Η ΕΣΚ ζητά ανάκληση της απόφασης τερματισμού της σύνταξης της Ευδοκίας Λοΐζου.
Την ανάκληση της απόφασης για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου, ζητά το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΣΚ ζητά από τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Θεοφάνη Τρύφωνος, να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση, η οποία, τονίζεται, « διευρύνει την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος της δημοσιογράφου εδώ και μια δεκαετία».
Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο Διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, ΘεοφάνηςΤρύφωνος, πριν αποφασίσει για τερματισμό της σύνταξης ανικανότητας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου, ζήτησε νομική συμβουλή. Στο γραφείο του υπηρετεί η δρ. Ιωάννα Γρηγορίου, η οποία υπογράφει σε πολλές επιστολές «για διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Στην Νομική Υπηρεσία (Γενική Εισαγγελία) μεταξύ των δικηγόρων της Δημοκρατίας είναι η κυρία Λουΐζα Γρηγορίου. Έχουν συγγένεια οι δύο κυρίες και μήπως η πρώτη ζήτησε νομική συμβουλή από την δεύτερη;
*Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΣΚ είναι το ακόλουθο:
«Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη που διερωτάται για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας. Καλούνται επίσης να δώσουν εξηγήσεις και για το πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου, αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει αιφνίδιους, απότομους και απρόβλεπτους χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί ακόμη τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν υπόψη την πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της Ευδοκίας Λοΐζου στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ’ αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospital for Neurology & Neurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωσή του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της με έξοδα του κράτους και τότε και μόνον τότε, αφού αποθεραπευτεί πλήρως, να τερματιστεί η σύνταξη ανικανότητας που λάμβανε μέχρι πρότινος».
Η Ευδοκία Λοΐζου έχει προβεί σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση ευρωπαϊκών νομοθεσιών περί περίθαλψης ασθενών. Βασίζει την καταγγελία της σε σωρεία ευρωπαϊκών νομοθεσιών και κανονισμών τους οποίους και επικαλείται, υποστηρίζοντας ότι το κυπριακό κράτος στην περίπτωσή της επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και άγνοια.
Το αποτέλεσμα είναι να υπόκειται η ίδια σε αφάνταστη ταλαιπωρία, να επωμίζεται το τεράστιο οικονομικό κόστος και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία της. Δέκα χρόνια αγωνίζεται για να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη με την ελπίδα η υγεία της να σταθεροποιηθεί. Πάντα πριν από κάθε αποστολή της, τονίζει, πρέπει να δώσει μάχη με αποτέλεσμα τη μη σταθεροποίηση της υγείας της.
Στο εννιασέλιδο έγγραφο της καταγγελίας της, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι, αν και προχώρησε σε τροποποίηση του Συντάγματος της δύο χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρώπη,ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η υπεροχή και η αυξημένη ισχύςτου Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Συντάγματος, εντούτοις το κυπριακό Δημόσιο -στη συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Υγείας- αγνοεί πλήρως τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και τη νομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ για τα δικαιώματα ασθενών σχετικά με τη θεραπεία τους.
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει τη Δημοκρατία ότι απέτυχε να της εξασφαλίσει αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη, όπως όφειλε να πράξει, επειδή πρόκειται για σοβαρές πολλαπλές αναπηρίες από σπάνια ασθένεια βάσει καταλόγου επιστημονικών δεδομένων της ΕΕ και είναι άτομο με αναγνωρισμένη από το κράτος επαγγελματική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ΡΙΚ.
Μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά στην “ταπεινωτική, απάνθρωπη μεταχείρισή της τον Ιούλιο του 2014, όταν το υπουργείο Υγείας την έστειλε με συνοδεία γιατρού στο Λονδίνο και την άφησαν άρρωστη. Το περιστατικό αυτό βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ επί 15 μέρες και χρειάσθηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να καταβάλουν τις δαπάνες της θεραπείας της”.
Τότε, όπως επισημαίνει, επειδή το θέμα της βρισκόταν ενώπιον της Επιτροπής Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενοχλήθηκαν οι κυπριακές Αρχές, έδωσαν στοιχεία ότι δήθεν η θεραπεία της γίνεται στην Κύπρο. Κάτι που διαψεύδεται από στοιχεία της ίδιας της ΕΕ,τα οποία η Λοΐζου εντόπισε μόνη της και κατέχει.
Σύμφωνα με τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, η υγεία ως υπέρτατο αγαθό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των όποιων οικονομικών περιορισμών από τα κράτη-μέλη.
Εξάλλου, οδηγία της Ε.Ε. προνοεί την επιστροφή δαπανών διασυνοριακής περίθαλψης σε κράτος-μέλος η οποία ισχύει για όλους τους πολίτες. Κάποιες από τις δαπάνες ζήτησε και η Λοΐζου, ωστόσο το υπουργείο αρνήθηκε.
Κι αυτό παρά το ότι έχει στα χέρια της απόφαση ιατροσυμβουλίου για μετάβασή της στο Λονδίνο . Σημειώνεται ότι για τη θεραπεία της έχει δαπανήσει κάπου €300.000.