Η Ημέρα της Μητέρας

Η Ημέρα της Μητέρας

Κάθε χρόνο η  δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Μητέρας,  στην  εορτή προς τιμήν της μητρότητας. Φέτος η Ημέρα της Μητέρας πέφτει μέσα στην δοκιμασία όλης της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορονοϊού.  Ιδιαίτερα,  δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μητέρες, που στην διάρκεια της ιστορίας βρήκαν μαρτυρικό τέλος και αυτές  που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Σε προσφυγικές δομές, σε φυλακές, σε καθεστώς βίας. Για αυτές η… γιορτή δεν είναι λουλούδια και δώρα αλλά ανάγκη αγώνα αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους,

Στην μητέρα αποδίδονταν τιμές από την αρχαιότητα.  Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε την μητέρα Γη, την πρώτη μητέρα, που λατρεύονταν σαν θεότητα. Η μητέρα Γη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων.

Η θεότητα Κυβέλη, (Matar Kubileya /Kubeleya) γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

Ο Πίνδαρος την προσφωνεί «Κυβέλα, μάτερ θεών».Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε με το μητρικό της γάλα τα παιδιά της.

Η Γιορτή της Μητέρας ιστορικά στην σύγχρονη εποχή  ξεκίνησε  από ένα  κίνημα των γυναικών-μητέρων  στην Αμερική , με το όνομα Mothers Friendships Day,  που ιδρύθηκε  κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865).

Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis   διοργάνωσε  το κίνημα για πρώτη φορά το 1865 , με  συναντήσεις  κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Η ανάγκη για την τιμητική  της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Jarvis: Από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία. Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα), απώλειες που ενέπνευσαν την Jarvis να αναλάβει δράσει ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.

Η Anna Marie Reeves Jarvis ενέπνευσε τη «γέννηση» της συγκεκριμένης ημέρας. Η ακούραστη δουλειά της με άλλα μέλη της κοινότητάς της συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και των συνθηκών υγιεινής. 
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Ann Maria Reeves  – το 1910. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της Μητέρας εορτάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

 

 

Στον ελληνικό χώρο η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου), που η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες.  Κατά την δεκαετία του 1960 η Πολιτεία καθιέρωσε ως Ημέρα της  Μητέρας την δεύτερη  Κυριακή του Μαΐου.

Γιορτή της Μητέρας 2020: Βιβλία που εξυμνούν το μητρικό ρόλο

Share this post