Η γενετική θα αλλάξει τον τρόπο που ασκείται η ιατρική

Η γενετική θα αλλάξει τον τρόπο που ασκείται η ιατρική

«Δεν είμαστε μακριά από την εποχή που κάθε παιδί που θα γεννιέται, θα έχει απόλυτα κωδικοποιημένο τον γενετικό του κώδικα, και η παρακολούθηση από τον παιδίατρο θα γίνεται με βάση αυτές τις πληροφορίες. Oι γιατροί στο άμεσο μέλλον θα γράφουν συνταγές όχι μόνο βασιζόμενοι στα διαθέσιμα φάρμακα και την κλινική εξέταση, αλλά και στον τρόπο που θα αντιδρά κάθε ασθενής σε αυτά».

Αυτά αναφέρει ο παγκοσμίου φήμης παιδίατρος, γενετιστής και ενδοκρινολόγος, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Ο Έλληνας καθηγητής είναι επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (NICHD) και Διευθυντής του Τομέα Γενετικής και Ενδοκρινολογίας.

Γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη του γονιδίου του γιγαντισμού. Μιας σπάνιας ασθένειας που οφείλεται σε αδενώματα της υποφύσεως, και όπως αναφέρει μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά στο εργαστήριο του έρευνα για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία ευελπιστεί να είναι αποτελεσματική, αφού μέχρι σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

Όσον αφορά την υπέρταση, για την οποία ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο άλλη μελέτη, προκειμένου να εντοπιστούν γενετικές διαταραχές που την προκαλούν, αναφέρει ότι σε ποσοστό περίπου 30% είναι κληρονομική, ενώ σε ένα ποσοστό 10% είναι ενδοκρινολογικής φύσεως.

Βραβευμένος κατ’ επανάληψιν για την έρευνα του στην παιδιατρική ενδοκρινολογία και γενετική, ο ομογενής που μας κάνει υπερήφανους, αναγορεύτηκε πρόσφατα επίτιμο μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του 38ου Πανελλήνιου καρδιολογικού συνεδρίου, όπου και τον συναντήσαμε.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post