Η “Καλλιπάτειρα ” της Κατερίνας Παναγοπούλου

Η “Καλλιπάτειρα ” της Κατερίνας Παναγοπούλου

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

“Καλλιπάτειρα”…”Καλλιπάτειρα”…..”Καλλιπάτειρα”.

Κάποτε, όταν είχα ακούσει για πρώτη φορά το όνομα “Καλλιπάτειρα”, το επαναλάμβανα συνέχεια για να το κάνω κτήμα μου, χωρίς εννοείται να γνωρίζω ποια ήταν. Έψαξα όμως και βρήκα – ελάχιστα τότε τα μέσα – τη μυθική υπόστασή της, μαθαίνοντας ότι ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας, που χωρίς να λάβει υπόψη της την αυστηρή απαγόρευση εισόδου στο στάδιο το έκανε μεταμφιεσμένη σε άνδρα, για να παρακολουθήσει όπως πολύ επιθυμούσε, τον θρίαμβο του γιου της ως Ολυμπιονίκη.

Η Καλλιπάτειρα, δεν αψήφησε τον νόμο από ασέβεια! Το έκανε γιατί πίστεψε ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού ήταν εκείνη που δίδαξε την «Ολυμπιακή Παιδεία» στον γιο της.

Κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου και σύζυγος, του επίσης Ολυμπιονίκη Καλλιάνακτου, ενώ και οι γιοι της είχαν διακριθεί επανειλημμένα στον αθλητισμό.

Το 1976 στην Αθήνα, μια γυναίκα, η κα Ελευθερία Κούσουλα, γιατρός η ίδια και μητέρα του Βαλκανιονίκη Γιάννη Κούσουλα, με μια μικρή ομάδα άλλων γυναικών και με ελάχιστους οικονομικούς πόρους δημιούργησε το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ και υιοθέτησε το όνομά της. Στόχος της, η διάδοση του αθλητισμού, μέσω των μητέρων στα παιδιά.

Η Ελευθερία Κούσουλα ήταν η πρώτη, που ανακίνησε το θέμα της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», μέσα στους αιώνες και με διάβημά της στα Ηνωμένα Έθνη και στον Πάπα, κατάφερε να εφαρμοστεί ξανά και να σταματήσουν οι πολεμικές εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για την προσπάθειά της αυτή βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Το 2005 διαδέχεται την κα Κούσουλα η κα Αγάπη Βαρδινογιάννη, όπου παραμένει, ως Πρόεδρος του Σωματείου για 8 χρόνια, προσφέροντας σημαντικό έργο.

Το 2005 η κα Κατερίνα Παναγοπούλου εκλέγεται Πρόεδρος και παραμένει έως σήμερα. Από τότε αλλάζουν πολλά. Ένα Σωματείο με 98 τότε μέλη, σήμερα έχει 3.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ Παραρτήματά του λειτουργούν εκτός της Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θήβα και τώρα και στη Ρόδο.

 

Η Κατερίνα Παναγοπούλου κατά την απονομή του βραβείου «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 2017» από το Ευρωκοινοβούλιο .

Με τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου για ευρύτερη δράση, η “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» έρχεται στο προσκήνιο εντυπωσιακά και είναι συχνότατα “παρούσα”, σε πολλούς και διάφορους τομείς. Ένα «παρούσα», που ως επόμενο, αντανακλά δίκαια και στο πρόσωπο της κας Παναγοπούλου, η οποία τιμάται και βραβεύεται με τιμητικούς τίτλους, μετάλλια και διακρίσεις τον αριθμό των οποίων, ασφαλώς δεν θα γνωρίζει και η ιδία, αλλά με πρώτο και πιο αξιόλογο αυτό της πρώτης Ελληνίδας, που έλαβε το 1ο βραβείο της Ευρώπης «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2012» στο Λος Άντζελες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή” και εφέτος, το δεύτερο πολύ μεγάλο, αυτό του «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 2017», από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Τα παραρτήματα της “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑΣ” που ιδρύονται άλλωστε από περιοχή σε περιοχή, σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι, αύριο και στην Κύπρο, αποτελούν την πιο ισχυρή απόδειξη της εκτίμησης και αναγνώρισης με τις οποίες περιβάλλεται το Σωματείο πανελλαδικά.

Θα αποφύγω την απαρίθμηση των διακρίσεων και βραβεύσεων της κας Παναγοπούλου, ενώ, σε αντίθεση, θα αναφερθώ μόνο στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποίησε μέσα στον εφετινό Δεκέμβριο, για να διαδώσει όπως μπορεί, το ενδιαφέρον του κοινού προς την «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», αλλά και για να αυξήσει τους πόρους του Σωματείου στο πλαίσιο της πολλαπλής προσφοράς του.

· «Μια Βραδιά στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης».

(Τα έσοδα της εκδήλωσης υπέρ του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και των σκοπών του).

· Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ Ξενοδ. ATHENS HILTON.

(Tα έσοδα για τους σκοπούς του Σωματείου).

· Απογευματινό τσάι και επίδειξη μόδας του οίκου

Oscar de la Renta, Ξενοδ. Μεγάλη Βρετανία, με τη συμμετοχή των Ελληνίδων Ολυμπιονικών, ως μανεκέν.

(Τα έσοδα της εκδήλωσης για την υποστήριξη της Εθνικής μας ομάδας Καλλιτεχνικής-Συγχρονισμένης Κολύμβησης, ενόψει της Διεθνούς Διοργάνωσης Hellas Beetles Cup, Σύρος Ιούνιος 2018).

· Χριστουγεννιάτικο Πάρτυ, Παράρτημα Ηπείρου (Άρτας)

ΒΥΖΑΝΤΙΟ cafe bar.

(Τα έσοδα της εκδήλωσης για τις ανάγκες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας).

· Χριστουγεννιάτικο Μουσικοχορευτικό Δείπνο Παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης.

(Τα έσοδα για τον Σύλλογο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ).

· Χριστουγεννιάτικο Πάρτυ Παράρτημα Ηπείρου (Ιωαννίνων), στη σκηνή «Stage».

(Τα έσοδα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Ιωαννίνων 2019).

· Χριστουγεννιάτικο Δείπνο ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΑΘΗΝΑΣ,

Ecali Club.

(Τα έσοδα της εκδήλωσης για την προετοιμασία των Παραολυμπιακών αθλητών και αθλητριών ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκυο 2020).

· Χριστουγεννιάτικο Πάρτυ Παράρτημα Θεσσαλονίκης,

LES ZAZOUS.

(Tα έσοδα θα προσφερθούν για την κάλυψη των αναγκών των δοκιμαζόμενων κατοίκων της Δυτικής Αττικής).

· Χριστουγεννιάτικο Χορευτικό Δείπνο, Παράρτημα Ηπείρου (Πρέβεζα), MARGARONA ROYAL HOTEL.

(Τα έσοδα της εκδήλωσης για τις ανάγκες του Δημοτικού Σταδίου Πρεβέζης «ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΖΟΥΜΕΛΕΚΑ».

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κυρίως για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και φυσικά για την κάλυψη των αναγκών της εκάστοτε περιοχής, μέσα από τη δράση των μελών του Σωματείου, τα οποία αφουγκράζονται τις όποιες ανάγκες και με την έντονη κοινωνική τους δράση προσπαθούν να καλύψουν.

Η σημαντική εκδήλωση που συγκίνησε και ενθουσίασε όλους, ήταν το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο στο ΕCALI CLUB, για τη στήριξη της Ομάδας των αθλητών και αθλητριών της Παραολυμπιακής Ομάδας, που με την παρουσία τους τίμησαν την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.

“Πριν μιλήσεις αναρωτήσου: Αυτό που θα πω είναι ευγενικό, είναι απαραίτητο, είναι αληθινό, είναι καλύτερο από τη σιωπή;”, συνήθιζε να λέει ο Ινδός γκουρού Shirdi Sai Baba και την τακτική αυτή, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου εφαρμόζει στη ζωή και στη δράση της κατά γράμμα, παρόλο που ό,τι εκστομίζει, είναι πάντοτε ευγενικό, απαραίτητο, αληθινό και όταν κάποιος τη ρωτά για την “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” και το προσωπικό της έργο, προτιμάει τη σιωπή, ως καλύτερη. Και όντως, τι χρειάζονται τα λόγια πολλά ή λίγα, όταν αυτό που επιτελείς, πανθομολογείται ως αξιόλογο και ορατό.

*Ο Αλέκος Παπαδόπουλος σε νεαρότατη ηλικία υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ”, που εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την μετοίκησή του στην Αθήνα ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο “ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ”. Επίσης, είναι συγγραφέας βιβλίων.

Share this post