Η «καραντίνα» στο Φανάρι

Η «καραντίνα» στο Φανάρι

Όλη την Μεγάλη Βδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα, που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, οι Ιερές Ακολουθίες τελούνταν κεκλεισμένων των θυρών  τις παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση (ΕΡΤ- OPEN) σε απευθείας μεταδόσεις και διαδικτυακά από την σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο fb. 

Ο Πατριάρχης δεν δέχεται ξένους επισκέπτες . Όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού δέχτηκε μόνο τον Γενικός Πρόξενος της Ουγγαρίας στην Πόλη,  Laszlo Keller, ο οποίος συνοδευόταν από τον βοηθό του, Tamas Torma, οι οποίοι πήγαν, μετά το Πάσχα,  στο Φανάρι και παρέδωσαν σημαντική δωρεά της κυβέρνησης της χώρας τους. Συγκεκριμένα , η  Κυβέρνηση της Ουγγαρίας  προσέφερε δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες προσώπου για την κάλυψη των αναγκών του πληρώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο της προφυλάξεως από τον κορονοϊό και της αποτροπής διαδόσεώς του. Η διανομή των προστατευτικών μασκών γίνεται  μέσω των εν Τουρκία Επαρχιούχων Ιεραρχών του Θρόνου και των Εποπτών των διαφόρων Περιφερειών των Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και από την Μ.Πρωτοσυγκελλία. 

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκτός από δυο -τρεις εξαιρέσεις, που εξήλθε για λίγο για λόγους ποιμαντικούς , παραμένει συνέχεια στο Φανάρι, προσευχόμενος για λύτρωση από την ενεστώσα λοιμική νόσο, προσερχόμενος σε όλες τις Ακολουθίες στον Πατριαρχικό Ναό και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου. Εργάζεται καθημερινά στο γραφείο του και μελετά, ενώ κάποιες στιγμές της ημέρας ο αεικίνητος Πατριάρχης , με το καλογερικό σκουφάκι, κατέρχεται για μικρό περίπατο στον περίβολο του Πατριαρχείου. Αυτές τις στιγμές έχει αποτυπώσει με τον φωτογραφικό του φακό ο Νίκος Μαγγίνας

 

Χθες , 16 Μαΐου 2020,  ο κ. Βαρθολομαίος  χοροστάτησε εκ του παραθρονίου στον Μ.Εσπερινό για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

 

 

 

 

 

Share this post