Η καταιγίδα χάλασε το πικνικ Ερντογάν στα Βαρώσια
Βεβιασμένα έγινε το πικνίκ στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου (Βαρώσια) . Αιτία η καταρρακτώδης βροχή και ο σφοδρός αέρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έφθασε το απόγευμα στην περίκλειστη περιοχή , συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Ερσίν Τατάρ, τον κυβερνητικό του εταίρο , Ντεβλέτ Μπαχτσελί , υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και βουλευτές.
Παρά τις μεγάλες προετοιμασίες, που έγιναν, όλοι οι παρευρισκόμενοι περιορίστηκαν στα στέγαστρα του χώρου της περιοχής Λεωφόρου Κένεντι, καθώς κατά την άφιξη του Τούρκου προέδρου ξέσπασε καταιγίδα.
Στο συγκρότημα διαμερισμάτων «Σερενίσιμα» τοποθετήθηκαν από την οροφή σημαίες της Τουρκίας, της «ΤΔΒΚ, και του τουρκικού Δήμου Ικονίου. Στη θάλασσα, ανοικτά των Βαρωσίων, υπήρχε μια φρεγάτα και πλοίο της ακτοφυλακής.
Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε». Αφού είδε , ο κ. Ερντογάν αναρωτήθηκε “για ποιους λόγους τόσα χρόνια τα Βαρώσια παρέμειναν δίχως τους κατοίκους τους” και αναφέρθηκε στην εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα του ανοίγματος της περιοχής . Επίσης, δεν απέκλεισε την προοπτική της αποζημίωσης των ιδιοκτητών περιουσιών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για την επιστροφή της περιοχής . «Πραγματοποιήσαμε αυτό το βήμα για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος της τ/κ πλευράς “είναι η επιστροφή των ιδιοκτητών περιουσιών στην περιοχή”.
Νωρίτερα, στην Λευκωσία προηγήθηκε τελετή στο μνημείο Φαζίλ Κιουτσούκ και ακολούθησε στρατιωτική παρέλαση, η οποία ολoκληρώθηκε με πτήσεις τουρκικών F-16 που σχημάτισαν την Ημισέληνο.
Στο τέλος της παρέλασης ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του δήλωσε : «Η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου είναι το δεύτερο ανεξάρτητο κράτος του τουρκικού έθνους μετά την Τουρκική Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για δίκαιη, βιώσιμη λύση, η οποία είναι προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για αρνητική στάση στις προσπάθειες για λύση. Το 2017 η ε/κ πλευρά «τράπηκε σε φυγή από το τραπέζι» δίχως να επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία, τον πλούτο, ακόμη και τα νοσοκομεία», είπε ο κ. Ερντογάν.
Επίσης, δήλωσε ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι και η ΕΕ, «γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν η εκλογή του Ερσίν Τατάρ έδειξε ότι «η πλειοψηφία των τ/κ ζητά λύση δυο κρατών».
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εμπιστεύεται παράγοντες της τ/κ πλευράς, οι οποίοι καταγγέλλουν τον τ/κ ηγέτη. «Όλοι γνωρίζουν την κατάληξη αυτής της εξέλιξης», προειδοποίησε.
Για τα Βαρώσια ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς έρχεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-παραγόντων».
Σε ότι αφορά το ενεργειακό, ο κ. Ερντογάν άσκησε κριτική στην ε/κ πλευρά και στην ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι καμία εξίσωση στην Α. Μεσόγειο, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να σημειώσει επιτυχία. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για μια διάσκεψη για την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία, πρόσθεσε, εύχεται ότι η ΕΕ δεν θα δυσχεράνει αυτό το εγχείρημα.
Επίσης, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για «την μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και την δημιουργία ενός νέου προεδρικού μεγάρου» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Καραμπάχ. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Σε μικρή απόσταση από το σημείο της ομιλίας του προέδρου Ερντογάν κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας τ/κ πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και ακτιβιστών. Οι διαδηλωτές φώναζαν : «Όχι πικνίκ πάνω στον πόνο», «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας».
*Δείτε εδώ άλλο φωτορεπορτάζ
https://www.yeniduzen.com/erdogan-karsilamasi-133757h.htm
Αναστασιάδης: “Η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα”
Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος
Παραθέτουμε την Έκτακτη Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου ,
που ετοίμασε το Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ
- Σε λύση των κρατών αναφέρθηκε ξανά ο Έρντογαν
Η λύση δύο κρατών πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μιλώντας σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στην ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από τον παράνομο Bayrak (15.11.20), ο Έρντογαν εξήγγειλε επίσης ότι θα αρχίσουν εργασίες για μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιους αγωγούς και ηλεκτρικού ρεύματος με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ ευχήθηκε σύντομα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.
Σημειώνοντας ότι μοιράζονται την χαρά των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ζουν ελεύθεροι στα εδάφη τους σήμερα, ισχυρίστηκε και τα εξής στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος:
«Τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι ατενίζουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη ελπίδα, ασφάλεια. Βεβαίως δεν ήρθαμε εύκολα στις σημερινές μέρες. Την κάθε μας επιτυχία σε αυτά τα χώματα την αποκτήσαμε με σκληρούς αγώνες και πληρώνοντας βαριά τιμήματα. […] Παρά την τόση καταπίεση, τα βασανιστήρια και την προδοσία ουδέποτε αφήσαμε να πέσει στην γη το λάβαρο του αγώνα μας. Χάρις στον επικό αγώνα των αγωνιστών και των Μεχμετσίκ πετύχαμε την νίκη. […]
Συνεχίζονται ακόμα τα πολιτικά προβλήματα αναφορικά με την Κύπρο που απέκτησε σταθερότητα στην πράξη μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 που πραγματοποιήσαμε μετά τα αυξημένα εγκλήματα και τις επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων. Προτεραιότητά μας είναι να επιτευχθεί στο κυπριακό ζήτημα μια δίκαιη, μόνιμη, διαρκής λύση κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ως τουρκική πλευρά επιδείξαμε πολύ ισχυρή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση από την αρχή. Υποβάλαμε εποικοδομητικές προτάσεις. Προσπαθήσαμε με καλή βούληση. Όμως, η προσπάθεια μόνο της μίας πλευράς δεν αρκεί για να ανοίξει την κλειδωνιά της λύσης. Οι Τούρκοι της Κύπρου το 2004 είπαν ναι στο Σχέδιο Ανάν για λύση, για χάρη της ειρήνης και της δημοκρατίας, για να ενωθούν με τον κόσμο. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το κτίσιμο ενός κοινού μέλλοντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά με την προσωπική εκστρατεία για το όχι των ηγετών της που αποδέχθηκαν το σχέδιο στο τραπέζι.
Το 2017 στην Ελβετία η ελληνοκυπριακή πλευρά πάλι έφυγε από το τραπέζι λέγοντας ότι όχι μόνο την πολιτική ισχύ, την ευημερία δεν μοιράζομαι με τους Τουρκοκύπριους αλλά ούτε και τα νοσοκομεία. Στο Μπούργκενστοκ προσωπικά τόσο ο Κόφι Ανάν όσο και εκείνοι που συμμετείχαν απ’ εδώ, εκείνοι που συμμετείχαν από την Ελλάδα όλοι μαζί καθίσαμε στο τραπέζι, μιλήσαμε, αλλά στο τέλος όλων αυτών των συνομιλιών δυστυχώς άλλαξε το πράγμα όταν ήρθαμε στο δημοψήφισμα. Η βόρεια Κύπρος είπε ναι, ο δε νότος είναι όχι. Όλα αυτά είναι πραγματικότητες που υπήρξαν. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’ όλα αυτά τα βήματα που έγιναν, μήπως εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που δόθηκαν; Όχι. Και εκείνοι δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Δεν παρείχαν την στήριξη που έπρεπε να παρέχουν στην βόρεια Κύπρο διοικητικά και οικονομικά. Όπως εκείνη την ημέρα έλεγαν ψέματα, δυστυχώς λένε και σήμερα ψέματα.
Ξέρουμε πλέον πολύ καλά την εξής πραγματικότητα ειδικά ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγονται τα τελευταία πενήντα χρόνια: Δεν είναι δυνατόν να συσταθεί ξανά μαζί με τους Ελληνοκύπριους ο συνεταιρισμός που χάλασε στην Κύπρο το 1963 με την βία των όπλων και καταργήθηκε εντελώς το 1974 με το πραξικόπημα που πραγματοποίησε η ελληνική χούντα. Όπως έλεγαν και οι παλιοί, δεν μπορούν να στεγνώσουν τα άπλυτα ρούχα του σήμερα με τον ήλιο του χθες.
Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά δημοκρατικά συστήματα και δύο χωριστά κράτη. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος κ. Τατάρ, πρέπει να συζητηθεί και να τύχει διαπραγμάτευσης μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Ουσιαστικά, ο λαός της ΤΔΒΚ κατέγραψε την βούλησή του προς αυτή την κατεύθυνση στις πρόσφατες εκλογές. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν στα ίσα την εξουσία και την ευημερία με τους συνιδιοκτήτες του νησιού Τούρκους της Κύπρου. Το λέω ξεκάθαρα αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουν συνεχώς να καθίσουν στο τραπέζι με τους Τούρκους της Κύπρου στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ως εγγυήτρια χώρα και εμείς και η ΤΔΒΚ δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε αυτά τα διπλωματικά παιχνίδια.
Πρέπει να πω και το εξής πολύ ξεκάθαρα: Αν νομίζουν ότι θα μαζέψουν δύναμη με την νότια Κύπρο όσοι ζουν στην βόρεια Κύπρο και καταγγέλλουν τον δικό τους πρόεδρο στους λεγόμενους διοικούντες που βρίσκονται επικεφαλής της νότιας Κύπρου, πρέπει να ξέρουν ότι γελιούνται και θα γελιούνται. Ναι, αν αυτοί οι λεγόμενες πατσαβούρες δυστυχώς σηκώνονται να καταγγείλουν τον ίδιο τον πρόεδρο τους στον λεγόμενο πρόεδρο της νότιας Κύπρου, τα αγαπητά μου αδέλφια γνωρίζουν πολύ καλά πού θα φτάσει η τύχη τους.
Συγχαίρω ξανά εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβαν για να ανοίξει για χρήση το Βαρώσι που ήταν κλειστό επί 46 χρόνια. Με τη βοήθεια του Αλλάχ σύντομα το Βαρώσι θα αποκτήσει ζωή και θα απαλλαχτεί από του να είναι σύμβολο της μη λύσης. Εκείνοι που ενοχλούνται από αυτό το βήμα τώρα κάνουν τη ρητορική του θύματος. Όμως, στο κυπριακό ζήτημα υπάρχει ένα μόνο θύμα και αυτοί είναι οι Τουρκοκύπριοι που παραγνωρίζονται για χρόνια και τυγχάνουν συνεχώς σφετερισμού τα δικαιώματά τους. Ο σκοπός του βήματος που έγινε στο Βαρώσι δεν είναι η δημιουργία νέων θυμάτων. Απεναντίας, είναι να διασφαλιστεί ότι θα ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αδικίες. Θα αρχίσει μια νέα περίοδος στο Βαρώσι ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα διεξαχθούν με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα πετύχουμε όλοι μαζί αυτό τον στόχο.
Εδώ και χρόνια τονίζαμε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία συνεργασίας. Υποστηρίξαμε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα πρέπει να μετατραπεί σε μια λίμνη ειρήνης, ηρεμίας και συνεργασίας, όπως ήταν κατά την περίοδο των προγόνων μας. Όμως, κάπως δεν πήραμε ανταπόκριση σε αυτές τις καλοπροαίρετες μας προσπάθειες. Ειδικά οι χώρες της Ευρώπης, όπως δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες για διπλωματία, υπέκυψαν στον κακομαθημένο χαρακτήρα της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά, που κατέστη μέλος της ΕΕ χωρίς την λύση του Κυπριακού, παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους συνήψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αρμοδιότητας το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ. Μη αρκούμενη σε αυτό, το 2007 καθορίζοντας λεγόμενα πεδία αδειοδότησης προσκάλεσαν διεθνείς προσφορές και το 2011 εκείνοι πραγματοποίησαν την πρώτη γεώτρηση. Οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών δυστυχώς παραγνωρίστηκαν από την διεθνή κοινότητα. Ό,τι λέγαμε εκείνη την ημέρα, το ίδιο λέμε και σήμερα. Δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που έγιναν κατά την περασμένη περίοδο είναι η ισχυρή ένδειξή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Βεβαίως, η πρωταρχική μας προτίμηση είναι η λύση των διαφωνιών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και με δίκαιο τρόπο. Δεν απλώνουμε το χέρι στο δίκαιο, στα δικαιώματα κανενός. Μόνο προσπαθούμε να εμποδίσουμε το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας να σφετεριστεί τα δικά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος περνάει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο πιο σύντομος δρόμος που θα μας οδηγήσει στον κοινό παρανομαστή είναι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση. Η πρότασή μας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι είναι ειλικρινής έκφραση αυτής μας της βούλησης. Επιθυμία μας είναι να μην αφήσει μετέωρο το χέρι που απλώσαμε η ΕΕ και να αποφύγει βήματα που θα δυσκολέψουν την λύση στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Το απόθεμα φυσικού αερίου 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που ανακαλύψαμε στην Μαύρη Θάλασσα ενισχύει περισσότερο την βούλησή μας να μετατρέψουμε την ενέργεια σε ευκαιρία συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε χαρμόσυνες ειδήσεις και από τις έρευνές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στη Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές έρευνές μας και στις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο που χαράξαμε μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.
Θα συνεχίσουμε τις εργασίες για περεταίρω ενίσχυση της ΤΔΒΚ με έργα μεγάλης κλίμακας. Με την έναρξη της λειτουργίας του έργου παροχής νερού στην ΤΔΒΚ το 2015 λύσαμε το πρόβλημα νερού ύδρευσης, χρήσης και άρδευσης. Ολοκληρώσαμε την βλάβη που υπήρξε στο αγωγό όσο το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες και με εγχώριες δυνατότητες. […]
Τώρα συνεχίζουμε τις εργασίες μας πρώτον για φυσικό αέριο πάλι κάτω από την θάλασσα και δεύτερο να μεταφέρουμε ηλεκτρισμό με καλώδια πάλι κάτω από την θάλασσα. Ουδέποτε θα αφήσουμε μόνη την βόρεια Κύπρο μας. Δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη. Με προσπάθειες και του Αντιπροέδρου μας υπογράψαμε την συμφωνία μας για οικονομική συνεργασία που περιέχει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ σε διάφορους τομείς, από την γεωργία μέχρι τον τουρισμό, από τους μικρομεσαίους μέχρι τις κοινωνικές βοήθειες. Στις προσπάθειες για τον Covid-19 παρείχαμε στην βόρεια Κύπρο υλική και οικονομική στήριξη 149 εκατομμύριων ΤΛ. Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μαζί τα εγκαίνια του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών που κτίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. […] Κοντολογίς, με το μοντέλο συνεργασίας που ονομάζουμε ΑΡΜΑ υλοποιήσαμε 18 βιομηχανικά έργα υποδομής. Στα έργα υποδομής της ΤΔΒΚ διαβιβάσαμε 162 εκατομμύρια ΤΛ φέτος. Συνεχίζουμε και αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για μιαν βιώσιμη οικονομική δομή. […]
Στο μεταξύ, το είπα και στον κ. Τατάρ, ένα νέο βήμα είναι με την εξασφάλιση μιας γης πέντε στρεμμάτων σε ένα κατάλληλο μέρος, να κτίσουμε γρήγορα το κτίριο για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας εκεί και έτσι να μεταφέρουμε εκεί το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας. Διότι, όπως ξέρετε, τέτοιου είδους αξιώματα αλλάζουν την οπτική γωνιά διαφόρων χωρών.
Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία θα είναι δίπλα στην ΤΔΒΚ και στον τουρκοκυπριακό λαό. Με τους Τούρκους της Κύπρου τους οποίους θεωρούμε ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής μας, θα εργαστούμε πολύ για να κτίσουμε ένα ισχυρό και μέλλον ευημερίας. Είδατε τις εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν. […] Από εδώ στέλνουμε χαιρετίσματα στους αδελφούς στο Αζερμπαϊτζάν από την αδελφή βόρεια Κύπρο. Και να δώσει ο Αλλάχ, το συντομότερο ο κ. πρόεδρός μας από εδώ με το να πραγματοποιήσει μιαν επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν θα οδηγήσει αυτό το βήμα σε μιαν διαφορετική κατάσταση. […]»
(Ι/Τσ.)
- «Να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών», επαναλαμβάνει ο Τατάρ σε ομιλία του για την 37ηεπέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους
Σύμφωνα με τη Yeni Duzen (15.11.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του πριν τη έναρξη της «παρέλασης» στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς της 37ης επετείου από την «ανακήρυξη της ΤΔΒΚ», η οποία πραγματοποιείται φέτος στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να τεθούν στο τραπέζι νέα μοντέλα λύσης.
Υποστηρίζοντας ότι «η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα για τον Τουρκοκυπριακό λαό», ο Τατάρ αναφέρθηκε στον «αγώνα για την ύπαρξη τους, τον οποίο χάραξε ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και συνέχισε ο ιδρυτικός πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ραούφ Ντενκτάς», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα έχοντας όπως πάντα τη βοήθεια και στήριξη του Τουρκικού Έθνους.
Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι έκτοτε η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε την «ίση κυριαρχία» τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να ακούει μόνο τη φωνή της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ισχυριζόμενος ότι μετά την ίδρυση του συνεταιρικού κράτους του 1960 και την υπογραφή των Συμφωνιών Εγκαθίδρυσης, ο τότε Ελληνοκύπριος ηγέτης Μακάριος αποσκοπούσε στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έκτοτε δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Δεν έγινε εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της πολιτικής ισότητας κατά τις συνομιλίες που συνεχίζονταν εδώ και 50 χρόνια και αυτό επειδή αντιλαμβάνονται την ομοσπονδία όπως αυτοί θέλουν και επειδή δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας ούτε τη διακυβέρνηση, ούτε και τον πλούτο», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, προσθέτοντας και τα εξής:
«Ακόμη απορρίπτουν την κυρίαρχη ισότητα, μας υποβαθμίζουν θεωρώντας μας ακόμη ως μειονότητα και οραματίζονται ακόμη αυτονομία και μια αυτόνομη αρχή στη Νότια Κύπρο που να στρέφεται στο Ελληνικό Κράτος. Είναι για αυτούς τους λόγους που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004. Εξαιτίας αυτών των οραμάτων, η νέα διαδικασία για συνομιλίες που άρχισε το 2008 κατέρρευσε μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, αφού η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα, και συνέχισε να επιμένει στη θέση για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις και στη λύση που θα διασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος κάτω από την ηγεμονία των Ελληνοκυπρίων».
Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Τατάρ εξέφρασε την ανάγκη όπως στο τραπέζι των συνομιλιών τεθούν νέα μοντέλα λύσης.
Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα μετά την «εκλογή του» ο ίδιος ο Έρντογαν είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για αλλαγή στις παραμέτρους των ΗΕ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ εξήγησε ότι εξαιτίας της στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί μια ομόσπονδη λύση στην Κύπρο και αυτό έχει διαφανεί με αυτά που βιώσαμε τα τελευταία 43 χρόνια, όπως είπε.
«Θα πρέπει πλέον να τεθεί στο τραπέζι η λύση δυο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», είπε ο Τατάρ, προσθέτοντας και τα εξής: «Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία στην Κύπρο στη βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων, που είναι οι δύο λαοί και τα δύο κράτη. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις από τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας, προκειμένου να αποτελέσει η Κύπρος παράδειγμα ειρήνης για την περιοχή και τον κόσμο».
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 1963 που οδήγησαν στην «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή του 1974, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα, πραγματοποίησε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο το πρωινό της 20ης Ιουλίου και έφερε την «ελευθερία» στο νησί.
Υπενθυμίζοντας τη στήριξη που είχαν και έχουν από την Τουρκία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε επενδύσεις για έργα υποδομής, ο Τατάρ είπε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη συμβολή της Τουρκίας, ούτε και θα ξεχάσουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για αυτούς. «Συνεπώς, τόσο οι ενέργειες από πεμπτοφαλαγγίτες όσο και τα παιχνίδια που γίνονται από ξένο δάχτυλο δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκόψουν το μέλλον μας, και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε από κοινού ως αδέλφια. Τόσο εμείς, όσο και ο λαός μας γνωρίζει τι θέλουν να κάνουν αυτοί που με κατηγορούν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη», είπε.
Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοφανής πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος κατέδειξε την ανάγκη για «αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας τους» και είναι για αυτό, όπως εξήγησε, που προέκυψε η ανάγκη για ανέγερση του «νοσοκομείου πανδημίας».
Εκφράζοντας τις ιδιαίτερες του ευχαριστίες προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και την Τουρκική Δημοκρατία για τη βοήθεια και στήριξη που είχαν για την ανέγερση αυτού του «νοσοκομείου», το οποίο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο «νοσοκομείο» με 100 κλίνες, ο Τατάρ είπε ότι ο Έρντογαν δεν συνέβαλε μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά ήταν με τις δικές του οδηγίες που υπεγράφη και το «2ο οικονομικό και δημοσιονομικών πρωτόκολλο συνεργασία».
Ο Τατάρ εξήρε επίσης τη «συμβολή της Τουρκίας» για το σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιους αγωγούς και υπενθύμισε ότι μετά τη βλάβη που υπήρχε στον αγωγό μεταφοράς νερού και παρά τις δυσκολίες που είχαν με την πανδημία, το πρόβλημα επιδιορθώθηκε και κατέστη δυνατό από τον Οκτώβριο το νερό της Ανατολίας να ρέει ξανά στα φράγματα της Κύπρου. «Εκ μέρους του λαού μου, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν αλλά και στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϊ για τη στήριξη και βοήθεια που παρέχεται στην ΤΔΒΚ και στον Τουρκοκυπριακό λαό για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την απόφαση που έλαβαν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το κυπριακό πρόβλημα έχει λάβει μια νέα διάσταση. «Τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και βρίσκεται υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ», υποστήριξε. «Στο τέλος της ημέρας αυτή η απόφαση αποτελεί πολύ σημαντικό άνοιγμα τόσο από απόψεως της επιστροφής της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους που δεν μπορούσαν να πάνε στην περιουσία τους εδώ και χρόνια όσο και από απόψεως ότι είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε. «Είμαστε ευγνώμονες προς την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας για την αποφασιστική στήριξη που επέδειξε στο θέμα της λήψης της απόφασης για το άνοιγμα των Βαρωσίων», είπε.
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να «διασφαλίσει τα δικαιώματά της όσον αφορά στους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στη δική της υφαλοκρηπίδα. Παραμένοντας δεσμευμένοι στις συμφωνίες που υπογράψαμε με τη Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, είμαστε ευγνώμονες για την αποφασιστική στήριξη της. Οι στενοί δεσμοί της Γαλάζιας Πατρίδας με τη Μητέρα Πατρίδα, είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας». Πρόσθεσε και το εξής:
«Τι χαρά που τα γεωτρύπανα Φατίχ, Γιαβούζ και Κανουνί συνεχίσουν τις γεωτρήσεις τους. Θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, την πρόταση μας ως ΤΔΒΚ προς τους γείτονες μας στο νότο για συνεργασία, προκειμένου να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στα πέριξ της Κύπρου, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Με αυτή την ευκαιρία, θέλω επίσης να υπογραμμίσω ξανά ότι καμιά προσπάθεια που γίνεται με στόχο να απομακρύνουν και να αφήσουν εκτός την ΤΔΒΚ και την Τουρκία από την περιοχή δεν μπορεί να πετύχει και να επαναλάβω ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα νόμιμα δικαιώματα μας».
Επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το «ανεξάρτητο κράτος, την κυριαρχία τους και τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της μητέρας Πατρίδας Τουρκίας», ο Τατάρ είπε ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση, θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να προστατεύουν τη εδάφη και τη δημοκρατία τους».
Ο Τατάρ έκλεισε την ομιλία του με την έκφραση «Τι ευτυχία είναι να λες ότι είσαι Τούρκος».
(ΑΚ)
- Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν
Η Yeni Düzen (15.11.20) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στην κατεχόμενη Λευκωσία ενάντια στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και στην πρόθεση του να επισκεφτεί το Βαρώσι.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μία εκ των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας υπό τον τίτλο: «Αυτοί στο μαγκάλι, εμείς στην πλατεία», διοργανώθηκε από την οργάνωση Δρόμος Ανεξαρτησίας ( Bağımsızlık Yolu), την Αριστερή Κίνηση (Sol hareket) και υποστηρίχτηκε από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP). Οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στην εκδήλωση κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Ελευθερία και όχι υποταγή», «Άγκυρα κάτω τα χέρια σου από πάνω μας», και «Ερντογάν κάτω τα χέρια σου από πάνω μας». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη αστυνομία είχε προφορικά απαγορεύσει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, οι οργανώσεις αποφάσισαν να προβούν στην προγραμματισμένη τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, η αστυνομία δεν έδωσε άδεια στους διαδηλωτές να προχωρήσουν και να διαμαρτυρηθούν μπροστά από την Τουρκική πρεσβεία.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Kıbrıs Postası (15.11.20) γράφει ότι 300 περίπου άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε η Yeni Düzen (15.11.20) εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε και η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Οι διαδηλωτές κουβαλούσαν πανό που έγραφαν ανάμεσα σε άλλα: «Ας υπενθυμίσουμε ότι αυτή η χώρα είναι δική μας», «ελευθερία και όχι παρέμβαση». Η διαδήλωση της νεολαίας του CTP, στην οποία σύμφωνα με την εφημερίδα συμμετείχαν πολλοί νέοι, είχε ως στόχο να πραγματοποιηθεί μπροστά από το «προεδρικό μέγαρο». Ωστόσο και εκεί η λεγόμενη αστυνομία τοποθέτησε «αστυνομικούς» εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν πολύ το κτίριο.
(ΚΣ)
- Με στρατιωτικό τζιπ στην παρέλαση Ερντογάν και Τατάρ, σε αντίθεση με την “Κάντιλακ” του Ακιντζί
Η Yeni Düzen (15.22.10) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα το πλήθος που είχε μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής της παρέλασης για τους εορτασμούς της διακήρυξης του ψευδοκράτους. Κάτω από τον τίτλο: «Έφυγε η Κάντιλακ, ήρθε πίσω το στρατιωτικό όχημα», η εφημερίδα σημειώνει ότι στην θέση της κόκκινης και πολυσυζητημένης Κάντιλακ που είχε χρησιμοποιήσει ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην περσινή παρέλαση, ο Ερντογάν και ο «νέος πρόεδρος» Ερσίν Τατάρ χρησιμοποίησαν ένα στρατιωτικό όχημα για να απευθύνουν χαιρετισμό στη φετινή παρέλαση
Εξάλλου, αναφερόμενη στην παρέλαση η Kıbrıs Postası (15.11.20) γράφει ότι περίπου 8,000 άτομα συμμετείχαν στην τελετή.
Αλλού η Kıbrıs Postası (15.11.20) γράφει ότι τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην τελετή σχεδίασαν το φεγγάρι και τα αστέρια στον ουρανό, σχηματίζοντας την Τουρκική σημαία.
Η Kıbrıs Postası (15.11.20) υποστηρίζει επίσης ότι υπήρξαν αξιοπρόσεκτες διαφορές στην φετινή τελετή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού πρώτος πήρε το λόγο ο Τατάρ και ακολούθησε ο Τούρκος Πρόεδρος.