Η επιλεκτική ευαισθησία του κυπριακού ΥΠΕΞ

Η επιλεκτική ευαισθησία του κυπριακού ΥΠΕΞ

Κάλυψη στους Ισραηλινούς εποίκους και σιγή για τις δολοφονίες Παλαιστινιών

Τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάκι Χάνεγκμπι, υποδέχτηκε την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου. Τέσσερις ώρες μετά, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφραζε, μέσω κοινωνικών δικτύων, απογοήτευση για τη δολοφονία τεσσάρων Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ Ναμπλούς και Ραμάλλας, δίχως να καταθέτει ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Βέβαια, το ίδιο ΥΠΕΞ δεν είχε εκφράσει απογοήτευση ούτε έβγαλε άχνα για τη δολοφονία έξι Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 91 σε επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής λίγο βορειότερα, στη βασανισμένη Τζενίν. Ούτε για τη δολοφονία πέντε μαθητών στις 8 Ιουνίου ούτε για τη δολοφονία του δίχρονου Μουχαμνάντ Ταμίμι στις 5 Ιουνίου ούτε για τις δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού από την αρχή του έτους και πιο πριν.

Μπορεί να μην τους ανέφερε κάτι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και να μην ξεδίπλωσε τη γνώση του σχετικά με δολοφονίες αμάχων, παιδιών, γυναικών, γνωστές τακτικές του ισραηλινού κράτους. Μπορεί και να τους τα είπε, αλλά να ήταν τόσο ευχάριστο το κλίμα που να μην άκουσαν τις πολιτικές του ισραηλινού απαρτχάιντ ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο Υπουργός. Μα όφειλαν να είναι πιο μετρημένοι καθώς αντιπροσωπεύουν –τυπικά– έναν λαό που δεν ξεχωρίζει θάνατο από θάνατο, κατοχή από κατοχή, απαρτχάιντ από απαρτχάιντ.

ΑΛ.ΜΙΧ. – Εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

 

Φανατικοί οπλισμένοι έποικοι εισβάλλουν και καίνε τα χωριά μας υπό την προστασία του ισραηλινού κράτους κατοχής.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ανακοίνωση της αναφέρει:”Τα εγκλήματα του κράτους κατοχής, η πολιτοφυλακή των εποίκων, τα ένοπλα τρομοκρατικά στοιχεία και οι οργανώσεις τους επεκτείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών, των περιουσιών τους και των καλλιεργειών τους. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες  στα χωριά Turmus Ayya,  Al-Laban Al-Gharbia, Urif, και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις με άμεσες επιθέσεις σε Παλαιστίνιους πολίτες. Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν χθες το βράδυ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το μόνο που αλλάζει μερικές φορές είναι ο ρόλος του θύματος με το θύτη. Αξίζει να αναφέρουμε, λοιπόν, το εξής:

Στις 22 Ιουνίου 1941,τα γερμανικά τάγματα θανάτου, που ονομάζονταν μονάδες ειδικών καθηκόντων (Einsatzgruppen), αναλαμβάνουν τη δολοφονία Εβραίων κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Αυτές οι μονάδες ακολουθούν το γερμανικό στρατό καθώς προελαύνει στο σοβιετικό έδαφος και διεξάγουν επιχειρήσεις μαζικών δολοφονιών καίγοντας χωριά και περιουσίες.

Ακριβώς αυτό έχει αρχίσει  και συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την μόνη διαφορά ότι τα τότε θύματα είναι πλέον οι σημερινοί θύτες.

Είναι  σαφές ότι η κατοχική ισραηλινή κυβέρνηση έχει αντιλήφθει  την απουσία οποιασδήποτε καταδίκης και ότι οι διεθνείς αντιδράσεις δεν θα  ξεπέρασουν το μέγιστο όριο εκφράσεων ανησυχίας. Έχει, επομένως, ασυλία και για αυτόν το λόγο ενθάρρυνει τους εξτρεμιστές τρομοκράτες εποίκους να διαπράττουν ανενόχλητοι ακόμα περισσότερα βάναυσα εγκλημάτα, πάντα με τις ευλογίες του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Το κατοχικό Κράτος του Ισραήλ πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει για όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όλους εσάς, να πάρετε ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσετε έμπρακτα τις παράνομες και καταστροφικές κατοχικές πρακτικές του κατοχικού κράτους του Ισραήλ για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την ανεξέλεγκτη μηχανή θανάτου και να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται πριν να είναι πολύ αργά”.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post