«Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”».
Βαρθολομαίος: Να διατηρήσουμε τη γλωσσική μας κληρονομιά.
Του Μανώλη Κωστίδη*
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”».
Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτίριο της Αστικής Σχολής Γαλατά, το οποίο μετά την ανακαίνισή του, με δαπάνη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα έχει προνομιακή θέση ανάμεσα στις γλώσσες του κόσμου και η εκμάθησή της απαιτεί ιδιαίτερη ευφυΐα», ενώ κατέστησε υποχρέωση όλων και δη «στην κοιτίδα του Γένους, στην Κωνσταντινούπολη, να διατηρήσουν τη γλωσσική μας κληρονομιά».
Παρέστησαν Τούρκοι καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας από πανεπιστήμια της Τουρκίας, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ, μεταξύ άλλων, σημαντική ήταν η παρουσία Τούρκων μαθητών που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη.
Aπό το ελληνικό Κοινοβούλιο παρέστη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη. Εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης υπήρξε η αναλυτική ενημέρωση για τους χώρους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη, όπως είναι το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου, ο εκδοτικός οίκος «Ιστός» και τα πανεπιστήμια της πόλης, όπου εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες σπεύδουν για να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Απόφοιτοι αυτών των τμημάτων μίλησαν σε άπταιστα ελληνικά και εξήγησαν τους λόγους και τους τρόπους που έμαθαν την ελληνική γλώσσα.
Στην εκδήλωση παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα η χορωδία του εκδοτικού οίκου «Ιστός» η οποία αποτελείται από Τούρκους πολίτες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, με την σύμπραξη μαθητὠν της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζαππείου και του Ζωγραφείου και των άλλων Ομογενειακών Σχολείων της Κωνσταντινούπολης.
*Πηγή: kathimerini.gr/ ΦΩΤΟ: Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη