Η κλιματική αλλαγή και το δημόσιο χρέος της Ευρώπης
Συνέντευξη του Καθηγητή Σταύρου Α. Ζένιου στο #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου
Τους κινδύνους, που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, εξηγεί ο Καθηγητής Σταύρος Α. Ζένιος, στο νέο επεισόδιο εκλαϊκευτικής επιστήμης της σειράς #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η έκθεση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους κλιματικούς κινδύνους είναι μεγάλη και εκφράζεται με ακραίες καιρικές συνθήκες, επιπτώσεις στην παραγωγικότητα από τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με αποτέλεσμα την ανατιμολόγηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Μπορούν οι καινοτομίες που σχετίζονται με το κλίμα να τονώσουν την ανάπτυξη; Ο κ. Ζένιος εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το δημόσιο χρέος, περιγράφει αν και πόσο διαφανή είναι τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών σήμερα όσον αφορά την έκθεσή τους στο κλίμα και αν λαμβάνεται υπόψη το κόστος που σχετίζεται με το κλίμα αλλά και πώς επιμερίζεται αυτός ο κίνδυνος. Τέλος, προτείνει μια τριπλή προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Ζένιος είναι Καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Non-resident Fellow στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ.
Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), της Βιέννης, της Χάιφα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2000 επελέγη ως Marie Curie Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας της Ιταλίας στα Πανεπιστήμια Μιλάνου και Βενετίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου, η οποία έχει επιλεγεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Εξελέγη στο αξίωμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2002 δύο φορές, και το 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Συνόδου των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών UNICA στη Σύνοδο της Μόσχας. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ηλεκτρολογία-μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, και απόκτησε τον Διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή έτυχε Τιμητικής Διάκρισης από την Επιστημονική Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας.
41ο επεισόδιο: Κλιματικοί κίνδυνοι στα δημόσια οικονομικά by Science Talks (anchor.fm)
Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Πέμπτη στον UCy Voice 95 2.
Οι συνεντεύξεις στο podcast #ScienceTalks παραχωρούνται στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α’ Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ακροατές μπορούν να στείλουν σχόλια και εισηγήσεις θεμάτων που θα επιθυμούσαν να καλυφθούν στις εκπομπές στη διεύθυνση [email protected].
#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.