Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην Πόλη

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην Πόλη

Αδελφικοί δεσμοί Αλεξανδρινών της Αιγύπτου και Ρωμιών της Πόλης

Ανέκαθεν, οι Ρωμιοί της Πόλης ξεχώριζαν για την αστική τους ευγένεια, το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο και κυρίως, την γενναιόδωρη φιλοξενία τους.

Αυτή η «γονιδιακή» αρχοντιά τους, είναι καταγεγραμμένη σε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, τραγούδια, πολιτισμικά δοκίμια, ντοκιμαντέρ και ταινίες, καθότι οι γηγενείς Πολίτες εμπεριέχουν στην κυτταρική τους μνήμη και την πνευματική τους αντίληψη, το στοιχείο του κοσμοπολιτισμού!

Αυτό διαπιστώθηκε στον υπέρτατο βαθμό, από την υποδοχή που επεφύλαξαν στην αποστολή  των εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ), στην Πόλη των πόλεων, την πόλη της ρωμιοσύνης και της οικουμενικής ορθοδοξίας.

Όλα ξεκίνησαν, όταν στην Αλεξάνδρεια τιμήθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και  πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄,  μία ισχυρή προσωπικότητα της Πόλης, ο κ. Παντελεήμονας Βίγκας, Πρόεδρος τότε της Κοινότητας Νεοχωριτών και νυν Επίτιμος Πρόεδρος, αλλά και προεξάρχουσα μορφή της Παροικίας.

Ήταν Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, όταν ο Μακαριώτατος, υποδέχθηκε στο Πατριαρχείο τον κ. Βίγκα για να τον τιμήσει με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Παρών τότε, ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο οποίος στη συνέχεια υποδέχθηκε τον τιμώμενο στο Ελληνικό Τετράγωνο, όπου εκεί του σύστησε τους Κοινοτικούς Επιτρόπους, και τον ξενάγησε στα ιστορικά κληροδοτήματα. Αργότερα συζήτησαν και γνωρίστηκαν καλύτερα και με τη συνοδεία του Προέδρου κ. Βίγκα – η οποία απαριθμούσε 50 προσωπικότητες εκ  της Πόλεως – έτσι ώστε, η πρώτη επαφή να είναι στο σύνολό της απολύτως ένθερμη και εγκάρδια.

Έκτοτε θεμελιώθηκε η επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εξαίρετη φιλία, με ενσωματωμένα τα συστατικά στοιχεία των δύο ένδοξων πόλεων, της Πόλης και της Αλεξάνδρειας.

Αυτή λοιπόν ήταν η αιτία, που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ανέπτυξε την ιδιαίτερη αδελφική σχέση με την παροικία των Ρωμιών της Πόλης.

Και φθάσαμε στην ευχάριστη συγκυρία,  να λάβει ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης  τιμητική πρόσκληση από την Κοινότητα Νεοχωρίου για  να παραστεί μαζί με την Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ στην Κωνσταντινούπολη, ως κύριος ομιλητής στην Ημέρα Μνήμης του Κωνσταντίνου Καβάφη, με τον τίτλο: «Η σύνδεση Αλεξάνδρειας-Κωνσταντινούπολης μέσω του καβαφικού πνεύματος».

Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, η αποστολή της ΕΚΑ έφθασε στην Πόλη, προεξάρχοντος του Προέδρου κ.  Ανδρέα Βαφειάδη, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτριου Κάβουρα, του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Βασίλη Ζουέ μετά της συζύγου του κας Βίλλυς Πολίτη -Ζουέ Γενικής Γραμματέως της ΕΚΚ και του Αρχισυντάκτη του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου»  κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.

Η υποδοχή και η φιλοξενία των Ρωμιών της Πόλης, υπήρξε συγκινητική και μοναδική. Κατά την πρώτη ημέρα ο κ. Παντελεήμονας Βίγκας, δεξιώθηκε την αποστολή σε ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα ρεστοράν της Πόλης, όπου εκεί με την γνωστή αισθητική του, την ευγένεια, και τους τρόπους που τον χαρακτηρίζουν, δημιούργησε δια της εγκαρδίου ατμόσφαιρας ως αμφιτρύων, την ευωχία σε όλους τους συνδαιτημόνες της βραδιάς!

Την επομένη, η αποστολή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, συνοδευόμενη, όπως και την προηγουμένη,   από τον κ. Μιχάλη Χανούτογλου Επιτρόπο και Εκτελεστικό Γραμματέα της Κοινότητας Νεοχωρίου, επισκέφθηκε  την Κοινότητα Σταυροδρομίου Πέρα, κι εκεί συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, ΣΥ.Ρ.Κ.Ι.

