Η ενανθρώπιση του Χριστού

Η ενανθρώπιση του Χριστού

Η ιστοσελίδα μας εύχεται από καρδιάς σε όλους σας Ευλογημένα Χριστούγεννα, ευφρόσυνο και δημιουργικό το 2020! ( Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού είναι του 16ου αιώνα, έργο ανώνυμου αγιογράφου. Περιλαμβάνεται στην έκδοση “Βυζαντινές Εικόνες της Κύπρου” του Ιδρύματος Α Γ. Λεβέντη. Η φωτογράφηση έγινε από την Θέκλα Καλλή)

*Ας υποδεχθούμε την μεγάλη εορτή ακούγοντας ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ , όπως αυτά ψάλλονται στον Πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι. Ψάλλει ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Γεώργιος Τσέτσης. Η ηχογράφηση έγινε τον Οκτώβριος / Δεκέμβριος 2003. Τα ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ περιλαμβάνονται σε ψηφιακό δίσκο Το “Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων” (ΚΕΡΕ), που είναι ένας μη κερδοσκοπικός Φορέας. Από την ίδρυσή του (1994) στοχεύει σε πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις, από τις οποίες δύο είναι οι κυριότερες: η Ερευνητική και η Εκδοτική. Βασικός τομέας της ερευνητικής και εκδοτικής του δραστηριότητας είναι, μέχρι στιγμής, η Εκκλησιαστική Μουσική του Νεώτερου Ελληνισμού στην γραπτή και ηχητική – ψαλτική της έκφραση. Δημιουργός και διευθυντής του Κέντρου είναι ο Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής, φιλόλογος, νεοελληνιστής, και μουσικός ερευνητής.

Ο π. Γ. Τσέτης (δ) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τα μέλη ψάλλονται από τον π. Γεώργιο Τσέτση από Πατριαρχικά μουσικά βιβλία, τη «Μουσική Κυψέλη» (από την «Πατριαρχική Φόρμιγγα») του Κωνσταντίνου Πρίγγου, το «Ειρμολόγιο των Καταβασιών» του Ιωάννου πρωτοψάλτου, και τη «Μουσική Συλλογή» του Γεωργίου Πρωγάκη, και ορισμένα κατά τη μεγάλη προφορική Πατριαρχική παράδοση Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πατήρ Γεώργιος Τσέτσης, αποδίδει τα μέλη εμπλουτισμένα επιπλέον με προφορικές θέσεις και φράσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη μουσική του μνήμη από τη μεγάλη περίοδο ακμής των Πατριαρχικών μουσικών χορών (1939-1959). Ερμηνείες με λιτό και απέριττο ύφος, δωρική, ανεπιτήδευτη εκφορά και αυθεντικό εκκλησιαστικό χαρακτήρα. Πάνω απ’ όλα με βαθύ και λαμπρό ψαλτικό ήθος.

Share this post