Η Ένωση ήταν ασύμφορη

Η Ένωση ήταν ασύμφορη

Του Άντη Ροδίτη*

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ στις 4 Ιουνίου με τίτλο “ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ”, έγραψα ανάμεσα σ’ άλλα:

“Όπως αποκαλύπτει ο ιστορικός ερευνητής κ. Πέτρος Παπαπολυβίου [επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου], το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου 1964 ανάμεσα στους άλλους υπουργούς με την ένδειξη “απόρρητο” (μυστικό δηλαδή) ένα έγγραφο με το οποίο ισχυριζόταν ψευδώς ότι η Ένωση δεν μας εσύμφερε… οικονομικά!! Το έγγραφο διέγραφε διαμιάς τον μόνο αληθινό και επικό αγώνα των Κυπρίων κι αποτελούσε μονομερή, μονοκρατορική οδηγία προς τους υπουργούς να μην προωθούν πλέον την Ένωση αλλά να τη συκοφαντούν και να την διαβάλλουν. Ο ίδιος ο Μακάριος, ως ο μόνος συνωμότης κι εκβιαστής των σιωπηλών υπουργών του, συνέχισε απτόητος να φωνάζει ότι αγωνιζόταν για την… Ένωση! Αυτό το έκανε μέχρι και την άνοιξη του 1974. Τον Ιούλιο τού 74 εμφανίσθηκε κάτωχρος στον ΟΗΕ ζητώντας την επέμβαση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, που εισέβαλε στην Κύπρο”.

Την επομένη, 5 Ιουνίου, έλαβα ένα ίμεϊλ από τον κ. Παπαπολυβίου στο οποίο με αποκαλεί… “γκαιμπελίσκο” και… “επαγγελματία διστρεβλωτή”!! Επειδή, λέει, το έγγραφο, που είναι δημοσιευμένο στο τετράτομο έργο “Αρχείο Τάσσου Παπαδόπουλου”, του οποίου τη Γενική Επιμέλεια είχε μεν ο κ. Παπαπολυβίου, αλλά εκείνος που το ανακάλυψε και το συμπεριέλαβε στον πρώτο τόμο είναι ένας κύριος Χάρης Αλεξάνδρου. Και αυτόν έπρεπε να μέμφομαι.

Αλλά εγώ δεν μέμφομαι κανένα. Επισημαίνω απλώς το ιστορικά προδοτικό περιεχόμενο του εγγράφου και δεν μ’ ενδιαφέρει ποσώς αν ο κ. Παπαπολυβίου αποποιείται της ευθύνης της δημοσίευσης. Με τη συμπεριφορά του όμως ομολογεί στην ουσία ότι αν έπαιρνε είδηση το έγγραφο (ως όφειλε ως Γενικός Επιμελητής της έκδοσης), δεν θα το άφηνε να δημοσιευθεί και θα επιτελούσε έτσι το… καθήκον του απέναντι στην Ιστορία, ως ιστορικός επιστήμων!! Αλλά, όπως κάθε “μακαριακός” του παρόντος και του παρελθόντος, το μόνο που θεωρούν καθήκον τους είναι η διαστρέβλωση της Ιστορίας και ο ψίθυρος εναντίον οποιουδήποτε θέλει να την υπηρετήσει ως “γκαιμπελίσκου” και “επαγγελματία διαστρεβλωτή”. Αλλά εγώ δεν πληρώνομαι από κανέναν για να είμαι “επαγγελαματίας” σε ο,τιδήποτε, αντίθετα πληρώνω παντοιοτρόπως, ακόμα κι αυτό το φτωχό βήμα του φ/β, αφού οι… πατριωτικές μας μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι με το μέρος του Παπαπολυβίου, υπέρ δηλαδή της αποσιώπησης τέτοιων κεφαλαιώδους ιστορικής σημασίας εγγράφων.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post