχία μου για την εσωστρέφεια που αναπτυσσόταν μέσα στο κόμμα και τον καλούσα, ως ηγέτης, να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία για εκτόνωση.

Την Κυριακή 26/1/2020 βλέπουμε στον “Φιλελεύθερο” τον κ.  Σιζόπουλο να λέει σε συνέντευξη του τα πιο κάτω:
“’Ως στελέχη και αξιωματούχοι του κόμματος οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (πολύ περισσότερο όταν αυτές ήταν σε όλες τις περιπτώσεις ομόφωνες), καθώς και το καταστατικό. Όσο ψηλότερα βρισκόμαστε στην κομματική ιεραρχία τόσο περισσότερο πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Πρέπει να είμαστε παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είμαστε συγκροτημένο και συντεταγμένο κόμμα’’
Τότε συνειδητοποίησα πως με την σιωπή μας γινόμαστε συνυπεύθυνοι για ό,τι θα ακολουθήσει. Προσωπικά αποφάσισα πως πρέπει να τοποθετηθώ ανοικτά. Αν η ηγετική ομάδα θέλει να με διαγράψει ας στο κάνει. Αυτή δεν είναι η ΕΔΕΚ που εγώ ονειρεύτηκα.
Τέλος, θέλω να θέσω ένα ερώτημα στα μέλη της ηγετικής ομάδας, τα οποία άφησαν έξω την ουρά τους στην διάρκεια όλων αυτών των αναταράξεων. Είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία του κόμματος; Τι μέρος της ευθύνης αναλαμβάνουν με τις πράξεις τους, την ανοχή και τη σιωπή τους; Αυτή είναι η ΕΔΕΚ; Ποιος τίμιος ΕΔΕΚίτης θα δεχθεί ως απάντηση το ‘το κόμμα και τα μάτια σας’.
ΥΓ. Σ’ αυτό το κείμενο δεν έχω τοποθετηθεί επί της ουσίας της πολιτικής της ΕΔΕΚ στα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Ασχολήθηκα με την εξωθεσμική λειτουργία επειδή αυτή αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την λήψη αποφάσεων, που πιθανόν να απέχουν από την φιλοσοφία του κινήματος. Επί της ουσίας της πολιτικής θα επανέλθω.

Γιαννής Πιερίδης είναι  τέως μέλος του Πολιτικού Γραφείου και
της Γραμματείας της ΕΔΕΚ./ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post