Η Ελλάδα επεκτείνει στο Ιόνιο την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μίλια

Η Ελλάδα επεκτείνει στο Ιόνιο την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μίλια

Μητσοτάκης: Ναι  σε πολυμερή διαπραγμάτευση με Τουρκία μόνο υπό τον όρο συμμετοχής και του Ν. Αναστασιάδη

Με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μίλια, προς δυσμάς, στο Ιόνιο, ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ομιλία  στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της κύρωσης των συμβάσεων οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

 «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το δικαίωμα αυτό η Ελλάδα “ επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως είπε στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στην καθιέρωση από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν,  του όρου «ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας», κατά την αναφορά του στη Μεσόγειο,  αλλά και στην αναφορά της καγκελαρίου Μέρκελ για «δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Επίσης, τόνισε  ότι οι δύο συμφωνίες ( με Ιταλία και Αίγυπτο) υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Επiσήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα  επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο», επεσήμανε.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός , δήλωσε ότι η  Ελλάδα θα δεχόταν πολυμερή διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά μόνο σε περίπτωση που η Τουρκία δεχτεί να συμμετάσχει στο σχήμα ο Νίκος Αναστασιάδης και αναγνωρίσει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η  Νατάσα Θωμά από την Αθήνα  γράφει  στην κυπριακή ιστοσελίδα alltogethercy ότι  ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την δήλωση, αντιδρώντας άμεσα στην πρόταση του επικεφαλής  του ΜΕΡΑ25,  Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης   κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολυμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

« Είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά του κ. Βαρουφάκη για την ανάγκη μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αλλά η πρόταση αυτή  σκοντάφτει στο μεγάλο πρόβλημα ότι η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως την μόνη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα, που μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα. Θα ήταν ευχής έργο να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, αλλά το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στη Τουρκία και στον κ. Ερντογάν.

Είναι διατεθειμένη η Τουρκία να συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη ως τον μοναδικό  πρόεδρο της μόνης κρατικής οντότητας που αναγνωρίζετε από την ΕΕ; Αν πει  ναι η Τουρκία τότε η πρόταση σας είναι ενδιαφέρουσα», ανέφερε  ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή των δύο συμφωνιών της Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο . (Δείτε συγκεκριμένα στο 18:47)

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός , αναφερόμενος  σε σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών’ ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Θετική στάση στη συμφωνία με τη Ιταλία θα τηρήσει  ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.  «Ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις θα πει  το Κίνημα Αλλαγής, αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες θα δώσουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 .

Share this post