Η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” ως πράξη αντίστασης!  

Η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” ως πράξη αντίστασης!  

Απάντηση στις εισηγήσεις της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας από τον βουλευτή της ΝΔ και Γ.Γ . της ΔΣΟ Μάξιμο Χαρακόπουλο

«Με τις απόψεις που ένα μέρος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, της ευρωπαϊκής  νομενκλατούρας προάγει, θα έλεγα ότι είναι πράξη αντίστασης η ευχή “Καλά Χριστούγεννα”». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη ΒΟΥΛΗ TV και στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» (με τους δημοσιογράφους, τον κ. Λάμπρο Πέγκο και την κ. Λουκία Γκάτσου) με αφορμή τις εισηγήσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας» της ΕΕ, για την αντικατάσταση της ευχής «Καλά Χριστούγεννα» με το θρησκευτικά άχρωμο «Καλές γιορτές».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στον «Διάλογο για τον Μέλλον της Ευρώπης», λέγοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα γραφής. Μάλιστα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και συζητήθηκε έντονα στην Κέρκυρα, στις εργασίες μας, αυτό το κείμενο εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας με την εισήγηση της Μαλτέζας Επιτρόπου, που μεταξύ άλλων έλεγε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” από το ουδέτερο “Καλές γιορτές”, προκειμένου να μην προκαλούνται άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων, που μένουν στην Ευρώπη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αντιλήψεις και ευτυχώς είδα ότι αποσύρθηκε τελικά αυτό το έγγραφο. Πιστεύουμε ότι οι χριστιανικές αξίες είναι βασικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μαζί με το ρωμαϊκό δίκαιο και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Δεν μπορεί αυτά να τα αποσιωπούμε, είναι οι τρείς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Συνδιάσκεψη Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιήσει ο διεθνής θεσμός «όπου θα κληθούνε εκπρόσωποι όλων τον Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος δε θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να λάβει μέρος η “Μεγάλη Ευρώπη” των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή και οι χώρες που  δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά προσδοκούν  να μπούνε στην ΕΕ ή η Ρωσία, που είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε σε γειτνίαση, με  χώρες με τις οποίες συνορεύουμε, χώρες με τις οποίες επίσης  μοιραζόμαστε κοινές αξίες, αυτές οι χώρες να μην έχουν λόγο στο ευρωπαϊκό μέλλον. Άλλωστε, οι οραματιστές της Ευρώπης πίστευαν σε μια Ευρώπη που θα ξεκινάει από τον Ατλαντικό και θα φτάνει στα Ουράλια. Δεν εξαιρούσαν καμία χώρα».

 Συνέδριο για τη Γενοκτονία Χριστιανών της Ανατολής

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προανήγγειλε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου το 2022 που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως είπε «για τους Έλληνες είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων Ελλήνων. Παύει να λειτουργεί ουσιαστικά ο ανατολικός πνεύμονας του ελληνισμού, που τρείς χιλιάδες χρόνια ήταν μια βασική παράμετρος του ελληνισμού,  οι ελληνικές κοινότητες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ιωνία. Δεν θα το δούμε, όμως, από εθνική πλευρά. Θέλουμε να το δούμε από τη θρησκευτική διάσταση, γιατί ταυτόχρονα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στη Μικρά Ασία, ουσιαστικά εξαλείφεται η χριστιανική παρουσία στη Μικρά Ασία, μετά από δυο χιλιάδες χρόνια, μετά από χίλια εννιακόσια είκοσι δυο χρόνια, από  τη στιγμή που μετρούμε ως πρώτο έτος τον χρόνο της γέννησης του Χριστού. Άρα, λοιπόν, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε με ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, που φιλοδοξούμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, με παρουσία καταξιωμένων, διεθνών ερευνητών που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, τις όψεις της γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου, της  Μικράς  Ασίας ευρύτερα και βεβαίως Ασσυρίων. Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου φιλοδοξούμε να εκδοθούν σε έναν τόμο, ακριβώς για να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή, κοινή γνώμη. Γιατί δυστυχώς, εκείνη η γενοκτονία που ξεκίνησε  στις αρχές του εικοστού αιώνα, συνεχίζεται και στις μέρες μας με αυτά που είδαμε να γίνονται στη Συρία και στο Ιράκ από το Ισλαμιστικό κράτος, από τον ISIS, με τις δολοφονίες των Χριστιανών και με τις εκτοπίσεις. Ουσιαστικά κινδυνεύει η Μέση Ανατολή που είναι το λίκνο του Χριστιανισμού, να αδειάσει από Χριστιανούς. Είναι ελάχιστοι πια, μια μικρή μειοψηφία. Εμείς καυχόμαστε και σεμνυνόμαστε ότι τα παλαίφατα, τα πρεσβυγενή  πατριαρχεία των Ιεροσολύμων, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, έχουνε τα βασικά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, αλλά αν δεν μείνουν Χριστιανοί στη Μέση  Ανατολή;».

Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει στην Πόλη!

 Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιήσε στα τέλη του περασμένου μηνός  επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που απασχολούν τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Στο τέλος της αρχιερατικής λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον επιχώριο μητροπολίτη είπε ότι «ευρισκόμενοι στην Πόλη με αφορμή την θρονική εορτή του Φαναρίου και τα 30 χρόνια λαμπράς, δημιουργικής, καρποφόρας και ιστορικής έως τώρα πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρήσαμε καλό η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να επισκεφτούμε την ιστορική Χαλκηδόνα και να συμμετέχουμε στη λειτουργία στον περικαλλή αυτόν καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Μπορεί να μην ήμασταν στην ευφροσύνη ημέρα της ενθρονίσεώς σας, αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να αναφωνήσουμε κι εμείς το άξιος!

                                                                    Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος.

 Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας εμπιστεύθηκε την πρώτη τη τάξη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της χώρας που εδρεύει, σε καιρούς δύσκολους, που χαρακτηρίζονται πρωτίστως από τη δημογραφική συρρίκνωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αλλά όπως έλεγε κι ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τον ρωτούσαν πόσοι Ρωμιοί απέμειναν στην Πόλη “είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι”. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας φοβίζει το μικρό ποίμνιο και θα εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας Ορθοδόξους αδελφούς μας από τις ομόδοξες χώρες, της Γεωργίας, της Ουκρανίας της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη, στην Ίμβρο με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 50 χρονιά -όταν το 1964 αυθαιρέτως έκλεισαν- συντελείται ένα μικρό θαύμα. Από τότε που ακούστηκαν παιδικές φωνές στα σχολεία που σήμερα έχουν 60 μαθητές υπερδιπλασιάστηκε κι ο αριθμός των μόνιμων Ρωμιών κατοίκων του νησιού. Αυτό το θαύμα που συνέβη στην Ίμβρο μπορεί να γίνει και στην Πόλη με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρκεί όλοι μας στο εθνικό κέντρο να κάνουμε το καθήκον μας».

Το πνεύμα της Χάλκης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συνέχισε λέγοντας ότι «χθες επισκεφθήκαμε την Πατριαρχική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που συμπλήρωσε 50 χρόνια σιωπής, προσμονής και ελπίδας, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου που μας πρόσφερε ο ηγούμενος και σχολάρχης της. Μαζί με τις ευχές μας για την αποκατάσταση του δικαίου και την επαναλειτουργία της Σχολής που υπήρξε τροφός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκα στο “πνεύμα της Χάλκης”. Στο πνεύμα της οικουμενικής θεώρησης των πραγμάτων που καλλιέργησε η Χάλκη, το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων και του διαλόγου με άλλες θρησκείες, δόγματα και ομολογίες. Φορέας αυτού του πνεύματος της ανοιχτωσύνης είστε κι εσείς Σεβασμιώτατε. Γι αυτό και ανάμεσα στις σημαντικές αποστολές που σας εμπιστεύθηκε η πρωτόθρονη εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι και ο ορισμός σας ως συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, την οποίας σήμερα έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, για την συνεργασία που επί 28 χρόνια έχουμε, δεχθείτε αυτόν τον πίνακα που εικονίζει την Αγία Σοφία, τη Μεγάλη Εκκλησία, φιλοτεχνημένο από μοναχό του Αγίου Όρους. Κι εκ μέρους του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα,  προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποδεχθήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την τιμία συνοδεία του, στην οποία κι εσείς συμμετείχατε, δεχθείτε ένα χάλκινο περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη. Να ζείτε Σεβασμιότατε. Τα έτη σας να είναι πολλά! Άξιος!».

 

Προβλήματα της ομογένειας

Μετά την αρχιερατική λειτουργία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΔΣΟ είχαν την ευκαιρία στο αρχονταρίκι της ενορίας να συζητήσουν με τον πρόεδρο της εφοροεπιτροπής, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Σταφανόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου για ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.

                                  Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, τον μητροπολίτη Εμμανουήλ και τους εφοροεπίτροπους του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνος.

 Τα προβλήματα της εναπομείνασας πολίτικης Ρωμιοσύνης (εκπαιδευτικά, διοίκησης των κοινοτήτων, ακίνητης περιουσίας κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο και των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου, Άρχοντα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα, τον Διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Μιχάλη-Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο κ. Μηνά Βασιλειάδη.

 

 

                                                                Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της κοινότητας Νεροχωρίου Λάκη Βίγκα.

                                                              Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας “Απογευματινή” Μιχάλη Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο Μηνά Βασιλειάδη.

 

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχε στα εγκαίνια, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της έκθεσης ζωγραφικής των Βρετανών εικαστικών Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιωτη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ζεττας Μακρή.

 

 

 

 

 

Share this post