Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ
Του Κώστα Γ.Τσιλιμαντού*
Αυτή η ονομασία που είναι καθαρά ελληνική, πέρασε με κίβδηλη αντιγραφή, στη δεκαετία του 1950-60, στην γειτονική χώρα. Tόσο πρόσφατος είναι ο τίτλος, σε μια χώρα βαμμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά στο κόκκινο.
Θυμάμαι στη δεκαετία 1940 ,στη χώρα μας, το ποίημα που αποστηθίζαμε στις τάξεις του δημοτικού, «Χώμα ελληνικό» άρχιζε: Τώρα που θα φύγω και θα πάω στα ξένα/άφησε να πάρω κάτι κι από σένα , Γαλανή Πατρίδα πολυαγαπημένη.
Γαλανόλευκη σημαία και γαλάζια πατρίδα σε όλη την Ευρώπη μόνον η χώρα μας είχε αυτό το προνόμιο της ονομασίας. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα και όταν πολλές χώρες που θέλησαν να τιμήσουν τα διακόσια χρόνια της εληνικής επανάστασης, μας τίμησαν με γαλάζια χρώματα και φωτισμούς
Ο γεννήτορας του τουρκικού τίτλου είναι έμμεσα η Ελλάδα, και να γιατί.
Στα 1962 κυκλοφορήθηκε στην Πόλη από την τη φιλόλογο των κλασσικών γραμμάτων Azra Erhat το βιβλίο «Mavi yolculuk» που σημαίνει γαλάζιο ταξίδι.
Μια συντροφιά από 17 μορφωμένα άτομα, επιστήμονες και συγγραφείς, μεταξύ αυτών και δυο λογοτέχνες φίλα προσκείμενοι στα ελληνικά γράμματα, οι γαλάζιοι επιβάτες, επιχείρησαν ένας ταξίδι στα μικρασιατικά παράλια, ξεκινώντας από τις ιωνικές ακτές: Όπως Αλκαρνασσός. Μίλητος.Μυκάλη, Έφεσος, Φώκαια, μελετώντας τους τόπους, τα μνημεία, τους μύθους και τους ανθρώπους, αλλά δεν άφησαν ασχολίαστες την απέναντί τους τη Σαμο και τη Λέσβο( με Πολυκράτη, Αρίονα , Σαπφώ και Αλκαίο) και έχοντας οδηγούς τον Όμηρο και Ηρόδοτο, φτάνουν στον Ελλήσποντο και την Τρωάδα, με τελευταίους σταθμούς την Τένεδο και Ίμβρο.
Η διοργανώτρια Αζρά έχοντας προγόνους που καταγόταν από τη Θεσ/νίκη, που μιλούσαν τα ελληνικά στο σπίτι της, σπούδασε στην Ευρώπη τα κλασσσικά Γράμματα και αργότερα μετάφρασε ‘Ομηρο, Ησίοδο, Αριστοφάνη και μάλιστα την Ιλιάδα δεν την μετέγραψε ως ILYAS, αλλά με τον νεοελληνικό τύπο ILYADA,αργότερο και ODYSSEIA.
Κατά το ταξίδι τους βλέποντας κατά τόπους και διασπιστώνοντας τα θαύματα που επιχειρήθηκαν από έλληνες δημιουργούς στην Ιωνία, σε μια στιγμή στο βιβλίο της η Αζρά ξεφώνησε: Αυτό, λοιπόν, είναι΄το ελληνικό διαθρυλλούμενο θαύμα; Μα αυτό είναι Θαύμα της Ανατολής.
Αυτή η φράση του βιβλίου ήταν η σπορά λόγου που κατέστη Μάννα για τους Τούρκους , να γεννήσει, με την πάροδο των τεκταινομένων, τη.. γαλάζια πατρίδα του Σουλτάνου. Βήθησαν και άλλοι σύντροφοι που είπαν ότι οι υλιστές ίωνες δεν έχουν καμιά σχέση με τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Δειλά –δειλά ανακάλυψαν να το ομολογούν και οι ίδιοι σε διάφορες κριτικές για το βιβλίο αυτό, που κατέστη περίφημο. Kάπου, δηλαδή, ο αβροδίαιτος ιωνικός πολιτισμός, που αρχίζει από τον 10o αιώνα π.Χ.(και Ίων στα τουρκικά είναι ο Yunan) σκόπιμα έγινε πολιτισμός της Ανατολής και από εκεί το ΑNADOLU έγινε η τουρκική Ανατολή για τους Τούρκους, οι οποίοι ήρθαν στην ανατολή μετά τον 10 αιώνα μ, Χ. (Μάχη μαντζικέρτ 1071 μ . Χ.)
Την Ίμβρο τότε, που κατοικούσαν πάνω από 12 χιλιάδες Έλληνες, η Αζρά την ονόμασε «ευτυχισμένο νησί και «νησί των ευτυχισμένων» όπως διαπίστωνε, ΤΟΤΕ, για τους κατοίκους του .
Η Αζρά Έρχατ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971 συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή για τέσσερεις μήνες.
Προσωπικά έζησα από το 1948 μέχρι το 1970 στην Πόλη. Ουδέποτε μέχρι τότε είχε ακουστεί αυτό το παραξένισμα, αυτή η ονομασία, αλλά έκτοτε προφανώς εκυοφορείτο…και με την πάροδο του χρόνου, όπως η ελληνικότατη «παιπαλόεσσα Ίμβρος» του Ομήρου έγινε GÖKÇE ADA , έτσι συνετελέσθη και εδώ η πλαστογραφία. Η Γαλάζια Πατρίδα …τουρκική!
Οι άνθρωποι που έζησαν στα Ιωνικά περιγιάλια: o μεγάλος πάντων Όμηρος, ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης , φιλόσοφοι και οι τρεις από τη Μίλητο, ο Ξενοφάνης από τον Κολοφώνα , (ανάμεσα στην Έφεσσο και Σμύρνη), ο μεγάλος Ηράκλειτος από την Έφεσσο, ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό, ο Avαξαγόρας από τις Κλαζομενές κοντά στη Σμύρνη, ο Εύδοξος από την Κνίδο, ο Ηρακλείδης από τον Πόντο, όλοι αυτοί, πολυχρονεμένε μου Σουλτάνε, μια φυλή, μαζί με τη γλώσσα τη θρησκεία και τα ήθη, ανήκαν και ανήκουν για πάντα σε μια ΝΟΗΤΗ γαλάζια πατρίδα, ακαπήλευτη, αιώνια , ελληνική! Γκέγκε; Πάντα για μας στην ΙΩΝΙΑ, Σ ΈΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ θα: ΦΥΣΑΕΙ ΑΓΕΡΑΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ!
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους