Η Ιερά Σύνοδος κατά της διακωμώδησης της Ακολουθίας το πρωί του Μ. Σαββάτου

Η Ιερά Σύνοδος κατά της διακωμώδησης της Ακολουθίας το πρωί του Μ. Σαββάτου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, με απόφαση της,  θέτει αυστηρή απαγόρευση  στα όσα παρατηρούνται κατά την Ακολουθία  το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (σ.σ: Μέγας Εσπερινός και Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου) σε μερικούς ναούς.

Συγκεκριμένα , με χθεσινή απόφαση της , η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 21.06.2024, η Ιερά Σύνοδος απαγορεύει ρητά το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς, για την αναγγελία της , όπως “συγκαταβατικά” επικράτησε να αποκαλείται “πρώτη Ανάστασης”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνήλθε  υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, αποφάσισε να απαγορεύσει και  οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, πλην του σκορπισμού των φύλλων δάφνης με κόσμιο τρόπο από τους Ιερείς, Επιτρόπους και Ιερόπαιδες.

Όπως σημειώνεται  «το ‘Ανάστα ο Θεός’ δεν θα πρέπει να καταργεί την προτροπή της Εκκλησίας ‘Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…’, ούτε και να οδηγεί στη διακωμώδηση της ακολουθίας».

Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει  πως δεν αναφέρεται στην αφαίρεση των μαύρων καλυμμάτων από τις εικόνες, ούτε και στην εκ μέρους των πιστών έκφραση της χαράς με τα συνεχόμενα κτυπήματα των στασιδιών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι  στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου : 

* Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2023 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2024.

*Πληροφορεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο φερόμενος ως Ιερομόναχος Ειρηναίος, Γάλλος την καταγωγή, πρώην Βατοπεδινός Αγιορείτης και η φερόμενη ως Άννα μοναχή εκ Ξάνθης «ουδεμίαν σχέση έχουν με την Εκκλησία της Κύπρου, ούτε και φέρουν ιερατικό ή εκκλησιαστικό βαθμό» και καλούν το χριστεπώνυμο πλήρωμα να αποφεύγει οιαδήποτε μεταξύ τους επικοινωνία.

*Αποφάσισε την απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας Κύπρου στον ιεροψάλτη, Σόλωνα Χατζησολωμό, για τη μακρά και υψηλή διακονία του στη ψαλτική τέχνη της Εκκλησίας της Κύπρου και σημειώνει ότι η απονομή θα γίνει αργότερα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου σε επίσημη τελετή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

*Ζήτησε να ενημερωθεί εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περί της νομοκανονικής θέσεως της «χειροτονίας» εκ μέρους του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε, γυναικός εις τον βαθμό της διακονίσσης.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την τέλεση συνοδικού συλλείτουργου, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, το Σάββατο, 20 Ιουλίου του 2024, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς και προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο μετά το συλλείτουργο θα ακολουθήσει παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου και δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων.

Επίσης, όρισε ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων και συγκεκριμένα την 7η Ιουλίου του 2024, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες, την 14η Ιουλίου του 2024, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την 21η Ιουλίου του 2024 για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και την 4η Αυγούστου του 2024 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του επίσημου μνημόσυνου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, για τον Εθνάρχη Μακάριο, θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, συμπαραστατούμενος υπό του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας και υπό άλλων αρχιερέων.

Share this post