Η επιστολή Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες

Η επιστολή Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες

Αναστασιάδης: Δεν είναι αποδεκτό να τεθεί  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τρισέλιδη επιστολή του για το θέμα των υδρογονανθράκων τονίζει ότι “δεν αποδέχεται να τεθεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, παραθέτοντας τη σχετική επιχειρηματολογία και σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επιφυλασσόμενος παράλληλα ότι σε μια τελική φάση των συνομιλίων η Ε/κ πλευρά μπορεί να παραχωρήσει πρόσθετες διασφαλίσεις, για να διασκεδαστεί οποιοσδήποτε φόβος, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η επιστολή δόθηκε νωρίς το απόγευμα στη δημοσιότητα από το προεδρικό .  Η επιστολή, ημερομηνίας 22 Ιουλίου, στάληκε στον γ.γ .  του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, με κοινοποίηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ,  Μ. Ακιντζί.
Σημειώνεται ότι η απαντητική επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη κοινοποιήθηκε στα 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών κομμάτων , στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή στην αγγλική γλώσσα 

                                         

Το ζήτημα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιέρ Λακρουά.

 

ΠτΔ – Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του προέδρου ,στη Λεμεσό,  και διήρκεσε 45 λεπτά.
Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης  ενημέρωσε και για την προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η συνάντηση που θα έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε  ικανοποίηση για την πλήρη στήριξη από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.
Για τη συνάντηση της 9ης  Αυγούστου με τον Ακιντζί και κατά πόσον ικανοποιείται το αίτημα της Άγκυρας να μην είναι παρούσα η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το ζητούμενο για τον πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να ικανοποιηθεί η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Αύριο, στις έντεκα και τριάντα το πρωί, ο κύριος Λακρουά, θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

 

Share this post