Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε νέα ομάδα για την στέγαση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε νέα ειδική ομάδα για τη στέγαση, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Φεβρουαρίου 2025.
Η ειδική ομάδα υπάγεται επίσημα στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στις πολιτικές κατευθύνσεις της για την τρέχουσα Επιτροπή, η στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως οικογένειες και νέοι, πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Αυτή η νέα ειδική ομάδα θα υποστηρίζει τον Επίτροπο Στέγασης (χαρτοφυλάκιο που ανατίθεται για πρώτη φορά), αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικά προσιτής στέγασης, καθώς και συναφείς πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως καθορίζονται στην επιστολή ανάθεσης καθηκόντων του Επιτρόπου. Η ομάδα θα καταβάλει προσπάθειες για τον καθορισμό αποτελεσματικών ενωσιακών πολιτικών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών παραγόντων της στεγαστικής κρίσης, και ιδίως για την αποδέσμευση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγαση, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, και άλλες σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως η έλλειψη στέγης.
Η ειδική ομάδα θα συντονίζει τις εργασίες πολιτικής σε ολόκληρη την Επιτροπή, συνεργαζόμενη με όλες τις Γενικές Διευθύνσεις που είναι αρμόδιες για τις διάφορες προτεραιότητες. Επίσης, θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη νεοσυσταθείσα προσωρινή επιτροπή του για τη στεγαστική κρίση, αλλά και με τα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Επιτροπή των Περιφερειών, και με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Θα συμμετέχει σε ευρύ φάσμα διαλόγων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να στηρίζει τα κράτη μέλη, τις πόλεις και άλλους σχετικούς φορείς, να καθοδηγεί την παροχή τεχνικής βοήθειας και να προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.
Οι πρώτοι κανόνες της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πλέον εφαρμόσιμοι
Από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, άρχισαν να ισχύουν οι πρώτοι κανόνες της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Οι κανόνες περιλαμβάνουν τον ορισμό του συστήματος ΤΝ, τον γραμματισμό στην ΤΝ, καθώς και έναν πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων απαγορευμένης χρήσης της ΤΝ που περιγράφονται στον Πράξη και οι οποίες ενέχουν μη αποδεκτούς κινδύνους στην ΕΕ.
Για να διευκολυνθεί η καινοτομία στην ΤΝ, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ορισμό του συστήματος ΤΝ, οι οποίες θα βοηθούν τον κλάδο να προσδιορίζει κατά πόσον ένα σύστημα λογισμικού συνιστά σύστημα ΤΝ.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης ένα ζωντανό αποθετήριο πρακτικών γραμματισμού στην ΤΝ, οι οποίες θα συγκεντρώνονται από τους παρόχους και τους φορείς χρήσης συστημάτων ΤΝ. Αυτό θα προαγάγει τη μάθηση και τις ανταλλαγές μεταξύ τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χρήστες αναπτύσσουν τις αναγκαίες δεξιότητες, αλλά και κατανόηση για το πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις τεχνολογίες ΤΝ.
Για να διασφαλιστεί η τήρηση της Πράξης για την ΤΝ, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις απαγορευμένες πρακτικές ΤΝ που ενέχουν μη αποδεκτούς κινδύνους για την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα επεξηγούν τις νομικές έννοιες και θα περιλαμβάνουν πρακτικές περιπτώσεις χρήσης, με βάση τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών. Δεν είναι δεσμευτικές και θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της καινοτομίας στην ΤΝ — από τη δέσμη μέτρων για την καινοτομία στην ΤΝ που στηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως τα επερχόμενα εργοστάσια ΤΝ, που θα παρέχουν πρόσβαση στη μαζική υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύσσουν τα μοντέλα και τα συστήματά τους τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα προφίλ χωρών για τον καρκίνο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου
Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τα τελευταία εθνικά προφίλ για τον καρκίνο για όλα τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι εκθέσεις του 2025 δείχνουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Την ίδια στιγμή, ο καρκίνος παραμένει πρόβλημα δημόσιας υγείας και εξακολουθούν να παρατηρούνται ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τον καρκίνο.
Τα προφίλ δείχνουν επίσης πώς ο καρκίνος μπορεί να μας επηρεάσει όλους, δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε ενεργή θεραπεία ή ζουν με ιστορικό καρκίνου αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξημένων ποσοστών επιβίωσης. Γι’ αυτό οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει εθνικά σχέδια για τον καρκίνο, τα οποία ευθυγραμμίζονται στενά με τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Μεταξύ των σημερινών στοιχείων είναι η βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης από καρκίνο, καθώς η θνησιμότητα από τον καρκίνο έχει μειωθεί κατά 12%. Την ίδια στιγμή όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ως προς τη θνησιμότητα από καρκίνο. Τα μεγέθη διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, καθώς τα ποσοστά παραμένουν υψηλότερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, στα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και στους άνδρες. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση και τα πρότυπα περίθαλψης.
Τα διετή προφίλ των χωρών καταρτίζονται από κοινού με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μητρώου ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο. Τα προφίλ αυτά αποτελούν εργαλεία για τον εντοπισμό των ανισοτήτων στην πρόληψη και την περίθαλψη του καρκίνου. Αναδεικνύουν τα κύρια επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τις ανισότητες σε κάθε χώρα και συγκρίνουν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν για κάθε χώρα με την κατάσταση όπως έχει στην ΕΕ συνολικά. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου και στη στήριξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, κατευθύνοντας τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης σήμερα την πρώτη επίσημη έκδοση του ευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης ποιότητας για τις υπηρεσίες σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Το σύστημα αυτό ορίζει ένα σύνολο απαιτήσεων ποιότητας για τη φροντίδα του καρκίνου του μαστού, οι οποίες καλύπτουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση. Στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνέχειας της περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού (ECIBC).
Πηγή:
European Commission
Representation in Cyprus