Η Johnson & Johnson θα διαθέσει το εμβόλιο της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Johnson & Johnson θα διαθέσει το εμβόλιο της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

*Η Ρωσία ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19

*Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει χρησιμότητα ως εργαλείο πρόληψης κατά της Covid-19

Η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών της για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, σχεδιάζει να το διαθέσει σε όλον τον κόσμο, εφόσον αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Άλεξι Γκόρσκι. 

«Αν το εμβόλιό μας για την COVID-19 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η Johnson & Johnson δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι θα είναι προσβάσιμο παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας,  σχεδιάζουμε να διαθέσουμε μέχρι και 500 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η παράδοση θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους. Και, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια, η ομάδα μας εργάζεται ακούραστα για να διευρύνει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων», είπε ο Γκόρσκι σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την επιτάχυνση των προσπαθειών για να τερματιστεί η πανδημία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινά την 3 φάση των δοκιμών της στις 23 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φάση της μελέτης θα διεξαχθεί σε 60.000 ενήλικες εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και τη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που μπαίνει σε φάση τελικών δοκιμών στις ΗΠΑ, μετά από εκείνα των εταιρειών Moderna, Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor)

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού κατοχυρώθηκε σήμερα επίσημα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ανακοίνωσε ότι «το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector πήρε την άδεια για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε».

Το εμβόλιο κατοχυρώθηκε με την ονομασία EpiVacCorona. Το Ινστιτούτο Vector στις 24 Ιουλίου πήρε την άδεια από το ρωσικό υπουργείο Υγείας για την έναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε εθελοντές. Ο πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε στις 27 Ιουλίου. Η τελική ομάδα εθελοντών — αποτελούμενη από 20 άτομα — που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα ανακοίνωσε επίσης ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα ξεκινούσαν οι κλινικές δοκιμές της λεγόμενης φάσης ΙΙΙ.

Η πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορ0νοϊό κάποιος, δεν διαφέρει αν εκ των προτέρων έχει πάρει υδροξυχλωροκίνη για προληπτικούς λόγους ή αν έχει πάρει κάποιο εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μια διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, την πρώτη του είδους της. Η έρευνα δείχνει πως η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα ως εργαλείο πρόληψης κατά της Covid-19.

Οι 125 γιατροί και νοσηλευτές πρώτης γραμμής, οι οποίοι έρχονταν σε συχνή επαφή με ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, είχαν παρόμοια ποσοστά λοίμωξης από τον κορωνοϊό, είτε έπαιρναν καθημερινά υδροξυχλωροκίνη (600 μιλιγκράμ επί δύο μήνες) είτε χάπι πλασίμπο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Αμπέλα της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Στο τέλος της κλινικής δοκιμής οι διαφορές ήσαν αμελητέες, καθώς το 6,3% όσων είχαν πάρει υδροξυχλωροκίνη, βρέθηκαν στο σχετικό τεστ θετικοί στον κορονοϊό, έναντι ποσοστού 6,6% όσων είχαν πάρει το πλασίμπο. «Ενώ η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο λύκος και η ελονοσία, δεν είδαμε καμιά διαφορά που θα μας οδηγούσε στο να συστήσουμε τη συνταγογράφηση της ως προληπτικό φάρμακο για την Covid-19 στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής», ανέφερε ο δρ. Αμπέλα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τους υγειονομικούς πιο αποτελεσματικά είναι τα άλλα μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η κατάλληλη στολή προστασίας και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

 

Share this post