Η Γερμανία αποφεύγει ακόμη να μιλήσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία αποφεύγει ακόμη να μιλήσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μετά τις συναντήσεις με Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη ο Γερμανός ΥΠΕΞ μίλησε για “αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου”.

Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εντέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις». 
Ο κ. Μάας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο  Αναστασιάδη , ενώ στην συνέχεια είχε κατ’ ιδίαν  συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και ακολούθησαν συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Στις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός χαιρέτισε την κατ’ αρχήν, όπως είπε, προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.
Τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο», προσέθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
 Επισήμανε δε πως οι τελευταίες κινήσεις του Oruc reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Επιμένοντας να κάνει λόγο για “αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές , ο κ. Μάας ανέφερε ότι “σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο , αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».  

Είπε ακόμη πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

 Ο υπουργός Εξωτερικών , Ν. Χριστοδουλίδης , δήλωσε:
«Μπροστά σε αυτά τα απαράδεκτα που συντελούνται στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου, μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό άλλωστε είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 
Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την επέκταση μέρους του παραλιακού μετώπου της πόλης των Βαρωσίων, αλλά και τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες όπως τόνισε, πρέπει να τερματισθούν άμεσα. 
«Μπροστά στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει ουσιαστικά για τον άμεσο τερματισμό των όποιων παράνομων ενεργειών. Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα με όσα ανέφερε και ο Χάικο χτες, ότι η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στο παιχνίδι της ανταλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης» ανέφερε.  

Η σταθερή και διαρκής αποκλιμάκωση, που θα προκύψει μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, θα ενισχύσει , επεσήμανε, ακόμη περισσότερο την δεδηλωμένη πρόθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Κοινότητας για ανάληψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού. 
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε τη σημασία τερματισμού των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αλλά και τις προσπάθειες της γερμανικής πλευράς για το  θέμα από την σκοπιά της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε  ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης-Στ. Ιωαννίδης

Share this post