Η Ιερά Σύνοδος άλλαξε τον Κ.Χ και απέκλεισε τους αλλοδαπούς Ορθόδοξους Χριστιανούς από τις Αρχιεπισκοπικές.

Η Ιερά Σύνοδος άλλαξε τον Κ.Χ και απέκλεισε τους αλλοδαπούς Ορθόδοξους Χριστιανούς από τις Αρχιεπισκοπικές.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις , μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’,  τροποποίησε άρθρα του Καταστατικού  Χάρτη(Κ.Χ.), που αφορούν την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Έτσι, η Σύνοδος , που συνήλθε και στις δύο συνεδριάσεις (14 και 28 Νοεμβρίου 2022), υπό την προεδρία του Τοποτηρήτη, Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, θα καταγραφεί στην εκκλησιαστική ιστορία ως η “Σύνοδος των τροποποιήσεων”.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η Ιερά Σύνοδος τροποποίησε το εδάφιο 1 του άρθρου 23, το οποίο προέβλεπε

Με την τροποποίηση , που επήλθε , οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι, στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν στις εκλογές για την κατάρτιση του τριπροσώπου.

Στην συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος είχε τροποποίησει  το εδάφιο 6 του άρθρου 23, το οποίο ήταν το ακόλουθο:

Με βάση την τροποποίηση  καθιερώθηκε η υποβολή εγγράφως των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερομένους και ο καταρτισμός ψηφοδελτίου με τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. 

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι η ακριβής  διατύπωση των  τροποιήσεων  δεν έχει  καταγραφεί στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου. 

Την σημερινή τροποποίηση ανακοίνωσε ο Τοποτηρήτης, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ,   με δήλωση, την οποία διάβασε στους  δημοσιογράφους στο τέλος της συνεδρίασης

Από την σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, και ο Μητροπολίτης Λεμεσού , ο οποίος είναι θετικός στην νόσο COVID -19. Ωστόσο, τηρείτο ενήμερος και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αποδέχθηκε την τροποποίση του εδαφίου 6 του άρθρου 13. Η απόφαση λήφθηκε με ψήφους 14 υπέρ και μια εναντίον. Μειοψήφισε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, Χρυσόστομος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και στις δύο τροποποίησεις  ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ότι πρέπει να τηρείται ο Κ. Χ. και να μην τροποποιείται τελευταία στιγμή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ιδιαίτερα αντίθετος ήταν ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος στον καταρτισμό ψηφοδελτίων. Η τροποποίηση αυτή έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου και πέρασε με 15 ψήφους υπέρ και μια εναντίον. 

Ο Τοποτηρητής δήλωσε ότι  Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα διεξαχθούν , όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδίαση της Ιεράς Συνόδου, την Κυριακή, 18η Δεκεμβρίου 2022. Ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο θα αποσταλεί σήμερα στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.

Πάντως , σε ότι αφορά τον λόγο για την μη εγγραφή αλλοδαπών Ορθοδόξων Χριστιανών στους εκλογικούς καταλόγους, που πληρούνουν τα κριτήρια , φαίνεται ότι υπήρξαν λάθος εκτιμήσεις από κάποιους Συνοδικούς , οι οποίοι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχαν υποστηρίξει ότι ο αριθμός των ενδιαφερομέων θα κυμαινόταν γύρω στους χίλιους .

Ο Τοποτηρητής σε ερώτηση μας , αν είναι ορθρό να τροποποιούνται άρθρα του ΚΧ για τις εκλογές και να τίθενται αμέσως σε ισχύ, απάντησε: “Αυτό αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, η οποία είναι υπεράνω του ΚΧ”.  Σχετικά παρέπεμψε στο σχετικό άρθρο του ΚΧ (92), που αναφέρει ότι τροποποίηση επέρχεται με την ψήφο των 3/4 των μελών της Συνόδου.

Σε ερώτηση, πότε θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι πιθανότερο είναι να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Share this post