Η επερχόμενη επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει τα πάντα, προβλέπει ο καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης

 Η επερχόμενη επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει τα πάντα, προβλέπει ο καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης

31/10/2017 12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

 

Καταλυτική θα είναι η επίδραση της επερχόμενης επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διευθυντή του Ινστιτούτου για το Μέλλον, Σπύρο Μακριδάκη.
Ο κ. Μακριδάκης είναι ομότιμος καθηγητής στο INSEAD, από τα κορυφαία Πανεπιστήμια ΜΒΑ στον κόσμο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής έθεσε τα εξής ερωτήματα:
-Μπορεί κανείς να φανταστεί, ρομπότ να εγχειρίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία, αντικαθιστώντας τους χειρουργούς;
-Πώς ακούγεται η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα είναι αυτό-οδηγούμενα τα ταξί, τα λεωφορεία και τα φορτηγά αυτοκίνητα;
-Και τι θα γίνει με το πληθυσμιακό πρόβλημα στον πλανήτη μας, αν επιτευχθεί εντυπωσιακή παράταση στη ζωή του ανθρώπου, χάρη στη δραματική βελτίωση της Ιατρικής Επιστήμης;
Η Personal Assistance (SIRI) «είναι εδώ», λέει ο καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης και εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μιλάς σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτός σου λύνει όλα τα προβλήματα, απαντώντας στη γλώσσα σου. Η Ιmage Recognition (αναγνώριση προσώπου) είναι άλλη μια εφαρμογή, που χτυπά την πόρτα μας(στην Κίνα π.χ. δε χρειάζεσαι πιστωτική κάρτα για να πληρώσεις. Το κάνεις με την αναγνώριση του προσώπου σου). Όπως και τα καταστήματα χωρίς υπαλλήλους».
Η επίπτωση της βιομηχανικής και της ψηφιακής (πληροφορικής) επανάστασης αναμφίβολα έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας, της ζωής μας, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, σημειώνει.
Ο καθηγητής Μακριδάκης εκτιμά ότι η επερχόμενη επανάσταση της Artificial Intelligence- ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) «θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επίδραση, καθώς αναμένεται να ενταθεί παγκοσμίως ο ανταγωνισμός, ανάμεσα στις επιχειρήσεις». Οι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι έτοιμοι να πάρουν αρκετά ρίσκα στην επιχειρηματικότητα, χάρη στις εκτεταμένες εφαρμογές της ΑΙ, θα μπορούν να αγοράζουν αγαθά και να αποκτούν υπηρεσίες από οποιανδήποτε γωνιά του πλανήτη μας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση των κοινωνιών και των επιχειρήσεων θα είναι η χρήση των πλεονεκτημάτων, που θα προσφέρονται από τις τεχνολογίες της ΑΙ, οι οποίες θα παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως, επίσης, τεράστια βελτίωση στην παραγωγικότητα, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα, που σχετίζονται με την αύξηση της ανεργίας και τις μεγαλύτερες ανισότητες στον πλούτο» προσθέτει ο κ. Μακριδάκης.
To 1995, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφιακή επανάσταση, ο καθηγητής Μακριδάκης πρόβλεψε πως γύρω στο 2015 «η επανάσταση της πληροφορικής θα είναι ευρύτατα διαδεδομένη», παρόλο που δύο από τις σημαντικότερες εφαρμογές της, Internet και Smartfones, δεν είχε προβλεφθεί για το πόσο εκτεταμένη θα ήταν. Από τα προγράμματα των έξυπνων μηχανών η τεχνολογία προχώρησε στους έξυπνους υπολογιστές και την ΑΙ. Δεν υπάρχουν όρια, σύμφωνα με τους αισιόδοξους της τεχνολογίας. «Ένας νέος κόσμος θα αναδειχθεί γύρω στο 2045, όταν οι υπολογιστές και τα ρομπότ θα έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ίση νοημοσύνη με τον άνθρωπο» προβλέπει ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο κ. Μακριδάκης, κάνει τις εξής επισημάνσεις:
α. Οι αισιόδοξοι προβλέπουν πως τα ρομπότ θα κάνουν όλες τις δουλειές, ενώ οι άνθρωποι θα ασχολούνται με αυτά που πραγματικά τους αρέσουν.
β. Οι απαισιόδοξοι θεωρούν πως η ρομποτική και άλλες τεχνολογίες του 21ου αιώνα θα απειλήσουν να μετατραπεί ο άνθρωπος σε είδος που κινδυνεύει.
γ. Οι πραγματιστές πιστεύουν πως οι τεχνολογίες ΑΙ μπορούν να ελεγχθούν.
δ. Οι αμφισβητίες δεν πιστεύουν πως είναι δυνατή η εφαρμογή της ΑΙ, καθώς, όπως λένε, ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να αναπληρωθεί από τις μηχανές και τα ρομπότ.
Παρόλα αυτά, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τις τεράστιες αλλαγές που έχει επιφέρει τα 20 τελευταία χρόνια στην κοινωνία η ψηφιακή επανάσταση στη ζωή μας και την εργασία μας, πολλοί θεωρούν πως η ΑΙ, επίσης, θα αλλάξει πολλά και θα είναι σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση από αυτήν της ψηφιακής.
Αυτό, εκτιμά, που ακόμα δεν είναι σίγουρο, είναι ο ρόλος της στη δημιουργία ουτοπικού ή δυστοπικού (κοινωνία που είναι ανεπιθύμητη) μέλλοντος, ή κάτι ανάμεσα στα δύο. «Ιδιαίτερα οι απαισιόδοξοι προειδοποιούν πως όταν οι μηχανές ΑΙ γίνουν εξυπνότερες από εμάς, θα παίρνουν όλες τις αποφάσεις για λογαριασμό μας, από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου ως τη λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου» συμπληρώνει.
Επισημαίνει δε, πως η μεγάλη πρόκληση για τον άνθρωπο θα είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση τεχνολογιών ΑΙ, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, τις αρνητικές συνέπειές τους.
«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως νέες τεχνολογικές μέθοδοι, όμοιες με αυτές του Internet και του Smartphone της ψηφιακής τεχνολογίας, θα αναδειχθούν προφανώς στα ερχόμενα 20 χρόνια, ενώ θα έχουν τεράστια επίπτωση στις κοινωνίες μας, τις ζωές μας και τις εργασιακές σχέσεις μας, γενικά. Η πρόκληση είναι να προσδιορίσουμε αυτές τις εξελίξεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα τους» κατέληξε ο καθηγητής

Share this post