Η ετησία πανήγυρις του Αγίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης

Η ετησία πανήγυρις του Αγίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης

Προεωρτάσθη η μνήμη (6 Φεβρουαρίου) του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοσιν, Επισκόπου Σμύρνης, εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Φωτεινής, την Κυριακήν, 5 Φεβρουαρίου ε.ε., ώστε να δοθή η δυνατότης συμμετοχής εις τον εορτασμόν των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, τα οποία προσήλθον και ετίμησαν τον προστάτην και πολιούχον των Άγιον.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 4ης ιδίου, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, μετ’ αρτοκλασίας, κατά την οποίαν εμνημονεύθησαν πάντες οι διακονούντες εις την Κοινότητα, Επίτροποι και λοιποί, τα μέλη αυτής και τα απανταχού πνευματικά έκγονα του Αγίου Βουκόλου.

Την επομένην, Κυριακήν, 5ην ιδίου, του Τελώνου και του Φαρισαίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά την απόλυσιν της οποίας ηυλογήθησαν, κατά το έθος, τα κόλλυβα του Αγίου.

 

Της πανηγύρεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Ως γνωστόν, η τιμή των Σμυρναίων προς τον προστάτην των Άγιον συνιστά αρχαίαν παράδοσιν της τοπικής Αποκαλυπτικής Εκκλησίας της πρωτευούσης της Ιωνίας, διό και οι Ορθόδοξοι Σμυρναίοι ανήγειραν ναόν προς τιμήν αυτού και του ετέρου Αγίου Επισκόπου Σμύρνης, ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, ο οποίος, ναός, σώζεται εν Μπασμανέ, χρησιμοποιούμενος σήμερον ως πολιτιστικόν κέντρον.

   ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ:  Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης     

Share this post