Η κρίση πληθωρισμού στην Τουρκία αναδεικνύει την αδυναμία στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας

Η κρίση πληθωρισμού στην Τουρκία αναδεικνύει την αδυναμία στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας

Η καλλιέργεια της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τους υδροφόρους ορίζοντες των υπόγειων υδάτων και έχει ξεράνει ποτάμια και λίμνες – συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Τουζ- της δεύτερης μεγαλύτερης λίμνης της χώρας.

Η αύξηση της φτώχειας στην Τουρκία συνδέεται άμεσα με το ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τον περασμένο Ιούνιο. 

Michaël Tanchum | Middle East Institute

Ο καθηγητής Michaël Tanchum,   σε άρθρο του στο Τurkeyanalyst.org, μεταξύ άλλων υποστηρίζει “Δεδομένου ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας το 2018 ακολουθήθηκαν από την οικονομική συρρίκνωση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες είχαν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας έως τον Ιούνιο του 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση περίπου 40%”. 

Σύμφωνα με τον ίδιο καθώς  εντείνονται οι κλιματικές προκλήσεις για την εγχώρια γεωργική παραγωγή, η Τουρκία κινδυνεύει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές για την επισιτιστική της ασφάλεια.

Μην πανικοβάλλεστε, είναι απλά μια κόκκινη λίμνη | HuffPost Greece

Λίμνη Τουζ GETTY IMAGES

Η καλλιέργεια της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τους υδροφόρους ορίζοντες των υπόγειων υδάτων και έχει ξεράνει ποτάμια και λίμνες – συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Τουζ- της δεύτερης μεγαλύτερης λίμνης της χώρας. Πολλοί αγρότες έχουν καταφύγει σε γεωτρήσεις παράνομων φρεατίων και  αξιοποιούν τα υπόγεια ύδατα, που βρίσκονται  ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. “Η πρωτοφανής χαμηλή στάθμη νερού στα φράγματα, που τροφοδοτούν τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας με καθαρό νερό για κατανάλωση και υγιεινή έχουν επίσης θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των υδάτων της χώρας” , υποστηρίζει ο Michaël Tanchum.

*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο

http://www.turkeyanalyst.org/publications/turkey-analyst-articles/item/676-turkeys-inflation-crisis-reveals-systemic-weakness-in-turkeys-food-security.html

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

ΦΩΤΟ: twnews.co.uk/cy-news

Share this post