Η επιλογή του πρώην Κιτίου Χρυσοστόμου: Απόθεση Επιτραχηλίου και Ωμοφορίου

Η επιλογή του πρώην Κιτίου Χρυσοστόμου: Απόθεση Επιτραχηλίου και Ωμοφορίου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Όπως είναι γνωστό το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε  ένοχο, μετά από 42 χρόνια, τον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσόστομο  για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης το 1981.  Την 1η Ιουνίου το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την επιβολή της ποινής και στις 13ης Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος θα επιληφθεί της υπόθεσης. Παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο κ. Χρυσόστομος θα καταθέσει έφεση.

Η Ιερά Σύνοδος έχει αναγνωρίσει ότι είναι δεσμευτικές για αυτή οι αποφάσεις των Δικαστηρίων της Πολιτείας. Επιπλέον , το ζήτημα άπτεται της διάπραξης σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος από κληρικό και μάλιστα Αρχιερέα. Συνεπώς,  η Ιερά Σύνοδος μπορεί να επιβάλει , σύμφωνα με το άρθρο 79 του Καταστατικού Χάρτη, τις ακόλουθες  ποινές: μομφή, αργία με ή χωρίς αποδοχές, έκπτωση, καθαίρεση.

Δεδομένου ότι ο κ. Χρυσόστομος το 2019 παραιτήθηκε οικειοθελώς από τον Θρόνο του, δεν τίθεται θέμα εκπτώσεως. Η αργία και η καθαίρεση ισοδυναμούν με στέρηση της ιεροσύνης, διότι ο κ. Χρυσόστομος δεν θα μπορεί πλέον να ιερουργεί.  Άραγε  θα μπορεί να φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης πρώην Κιτίου»; Επίσης, από την παραίτηση του το 2019 ο κ. Χρυσόστομος λαμβάνει μηνιαία σύνταξη περίπου τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, διαμένει στον Μητροπολιτικό Οίκο και έχει αυτοκίνητο με οδηγό. Θα τα διατηρήσει αυτά στο ακέραιο, λόγω της ηλικίας του, ή Ιερά Σύνοδος θα αποφανθεί διαφορετικά; Πάντως , δεν θα είναι σώφρων να παραμείνει στον Μητροπολιτικό Οίκο.  

Ο κ. Χρυσόστομος, μετά την παραίτηση του, σύρθηκε δύο φορές στο Δικαστήριο για αδικήματα, που διαπράχθηκαν πολλά χρόνια πριν. Στην μια υπόθεση απαλλάχθηκε, ενώ στην δεύτερη κρίθηκε ένοχος.

Η Ιερά Σύνοδος θα έχει ενώπιον της τα πρακτικά της δίκης και την απόφαση Ιδού η δικαστική απόφαση για τον πρώην Κιτίου Χρυσόστομο (Αποκλειστικό) – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) ,  στην οποία δυστυχώς περιγράφεται με μελανά χρώματα η στάση του κ. Χρυσοστόμου ενώπιον του Δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η στάση του Κατηγορούμενου στο εδώλιο του μάρτυρα ήταν, χωρίς υπερβολή, απογοητευτική. Κατά την κυρίως εξέταση από τον συνήγορό του ήταν μειλίχιος και ευχάριστος. Η στάση του άλλαξε άρδην κατά την αντεξέταση, όπου έγινε υπεροπτικός, ειρωνικός, βρισκόμενος σε εμφανή ένταση. Θα αναφερθώ σε κομμάτια της μαρτυρίας του, τα οποία έκαναν τεράστια εντύπωση. Αρχικά, προσπάθησε να πείσει ότι, συνεχώς, βρισκόταν εντός της Μητροπόλεως προσωπικό…

Ήταν, δε, πολλές οι εναλλαγές στη συμπεριφορά του, και κυρίως ήταν άκρως ειρωνικός απέναντι στη συνήγορο της Κατηγορούσας Αρχής, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του. Πέραν τούτου, σε διάφορες στιγμές, θύμωσε με τη συνήγορο και τις ερωτήσεις της και σε μίαν από τις εκρήξεις θυμού, χωρίς καμίαν αναστολή, χτύπησε με το χέρι του το Ευαγγέλιο, που βρισκόταν μπροστά του στο εδώλιο του μάρτυρα, ενέργεια που προκάλεσε τεράστια εντύπωση στο Δικαστήριο. Πρέπει να πω ότι δεν διαπίστωσα, από την ενέργειά του αυτήν ή οποιαδήποτε φορτισμένη δήλωση του μάρτυρα, η κατάσταση, στην οποία βρισκόταν, να ήταν προϊόν έντονου αισθήματος αδικίας ή ντροπής, έχοντας υπ’ όψιν τη θέση του και τον ρόλο του στην κοινωνία».

Σε τελική ανάλυση τον πρώην Κιτίου δεν θα τον κρίνει ο γράφων , αλλά ο Θεός. Θέλω να πιστεύω ότι , έστω και την υστάτη, θα αναλογιστεί την αρχιερατική του συνείδηση.

Η επιλογή είναι μια. Πριν συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος να αποθέσει ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου το Επιτραχήλιο και το Ωμοφόριο του.  Θεωρώ ότι η ενέργεια του αυτή θα είναι λυτρωτική για τον ίδιο στα στερνά του βίου του και  θα γίνει αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο. 

 

 

Share this post