Η Ινδία αλλάζει το όνομα της σε «Μπάρατ» (Bharat)

Η Ινδία αλλάζει το όνομα της σε «Μπάρατ» (Bharat)

Προσπάθεια εξάλειψης των συμβόλων της βρετανικής αποικιοκρατίας.-Αποφεύχθηκε καταδίκη της Ρωσίας

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20  στο Νέο Δελχί καθισμένος πίσω από ένα ταμπελάκι που ανέφερε ότι το όνομα της χώρας του είναι «Μπάρατ» (Bharat), η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να αλλάξει το επίσημο όνομα της Ινδίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι προσκλήσεις για το δείπνο της συνόδου εστάλησαν στους ηγέτες της G20 από την «πρόεδρο της Μπάρατ», την Ντραουπάντι Μούρμου, προκαλώντας ένα κύμα φημών, σύμφωνα με τις οποίες θα αλλάξει το επίσημο αγγλικό όνομα της χώρας. 

Ο Μόντι όταν αναφέρεται στην Ινδία χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «Μπάρατ», ένα από τα δύο επίσημα ονόματα της χώρας βάσει του Συντάγματός της, το οποίο προέρχεται από αρχαία ινδουιστικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά.

Τα μέλη του ινδουιστικού, εθνικιστικού κόμματός του BJP (Bharatiya Janata) έχουν ήδη κάνει εκστρατεία κατά του ονόματος «Ινδία», το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε στη χώρα στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει προσπαθήσει να εξαλείψει σύμβολα της βρετανικής αποικιοκρατίας από τις ινδικές πόλεις, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία της Ιστορίας της χώρας.

Στις αρχές του έτους ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Ζαισανκάρ φάνηκε να στηρίζει την ιδέα της αλλαγής του ονόματος. «Το όνομα Μπάρατ», εξήγησε «το συνοδεύουν μια σημασία, μια αντίληψη και ένας συνειρμός, που αντικατοπτρίζονται επίσης στο Σύνταγμά μας», ανέφερε την Τετάρτη η ινδική εφημερίδα Hindustan Times.

Αντιδράσεις

Η προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής άρκεσε για να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των αντιπάλων του Μόντι αλλά και από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αλλαγής.
«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην είναι αρκετά ανόητη ώστε να καταργήσει εντελώς το ‘Ινδία’», σχολίασε ο Σάσι Θαρούτ, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κογκρέσο στην πλατφόρμα X.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις», να μην αποκηρύξουμε «ένα όνομα γεμάτο ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο παίκτης του κρίκετ Βιρέντερ Σεχουάγκ εξέφρασε τη χαρά του μπροστά στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής και ζήτησε από την ινδική ομοσπονδία κρίκετ να βάλει τη λέξη «Μπάρατ» στις επίσημες στολές της ομάδας.
«Ινδία είναι το όνομα που έδωσαν οι Βρετανοί και έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στο αρχικό μας όνομα ‘Μπάρατ’», εκτίμησε.

Πηγή: skai.gr
***********************************************

Η ομάδα της G20 ενέκρινε  συναινετική διακήρυξη σε μια σύνοδο κορυφής που απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.

Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά κράτη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη:

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του

– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους

– Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη

– Για την κρίση στην Ουκρανία, “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση” – Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες

– «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολέμους».

ΣΙΤΗΡΑ/ ΤΡΟΦΙΜΑ/ ΕΝΕΡΓΕΙΑ/ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

– (Η 20) Καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία και την Ουκρανία

– Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομές

– Παραμένει το ενδεχόμενο για υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές τροφίμων και ενέργειας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post