Εκεί στην Κοινότητα Σταυροδρομίου η αποστολή της ΕΚΑ προσκύνησε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και ενημερώθηκε από τον Πατέρα Δημήτριο Μαγιόγλου για το παρελθόν και την ιστορία Ναού και της Κοινότητας. Ακολούθως προσεφέρθη καφές με πρωϊνό στον χώρο Συσσιτίου της Κοινότητας, με τον Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Παπαλιάρη να υποδέχεται με την Πολίτικη ευγένειά του τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Βαφειάδη και τα άλλα μέλη της αλεξανδρινής αποστολής. Στη συνέχεια χαιρέτησε τους προσκεκλημένους και τους παριστάμενους στην συνάντηση,  στη δε αντιφώνησή του ο Αλεξανδρινός Πρόεδρος ανέφερε την μεγάλη συγκίνηση που αισθάνεται για την εξαιρετική φιλοξενία και αγάπη που εισέπραξε αυτός και όλοι οι μεταβαίνοντες συνάδελφοί του στην Πόλη!

Όμορφο συναισθηματικό ενσταντανέ, η αναταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών και το τσούγκρισμα των αυγών.

Στο τραπέζι της ευγενούς φιλοξενίας, παρευερέθησαν εκτός των προαναφερθέντων, ο Μητροπολίτης  Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Νικόλαος Καλαμάρης και μέλος του ΣΥΡΚΙ μαζί με μέλη της Κοινότητας και μέλη του ΣΥΡΚΙ,  ο γνωστός δημοσιογράφος, παράλληλα, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Μανώλης Κωστίδης, η Γενική Γραμματέας κα. Θεοδώρα Διακρούση, η  κα. Λωξάνδρα Μάη-  Δημοπούλου, μέλος του ΣΥΡΚΙ και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Μεγάλου Ρεύματος,  ο κ. Μιχάλης Χανούτογλου μέλος του ΣΥΡΚΙ, Επίτροπος στην Κοινότητα Νεοχωρίου και Εκτελεστικός Γραμματέας, ο Αρχιμανδρίτης Γεδεών Βαρύτιμος, ο Στράτος Δολτσινιάδης πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Φωκά Μεσοχωρίου και μέλος του ΣΥΡΚΙ  και βέβαια οι εξ Αλεξανδρείας προσκεκλημένοι.

Ήταν μια άτυπη αλλά ουσιαστική «αδελφοποίηση» μεταξύ των Κοινοτήτων Αλεξάνδρειας και Πόλης, μεταξύ Ρωμιών και Αιγυπτιωτών, όπου η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή εκατέρωθεν, ήταν έντονη και αμοιβαία!

Να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια των επισκέψεων της δεύτερης ημέρας των προσκεκλημένων της ΕΚΑ στην Πόλη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Νικόλαος Καλαμάρης και ο κ. Μιχάλης Χανούτογλου ήταν δίπλα τους και με την ευγένεια και την ευχάριστη διάθεσή τους προσέφεραν την μέγιστη φιλοξενία στους επισκέπτες τους.

Η αποστολή της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, προεξάρχοντος του Προέδρου κ. Ανδρέα Βαφειάδη, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Κάβουρα, τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Βασίλειο  Ζουέ – μετά της συζύγου του κας Βίλλυς Πολίτη, Ζουέ  Γενικής Γραμματέως της ΕΚΚ  – και τον Αρχισυντάκτη του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου»  κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, επισκέφθηκε  το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επέκειτο συνάντηση με τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο.

Εκεί λοιπόν ξεναγήθηκαν στον ιστορικό χώρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια είχαν την τιμή να καθίσουν ως συνδαιτημόνες στο γεύμα που παρέθεσε ο Πατριάρχης γι αυτούς.

Ήταν η σπουδαιότερη στιγμή και η πλέον συγκινητική, την οποία βίωσαν εντόνως οι προσκεκλημένοι Αιγυπτιώτες στην Πόλη των πόλεων. Αρχικώς περιηγήθηκαν στις αίθουσες και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον πατέρα Φώτιο, όπου ενημερώθηκαν για  το ιστορικό το Πατριαρχείου, όπως και για τα αγιογραφικά αριστουργήματά που κοσμούν τους τοίχους του Ναού.

Κι όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εισήλθε στην τραπεζαρία για το γεύμα, άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι με τον πρέποντα σεβασμό προς τον Ιεράρχη της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο. Ένας γλυκύτατος Άνθρωπος, μια προσωπικότητα, που εργάζεται αδιαλείπτως  για την προώθηση των χριστιανικών ιδεών, της αδελφοσύνης των λαών, της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Μορφωμένος και καλλιεργημένος ο Παναγιώτατος, επί χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς της ρωμιοσύνης αλλά και της σταθερότητας μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού. […] Με ενδιαφέρον ρώτησε τον κ. Βαφειάδη για τη ζωή της Ελληνικής Παροικίας στην Αίγυπτο, ενώ με ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, με τον οποίο όπως δήλωσε, τους συνδέει συνεχής διάλογος για την Εκκλησία του Χριστού. Ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχές και τα χαιρετίσματά του προς τον Μακαριώτατο και δήλωσε πως σύντομα θα συνομιλήσει μαζί του.

Ο Προέδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης του εξέφρασε την βαθύτατη συγκίνησή του για την τιμητική πρόσκληση να συμφάγουν και του μετέφερε την αγάπη και τις ευχές όλης της Παροικίας των Αιγυπτιωτών!

Ακολούθως, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Παναγιώτατο κι εκείνος αντιστοίχως δώρισε το δικό του δώρο ενθύμησης και αγάπης, τόσο προς τον προαναφερόμενο Πρόεδρο της Ε.Κ.Α., όσο και προς όλα τα μέλη της αποστολής για να ενθυμούνται το πέρασμα τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.  Ανδρέας Βαφειάδης (α) και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας.

Τα μέλη της αποστολής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας επισκέφθηκαν και τα Ταταύλα —ή Τατάουλα— που μετρούν συνεχή δραστηριότητα από τον 16ο αιώνα. Εκεί τους υπεδέχθη με ευγένεια ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Νίκος Καλαμάρης μετά της συζύγου του, Βίκυς Καλαμάρη,  η κα. Ευαγγελία Κανάρη διευθύντρια της Ζαππείου Σχολής, η κα.  Ελένη Καραμήτη μέλος της Κοινότητας και η κα. Λουκία Κωττάκη της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Μετά το προσκύνημα και την ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου –το  κόσμημα της ορθόδοξης χριστιανοσύνης των Ρωμιών της Πόλης– από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Θεοδωρίδη  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Ταταούλων, κατευθυνθήκαμε άπαντες στο παραδίπλα συγκρότημα της Αστικής Σχολής. Ενός περιλάλητου  κοινοτικού σχολείου με ξεχωριστό ιστορικό μέγεθος, όπου σε μία εκ των αιθουσών του, προσκεκλημένοι και οικοδεσπότες, ταυτιστήκαμε ως μια αδελφοποιημένη παρέα, συνδεδεμένη με την ίδια γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Ρωμιών της Πόλης απ’ τη μια πλευρά, και των Αιγυπτιωτών Αλεξανδρινών από την άλλη.

Στο δείπνο που ακολούθησε, τα Πολίτικα εδέσματα γεφύρωσαν την ουρανίσκεια απόλαυση με τις ευχάριστες συζητήσεις μεταξύ συνδαιτημόνων και αμφιτρυώνων, δημιουργώντας ερεθίσματα  για επιπλέον προπόσεις, ευχές και τσουγκρίσματα πασχαλινών αυγών, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι άνθρωποι όπου γης, ενώνονται μέσω του καλού, του ωραίου, του ειρηνικού και της ικανοποίησης του πνεύματος και των αισθήσεων.

Κατά την διάρκεια της ρωμαίικης ευωχίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.  Ανδρέας Βαφειάδης,  προσέφερε αναμνηστικά δώρα εις τον φιλόξενο και ευγενή κ. Γεώργιο Θεοδωρίδη, όπου οι δύο κοινοτικοί ομόλογοι αναφέρθησαν μεταξύ άλλων στο σημαντικό γεγονός της συναντήσεώς τους, αντήλλαξαν απόψεις για τις Παροικίες τους και την ανάγκη να έχουν τακτική συνεργασία, κυρίως δε, να θεσπιστούν οι επισκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών και στο μέλλον.

Στο τέλος τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, ολοκλήρωσαν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, την ανάγκη να καταγραφεί εκτός από τη μνήμη όλων και η αποτύπωση των ευχάριστων μορφών επί χάρτου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ρεπορτάζ των αλεξανδρινών με εικόνες από την εξαιρετική φιλοξενία, την θερμή ατμόσφαιρα και την αγάπη με την οποία οι αδελφοί των Ταταούλων, υποδέχθηκαν τους αδελφούς Αλεξανδρινούς, θεμελιώνοντας τις μελλοντικές τους επαφές και συνεργασίες. 

* Πληροφορίες/ρεπορτάζ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ekalexandria.org)

Share this post